Određivanje vrelišta etanola
Opis pokusa i zapažanja
U epruvetu ulijte 1 mL apsolutnog alkohola. U čaši zagrijte oko 100 mL vode do vrenja i maknite s vatre. U čašu s provrelom vodom stavite epruvetu s alkoholom i mjerite termometrom pri kojoj temperaturi etanol vrije. Zabilježi izmjerenu vrijednost.
Zapažanja
- Skicirajte pokus.
- Usporedite izmjereno vrelište s tabličnom vrijednosti i provjerite koliko je odstupanje.
- Objasnite zašto se temperatura vrelišta nije mjerila izravnim zagrijavanjem epruvete s alkoholom na plameniku.
Opis pokusa i zapažanja
U epruvetu ulijte 1 mL apsolutnog alkohola.
U čaši zagrijte oko 100 mL vode do vrenja i maknite s vatre.
U čašu s provrelom vodom stavite epruvetu s alkoholom.
Mjerite termometrom pri kojoj temperaturi etanol vrije.
Zabilježi izmjerenu vrijednost.
Zapažanja
- Skicirajte pokus.
- Usporedite izmjereno vrelište s tabličnom vrijednosti i provjerite koliko je odstupanje.
- Objasnite zašto se temperatura vrelišta nije mjerila izravnim zagrijavanjem epruvete s alkoholom na plameniku.
Miješanje alkohola s vodom
Opis pokusa i zapažanja
Na stalku pripremite dvije epruvete, u obje epruvete ulijte po 5 mL vode i zabilježite razinu flomasterom. Zatim nježno niz stijenku u epruvetu 1 ulijte 5 mL etanola, a u epruvetu 2 ulijete 5 mL glicerola. Za dolijevanje alkohola možete koristiti i injekcijsku špricu, a uzorke alkohola možete obojiti nekom prehrambenom bojom. Ponovno zabilježite flomasterom razinu. Pratite što se događa. Nakon kraćeg vremena obje epruvete začepite i promućkajte. Pratite što se događa.
Zapažanja
- Usporedite topljivost etanola i glicerola. Što zaključujete o topljivosti alkohola?
- Je li gustoća alkohola veća od gustoće vode? Obrazložite svoje mišljenje.
- Objasnite zašto se nakon mućkanja smanjio volumen.
Opis pokusa i zapažanja
Na stalku pripremite dvije epruvete.
U obje epruvete ulijte po 5 mL vode i zabilježite razinu flomasterom.
Zatim nježno niz stijenku u epruvetu 1 ulijte 5 mL etanola.
U epruvetu 2 ulijete 5 mL glicerola.
Za dolijevanje alkohola možete koristiti i injekcijsku špricu.
Uzorke alkohola možete obojiti nekom prehrambenom bojom.
Ponovno zabilježite flomasterom razinu.
Pratite što se događa.
Nakon kraćeg vremena obje epruvete začepite i promućkajte.
Pratite što se događa.
Zapažanja
- Usporedite topljivost etanola i glicerola. Što zaključujete o topljivosti alkohola?
- Je li gustoća alkohola veća od gustoće vode? Obrazložite svoje mišljenje.
- Objasnite zašto se nakon mućkanja smanjio volumen.
Gorenje alkohola
Opis pokusa i zapažanja
U jednu porculansku zdjelicu ulijte malo etanola i zapalite ga šibicom. Promatrajte boju i položaj plamena. U drugu porculansku zdjelicu ulijte malo glicerola i pokušajte ga zapaliti.
Zapažanja
- Napišite jednadžbu gorenja alkohola etanola.
- Istražite i obrazložite zašto glicerol nije gorio.
Zaključak
Vrelište alkohola etanola je 78,37 °C, a pripadajućeg alkana etana je –89 °C. Ovako velika razlika u temperaturi vrelišta posljedica je povezivanja molekula etanola vodikovim vezama dok se molekule etana privlače samo vrlo slabim van der Waalsovim silama. Etanol je vrlo hlapljiv alkohol čije su pare lako zapaljive. Za razliku od glicerola (propan-1,2,3-triola) koji slabo hlapi, a što se može objasniti i jačim povezivanjem molekula vodikovim vezama jer se svaka –OH skupina povezuje dvjema vodikovim vezama.
Etanol ima manju gustoću od vode i pluta na vodi za razliku od glicerola koji ima veću gustoću od vode. Glicerol se polako otapa u vodi i u početku stvara sloj ispod vode. Otapanje ide polako jer molekule vode trebaju rastaviti čvrsto povezane molekule glicerola. Tek je nakon miješanja vidljivo otapanje glicerola u vodi. Tijekom miješanja dviju tekućina, vode i alkohola, dolazi do kontrakcije volumena.