2.7 Sljedeća jedinica Nastanak i razvoj života na Zemlji
2.6

Voda i biološki važne organske molekule – znati, razumjeti i primijeniti

Moći ću:
  • analizirati kemijski sastav živih bića
  • povezati ulogu organskih makromolekula s njihovom strukturom
  • usporediti građu i uloge najzastupljenijih anorganskih i organskih molekula u živim bićima
  • obrazložiti važnost uravnotežene prehrane i zastupljenosti svih skupina biološki važnih molekula u prehrani za normalno funkcioniranje organizma
  • predložiti načine uravnotežene prehrane.

Uvod

Na temelju znanja o hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima složite zdrav i ujednačen dnevni jelovnik u koji će biti uključen i dostatan unos tekućine. Za svaku namirnicu koju ste naveli ukratko objasnite zašto ste je stavili na jelovnik. Usporedite u grupama svoje jelovnike i raspravite o njima.

Sinteza oksitocina

Oksitocin je hormon koji je po kemijskom sastavu peptid.
Oksitocin je građen od devet aminokiselina.
Uzrokuje stezanje maternice prilikom porođaja i izlučivanje majčinog mlijeka tijekom dojenja.
Majčino mlijeko izuzetno je važno za razvoj novorođenčeta jer sadrži

  • lipide
  • proteine
  • ugljikohidrate
  • vitamine i
  • minerale potrebne djetetu.

Dojenjem iz majčinog mlijeka dijete dobiva i prva protutijela za obranu od zaraznih bolesti.
Prikazan je slijed nukleotida u dijelu DNA molekule odgovornome za nastanak oksitocina:
DNA … ACG ATG TAT GTT TTG ACG GGA GAC CCC …

  • Odredite slijed nukleotida u mRNA nastaloj prepisivanjem iz prikazanog odsječka DNA.
  • Pomoću tablice koja prikazuje kodone na mRNA odredite redoslijed aminokiselina u oksitocinu.
  • Kako glasi redoslijed antikodona tRNA molekula koje su donosile aminokiseline potrebne za izgradnju oskitocina?
  • Zamislite da je došlo do mutacije gena za oksitocin te se u prvom tripletu u DNA gvanin zamijenio s adeninom.
  • Objasnite bi li ta mutacija imala utjecaj na nastanak oksitocina.
  • Koji disaharid se nalazi u majčinu mlijeku?
  • Što su po kemijskom sastavu protutijela iz majčina mlijeka?

Sinteza oksitocina

Oksitocin je hormon koji je po kemijskom sastavu peptid građen od devet aminokiselina, a uzrokuje stezanje maternice prilikom porođaja i izlučivanje majčinog mlijeka tijekom dojenja.
Majčino mlijeko izuzetno je važno za razvoj novorođenčeta jer sadrži lipide, proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale potrebne djetetu. Dojenjem iz majčinog mlijeka novorođenče dobiva i prva protutijela za obranu od zaraznih bolesti.

  1. Prikazan je slijed nukleotida u dijelu molekule DNA odgovornome za nastanak oksitocina:
    DNA … ACG ATG TAT GTT TTG ACG GGA GAC CCC …
    Odredite slijed nukleotida u mRNA nastaloj prepisivanjem iz prikazanog odsječka DNA.
  2. Pomoću tablice koja prikazuje kodone na mRNA odredite redoslijed aminokiselina u oksitocinu.
  3. Kako glasi redoslijed antikodona tRNA molekula koje su donosile aminokiseline potrebne za izgradnju oskitocina
  4. Zamislite da je došlo do mutacije gena za oksitocin te se u prvom tripletu u DNA gvanin zamijenio s adeninom. Objasnite bi li ta mutacija imala utjecaj na nastanak oksitocina.
  5. Koji se disaharid nalazi u majčinu mlijeku?
  6. Što su po kemijskom sastavu protutijela iz majčina mlijeka?

Tablica 1. Kodoni tripleti nukleotida i kratice aminokiselina koje se kodiraju

Kodoni tripleti nukleotida i kratice aminokiselina koje se kodiraju

Izvor energije u ljudskom tijelu

  • Proučite grafički prikaz potrošnje energije u mišićima iz različitih izvora prilikom fizičke aktivnosti.

