4.1.2. Što je slatko u slatkišima bez šećera
← NatragNeizostavan sastojak slatkiša je šećer koji kod pretjerane konzumacije uzrokuje štetne posljedice za organizam, kao što su debljanje, pojava dijabetese tipa 2, razvoj karijesa i dr. Zbog navedenih razloga u brojne se prehrambene proizvode, danas, dodaju prirodna ili umjetna sladila, ali manje kalorijske i nutritivne vrijednosti u usporedbi s uobičajenim šećerima. Takvi se proizvodi u trgovinama prodaju pod nazivom ''bez šećera''. Najpoznatija takva sladila su polioli ili šećerni alkoholi. Polioli se sastoje od ugljikovodičnog lanca na kojeg je vezan veći broj hidroksilnih skupina i svi imaju izrazito sladak okus. U imenovanju poliola koriste se trivijalni nazivi. Najčešće upotrebljavani polioli su manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol.
Problemski zadatak
Na temelju prikazanih formula molekula manitola, sorbitola, ksilitola i eritrola veznim crticama i modelima molekula sastavljenih od kuglica i štapića, napišite molekulske i sažete strukturne formule navedenih poliola i imenujte ih sustavnim nazivima. Usporedite njihov sastav i strukturu i navedite međusobne sličnosti i razlike.
Istražite na stručnim mrežnim stranicama koje su prednosti i nedostatci prehrambenih proizvoda s dodanim poliolima. Svoje zaključke predstavite u obliku kratkog seminarskog rada.