2. Kiseline, bazi i soli

  1. Sadržaj ove jedinice donosi odgovore na neka zanimljiva pitanja. Čime se razlikuju pojmovi kiselina i baza prema Arrheniusovoj definiciji? Što su kiseline i baze prema Brønsted–Lowryjevu tumačenju? Uvod jedinice te kraći povijesni pregled teorija kiselina i baza, pomoći će ti da na temelju predznanja o prirodi kemijskih veza kritičkim razmatranjem zaključiš zašto se neki spoj ponaša kao kiselina ili kao baza.

  2. U svakodnevnom si životu upoznao/la octenu, solnu i limunsku kiselinu. Vjerojatno nisi znao/la da se iza oznake E 338 na pakiranju pojedinih vrsta namirnica krije fosforna kiselina. Ona i njezine soli povećavaju trajnost polutrajnim mesnim prerađevinama, topljenim sirevima, čokoladi, ali i bezalkoholnim pićima kao što je Coca-Cola. Baze ili lužine imaju veliku primjenu u kućanstvu, najčešće su sastavni dio sredstava za čišćenje i odmašćivanje pećnica, odvodnih cijevi i drugo.

  3. Razumijevanje ravnotežnog stanja u otopinama kiselina i baza temelj su za shvaćanje ionskog produkta vode, Kw. Povezujući znanja iz matematike o logaritamskoj funkciji, u ovoj će se jedinici obraditi pH-vrijednost vodenih otopina. Važnost poznavanja koncentracije vodikovih iona u otopini potkrijepit će se primjerima iz svakodnevnoga života.

  4. Predznanje iz osnovne škole o metodama dobivanja soli put su k spoznaji o reakcijama neutralizacije prema Brønsted–Lowryjeve teoriji kiseline i baze. U ovoj jedinici ćeš to znanje nadograditi pokusima i primjenom informacijskih i komunikacijskih tehnologija te ćeš tako uvidjeti važnost soli u svakodnevnom žiovtu.

  5. U ovoj ćeš jedinici saznati kako se može predvidjeti ishod jednostavnih kiselinsko–baznih kemijskih reakcija. Saznat ćeš i kako određujemo nepoznatu koncentraciju zadane kiseline ili baze postupkom titracije. Znanje o kemijskoj ravnoteži u otopinama polazna je točka za razumijevanje djelovanja hidrolize soli.

     

  6. Na temelju multimedijalnih sadržaja upoznat ćeš se sa principima djelovanja pufera. Istraživačkim ćeš radom proučiti puferske sustave za organizam čovjeka, a u tome će ti pomoći povezivanje sadržaja ove jedninice sa sadržajima matematike i biologije te iskustva iz svakodnevnoga života.

  7. Znanje o kemijskoj ravnoteži u zasićenim otopinama teško topljivih spojeva, put je k razumijevanju produkta topljivosti. Na temelju vrijednosti konstante produkta topljivosti može se zaključiti kakva je topljivost soli u vodi.

Kiseline, bazi i soli

Procijenite svoje znanje