Ugljikohidrati prikazani na grafičkom prikazu se odnose na glukozu iz krvne plazme i glikogen iz mišića, a masti na masne kiseline iz krvi i trigliceride u mišićima.

Izvor energije u ljudskom tijelu

Proučite grafički prikaz potrošnje energije u mišićima iz različitih izvora prilikom fizičke aktivnosti. Ugljikohidrati prikazani na grafičkom prikazu odnose se na glukozu iz krvne plazme i glikogen iz mišića, a masti na masne kiseline iz krvi i trigliceride u mišićima.

Grafički prikaz potrošnje energije u mišićima
Grafički prikaz potrošnje energije u mišićima
  • Koje dvije skupine organskih spojeva su glavni izvor energije za čovjeka?
  • Mogu li proteini poslužiti kao izvor energije?
  • Objasnite kako intenzitet fizičke aktivnosti ima utjecaj na izvor energije u tijelu.
  • Promotrite priloženi grafički prikaz.
  • Raspravite o tome kojim bi intenzitetom fizičke aktivnosti bilo najbolje pokušati izgubiti višak kilograma masnih naslaga.
  • Gubimo li masne naslage najučinkovitije fizičkom aktivnosti najmanjeg intenziteta?

U navedenom grafičkom prikazu vidljiv je samo omjer mišićnog korištenja dvaju izvora energije: ugljikohidrata i masti.

  • Promotrite ukupnu potrošnju energije prilikom fizičke aktivnosti:

 

Tjelovježba u trajanju 30 minuta Masnoće
(utrošak energije/kcal)
Ugljikohidrati
(utrošak energije/kcal)
Ukupno
(utrošak energije/kcal)
Tablica1:  ukupna potrošnja energije prilikom fizičke aktivnosti
Intenzitet 50% 120 80 200
Intenzitet 75% 140 260 400


 

Za tjelovježbu većeg intenziteta potrebno je utrošiti dvostruko više energije.
Prilikom jače fizičke aktivnosti tijelo troši znatno povećanu količinu energije i nakon same aktivnosti.

  • Ponovno raspravite o najučinkovitijem intenzitetu fizičke aktivnosti za gubitak masnih naslaga i usporedite svoja razmišljanja.
  • Koje su dvije skupine organskih spojeva glavni izvor energije za čovjeka?
  • Mogu li proteini poslužiti kao izvor energije?
  • Objasnite kako intenzitet fizičke aktivnosti ima utjecaj na izvor energije u tijelu.
  • Promatrajući priloženi grafički prikaz, raspravite o tome kojim bi intenzitetom fizičke aktivnosti bilo najbolje pokušati izgubiti višak kilograma masnih naslaga. Gubimo li masne naslage najučinkovitije fizičkom aktivnosti najmanjeg intenziteta?
  • U navedenom grafičkom prikazu vidljiv je samo omjer mišićnog korištenja dvaju izvora energije: ugljikohidrata i masti. Omjer ovisi o intenzitetu mišićne aktivnosti, koju najčešće mjerimo kao brzinu otkucaja srca ili intenzitet disanja. Ako nam je, primjerice, na 50% intenziteta vježbanja 75% energije podrijetlom iz masnoća, a na 80% intenziteta samo 40% masnoća, zašto bi itko ulagao veći trud tijekom tjelovježbe?
    Za shvaćanje ove naizgled kontradiktorne činjenice, potrebno je tjelovježbu gledati iz perspektive utrošenih kalorija. Tjelovježba većeg intenziteta zahtijeva utrošak veće količine ukupne energije. Promotrite ukupnu potrošnju energije prilikom fizičke aktivnosti:

    Tjelovježba u trajanju 30 minuta Masnoće
    (utrošak energije/kcal)
    Ugljikohidrati
    (utrošak energije/kcal)
    Ukupno
    (utrošak energije/kcal)
    Tablica1:  ukupna potrošnja energije prilikom fizičke aktivnosti
    Intenzitet 50% 120 80 200
    Intenzitet 75% 140 260 400


    Za tjelovježbu većeg intenziteta potrebno je utrošiti dvostruko više energije. Nadalje, prilikom jače fizičke aktivnosti tijelo troši znatno povećanu količinu energije i nakon same aktivnosti.
    Ponovno raspravite o najučinkovitijem intenzitetu fizičke aktivnosti za gubitak masnih naslaga i usporedite svoja razmišljanja.

