1.1. Od koloidnih sustava do nanočestica

Uvod

Kisik neophodan za stanično disanje prenosi se do stanica putem eritrocita u krvi. To je gusta tekućina koja izgleda kao homogena smjesa. No ipak to je heterogena smjesa u kojoj se u krvnoj plazmi nalaze oku nevidljive krvne stanice.

Krv

Krv je koloidni sustav, vrsta disperznog sustava koji se sastoji od disperznog sredstva – krvne plazme i dispergirane faze – krvnih stanica.

Koloidni sustavi

Disprezni sustavi dijele se prema veličini dispergirane faze na suspenzije, koloidne sustave i otopine.

1. Problemski zadatak

Istražite što su eukoloidi? Pri tome se poslužite stručnim mrežnim stranicama. Primjerice, pronađite stručne članke po zadanoj temi služeći se tražilicom Google znalac. Prezentirajte informacije i zainteresirajte i druge učenike u razredu.

U koloidnim sustavima čestice dispergirane faze i disperznog sredstva mogu biti u jednakim ili različitim agregacijskim stanjima pa prema tome postoje i različite vrste koloidnih sustava.

Površinski aktivne tvari

Pokus

Fotografija prikazuje crtež micele.

Priprema suspenzije, emulzije, aerosola i micela

 

Nanočestice

Nanočestice su submikroskopske čestice veličine 1-100 nanometara. Zbog svoje male površine imaju značajno različita svojstva od čestica većih dimenzija. Primjerice, vrlo su pokretljive i teško se talože, pokazuju i kvantna svojstva. Velika specifična površina jedno je od najznačajnih svojstava nanočestica jer omogućava više interakcije s okolinom što je važno za njihovu praktičnu primjenu.

Ugljikove nanocijevi su jedna od najpoznatijih vrsta nanočestica. Odlikuju se izrazitom čvrstočom i izvrsnom električnom provodnosti.

Animacija ugljikove nanocjevčice koja provodi električnu energiju

Dodatno gledanje:

Pogledajte znanstvenu emisiju Grafen – čudesni materijal budućnosti (Treći element ) u kojoj možete doznati više podataka o grafenu. (Pristupljeno: 1. 11. 2019.; sadržaj je dostupan isključivo u online mod-u.)

Nanočestice zlata, srebra, gline, keramike, cinkova oksida i titanijeva dioksida samo su neke od brojnih vrsta koje se danas uvelike koriste u različitim proizvodima.