Što se skriva na dnu boce s bazginim šampanjcem?
Opis
Istražit ćete važnost kvasaca u svakodnevnome životu. Uzgojit ćete kulture kvasaca te vrednovati ulogu kvasaca u prehrambenoj industriji.
Što se skriva na dnu boce s bazginim šampanjcem?
Cvat bazge rabi se od davnina za izradu ukusnoga soka od bazge. Sigurno ste u mnogim prilikama pomagali roditeljima pri izradi soka. Stiglo je vrijeme za nešto sasvim novo. Iskoristite svoje znanje iz biologije i napravite šampanjac od bazge.
Materijal
a) priprema bazgina šampanjca
- 1 cvat bazge
- 15 mL vinskoga octa dobivenoga od bijeloga vina
- 0,5 velikoga limuna
- 340 g šećera
- 2,25 L hladne vode
b) mikroskopiranje
- predmetnica
- pokrovnica
- kapalica
- histološka iglica
- mikroskop
Postupak, rezultati i zaključci
- Protresite cvat bazge kako biste s njega uklonili sitne životinje. Operite cvat u vodi, a zatim ga stavite na papir za pečenje te osušite u pećnici. Temperatura pećnice neka ne prelazi 40 °C. Pazite da ne oštetite cvat, jako je osjetljiv.
- Odvojite peteljke od cvjetova. Cvjetove stavite u plastičnu posudu s poklopcem.
- Prerežite limun i ogulite koru. Nasjeckajte limun, ocijedite sok i dodajte sve zajedno u plastičnu posudu.
- Zatim dodajte hladnu vodu, ocat i šećer te miješajte sve dok se šećer ne otopi.
- Pokrijte i ostavite na toplome mjestu 24 sata.
- Procijedite i ulijte u odgovarajuće staklene posude. Pri vrhu posude potrebno je ostaviti prostora u kojemu će se nakupljati plin koji nastaje tijekom proizvodnje šampanjca. Čvrsto zatvorite boce i ostavite stajati 2 tjedna na temperaturi od 21 °C. Odaberite posude s poklopcima koji mogu izdržati visok tlak.
- Nakon dva tjedna pažljivo otvorite boce i zabilježite nastale promjene.
Istražite dostupnu literaturu. Tko je odgovoran za promjene? Kako nastaje bazgin šampanjac?
Kapalicom uzmite kap uzorka s dna staklene posude, pripremite preparat i promotrite mikroskopom. Usporedite organizme iz šampanjca s organizmima koji se mogu naći na limunu ili bazginu cvijetu na početku pokusa.
Problemski kutak
U uputama za proizvodnju bazgina šampanjca mogli ste primijetiti da cvatove ne smijete izložiti temperaturi većoj od 40 °C. Sigurno vas zanima zašto. Osmislite svoj pokus!
Samo vas pet koraka dijeli od odgovora na pitanje:
- Oblikujte istraživačko pitanje.
- Odredite nezavisnu i zavisnu varijablu te kontrolirane čimbenike u svome pokusu.
- Postavite hipotezu.
- Osmislite metodu i provedite pokus.
- Na temelju dobivenih rezultata donesite zaključak.
Dodatni materijali:
- recept za pivo od đumbira možete vidjeti na mrežnoj stranici na engleskome jeziku Microbial recipes