Procijenite svoje znanje

Sustav organa za probavu

1 Odaberite točan odgovor.

Prestane li u gušterača proizvoditi inzulin, doći će do:

2 Odaberite točan odgovor.

Žlijezde slinovnice natapaju hranu slinom koja sadrži enzim:

3 Dopunite rečenicu.

Na slici koja prikazuje zub pojedini dijelovi označeni su brojevima.
Imenujte svaki dio uz odgovarajući broj jednom riječju.

1.


2.

3.

4 Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.

Povežite dijelove usne šupljine s njihovom ulogom.

jezik

kidanje zalogaja

kutnjaci

miješanje zalogaja

očnjaci

drobljenje i mljevenje hrane

5 Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.

Povežite sustave organa s nekim od njihovih najvažnijih uloga.

probavni sustav

dopremanje glukoze i kisika do stanica

krvožilni sustav

primanje kisika iz okoline

živčani sustav

razgradnja hranjvih tvari

dišni sustav

kontrola brzine razgradnje hranjivih tvari

6 Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.

Povežite bolesti s njihovim uzročnicima.

karijes

bakterija

bolest prljavih ruku

virus

hepatitis A

oblići

7 Dopunite rečenicu.

Na rad enzima utječe i pH-vrijednost okoline. Tako je pH-vrijednost želučanoga soka kiseo, a pH-vrijednost unutrašnjosti tankoga crijeva lužnat.
Proučite dijagram. Koji je enzim želučani, a koji se stvara u tankome crijevu?

U odgovorima enzime imenujte kako je označeno na dijagramu: enzim A i enzim B.

Želučani je enzim

, a enzim iz tankogsa crijeva jest
.

8 Je li ova tvrdnja točna?

Osobe koje imaju problema s refluksom želučane kiseline (žgaravicom) koriste se lijekovima na bazi magnezija ili sodom bikarbonom. Pri tome se pH-vrijednost želučanoga soka povećava.

Obrazložite svoj odgovor.

9 Odaberite točan odgovor.

Što će se dogoditi s djelovanjem enzima ako se povisi tjelesna temperatura iznad 42 °C?

10 Odaberite točan odgovor.

Kako utječe na zubnu caklinu previše želučane kiseline koja dolazi do usne šupljine ?