Neizostavan sastojak slatkiša je šećer koji kod pretjerane konzumacije uzrokuje štetne posljedice za organizam, kao što su debljanje, pojava dijabetese tipa 2, razvoj karijesa i dr. Zbog navedenih razloga u brojne se prehrambene proizvode, danas, dodaju prirodna ili umjetna sladila, ali manje kalorijske i nutritivne vrijednosti u usporedbi s uobičajenim šećerima. Takvi se proizvodi u trgovinama prodaju pod nazivom ''bez šećera''. Najpoznatija takva sladila su polioli ili šećerni alkoholi. Polioli se sastoje od ugljikovodičnog lanca na kojeg je vezan veći broj hidroksilnih skupina i svi imaju izrazito sladak okus. U imenovanju poliola koriste se trivijalni nazivi. Najčešće upotrebljavani polioli su manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol.
Neizostavan sastojak slatkiša je šećer.
Kod pretjerane konzumacije uzrokuje štetne posljedice za organizam,
kao što su debljanje, pojava dijabetese tipa 2, razvoj karijesa i dr.
Zbog navedenih razloga u brojne se prehrambene proizvode, danas,
dodaju prirodna ili umjetna sladila.
Ta sladila imaju manje kalorijske i nutritivne vrijednosti u usporedbi s uobičajenim šećerima.
Takvi se proizvodi u trgovinama prodaju pod nazivom ''bez šećera''.
Najpoznatija takva sladila su polioli ili šećerni alkoholi.
Polioli se sastoje od ugljikovodičnog lanca na kojeg je vezan veći broj hidroksilnih skupina.
Imaju izrazito sladak okus.
U imenovanju poliola koriste se trivijalni nazivi.
Najčešće upotrebljavani polioli su manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol.
Problemski zadatak
Na temelju prikazanih formula molekula manitola, sorbitola, ksilitola i eritrola veznim crticama i modelima molekula sastavljenih od kuglica i štapića, napišite molekulske i sažete strukturne formule navedenih poliola i imenujte ih sustavnim nazivima. Usporedite njihov sastav i strukturu i navedite međusobne sličnosti i razlike.
Istražite na stručnim mrežnim stranicama koje su prednosti i nedostatci prehrambenih proizvoda s dodanim poliolima. Svoje zaključke predstavite u obliku kratkog seminarskog rada.