Proučimo hranjivu vrijednost nekih prehrambenih namirnica

Proučite sljedeće deklaracije.
Povežite ih s odgovarajućim fotografijama prehrambenih namirnica.
Odgovorite na pitanja:

  • Zašto su na deklaracijama prehrambenih proizvoda od svih masti posebno izdvojene zasićene masne kiseline?
  • Pod stavkom ugljikohidrati na deklaracijama se posebno izdvajaju šećeri. Na koje se šećere misli i zašto je važno da kupci imaju informacije o količini šećera u hrani?

Proučimo hranjivu vrijednost nekih prehrambenih namirnica

Informacije na prehrambenim proizvodima koje potrošači najčešće čitaju su rok trajanja i zemlja podrijetla te popis sastojaka. Međutim, osim tih informacija deklaracije prehrambenih proizvoda sadrže i informacije o hranjivim sastojcima u proizvodu, čije je razumijevanje izuzetno važno kako bismo mogli izabrati što kvalitetniju i zdraviju hranu.
Proučite sljedeće deklaracije te odgovorite na pitanja.

 

Tablica 1. Deklaracije na prehrambenim proizvodima
Prosječna hranjiva vrijednost na 100g proizvoda
Masti 82 g
od toga zasićene masne kiseline 50,8 g
Ugljikohidrati 0,7 g
od toga šećeri 0,7 g
Proteini 0,7 g

 


Tablica 2. Deklaracije na prehrambenim proizvodima
Prosječna hranjiva vrijednost na 100g proizvoda
Masti 5 g
od toga zasićene masne kiseline 3,2 g
Ugljikohidrati 3 g
od toga šećeri 3 g
Proteini 11 g


 

Tablica 3. Deklaracije na prehrambenim proizvodima
Prosječna hranjiva vrijednost na 100g proizvoda
Masti 30 g
od toga zasićene masne kiseline 11 g
Ugljikohidrati 0,2 g
od toga šećeri 0,2 g
Proteini 24,0 g


 

Tablica 4. Deklaracije na prehrambenim proizvodima
Prosječna hranjiva vrijednost na 100g proizvoda
Masti 3,7 g
od toga zasićene masne kiseline 1 g
Ugljikohidrati 69,3 g
od toga šećeri 3,9 g
Proteini 12,5 g


 

Tablica 5. Deklaracije na prehrambenim proizvodima
Prosječna hranjiva vrijednost na 100g proizvoda
Masti 34,3 g
od toga zasićene masne kiseline 6,6 g
Ugljikohidrati 55,6 g
od toga šećeri 53,8 g
Proteini 4,6 g

Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.

Dopunite rečenicu.

Upišite, prema rednim brojevima kojima su označene deklaracije, koja deklaracija pripada kojem proizvodu. Proizvodi su: kobasica, namaz od lješnjaka, svježi sir, tjestenina i maslac.

1.

2.

3.

4.

5.

Netočno
Točno
{{correctPercent}}%

Želite li pokušati ponovo?

  1. Zašto su na deklaracijama prehrambenih proizvoda od svih masti posebno izdvojene zasićene masne kiseline?
  2. Pod stavkom ugljikohidrati na deklaracijama se posebno izdvajaju šećeri. Na koje se šećere misli i zašto je važno da kupci imaju informacije o količini šećera u hrani?

Kemijska analiza hrane

Za kraj…

U svijetu postoji velik nesrazmjer u raspodjeli hrane. Dok u mnogim krajevima ljudi svakodnevno umiru od gladi, u većini bogatih zemalja bacaju se velike količine hrane. Razmislite što možete učiniti kako biste smanjili količinu hrane koja se baca u vašem kućanstvu.