Uvod

Kad poželite neko voće, obično se sjetite i njegovog mirisa. Miris svježeg grožđa, breskve, jabuke ili banana potječe od lako isparljivih estera.

Molekula estera sastoji se od kiselinskog i alkoholnog dijela, a opća formula estera je RCOOR.

Prisjetimo se nomenklature estera

Esteri se dobivaju procesom esterifikacije. Esterifikacija je reakcija kiseline i alkohola uz izdvajanje vode.

Esterifikacija

U pripravi estera reagiraju odgovarajuća karboksilna kiselina i alkohol u prisutnosti kiselog katalizatora, najčešće sumporne kiseline. Reakcija se može ubrzati zagrijavanjem.

Esterifikacija je povratna reakcija. Reakcija koja napreduje u suprotnom smjeru naziva se hidroliza estera. Kemijska ravnoteža ove reakcije neznatno je pomaknuta prema produktima.

1. Pokus

Fotografija prikazuje kapanje prozirne tekućine kapaljkom u epruvetu

Dobivanje etil-acetata

Jednadžba reakcije dobivanja etil-etanoata (etil-acetata):

Da bi se dobila veća količina estera nego što omogućuje stanje ravnoteže, potrebno je u reakcijskom sustavu smanjiti količinu vode, a to se postiže dodavanjem koncentrirane sumporne kiselina koja veže vodu.

1. Problemski zadatak

Prisjetite se kemijske ravoteže i obrazložite primjenjujući Le Chatelierevo načelo pomak ravnoteže u procesu esterifikacije. Napišite izraz za koncentracijsku konstantu ravnoteže opisane reakcije.

Fizikalna svojstva estera

Esteri su lako hlapljive tekućine, karakterističnog su mirisa, imaju niska vrelišta i dobro su topljivi u organskim otapalima. Proučite podatke u tablici i iznesite zaključke.

Molekule estera međusobno se ne mogu povezivati vodikovim vezama pa su im vrelišta niža od vrelišta alkohola i karboksilnih kiselina sličnih molekulskih masa. Molekule estera privlače se zbog polarnosti karbonilne skupine dipol-dipol interakcijama pa su im vrelišta viša u usporedbi s pripadnim ugljikovodicima.

U vodi se otapaju samo esteri koji imaju male vrijednosti relativnih molekulskih masa. Esteri s velikom relativnom molekulskom masom su čvrste tvari bez mirisa i lako se tale. Obrazloži o čemu ovisi topljivost estera u vodi.

2. Problemski zadatak

Istražite kada je i zašto utemeljena Nobelova Nagrada, koji su Hrvati dobili Nobelovu nagradu, za koje područje znanosti i za što iz tog područja. Svoje rezultate prikažite u obliku postera Hrvatski nobelovci kojeg ćete izradi uz pomoć digitalnog alata Piktochart.

Prikažite jednadžbom kemijske reakcije proces eksplozije gliceril-trinitrata, C3H5(NO3)3, ako su produkti dušik, kisik, ugljikov(IV)oksid i voda.

Esteri u svakodnevnom životu