Biomolekule su zajednički naziv za sve molekule bitne u biološkim procesima. U biomolekule ubrajamo ugljikohidrate, lipide, proteine, nukleinske kiseline, vitamine, hormone i mnoge druge. U ovoj jedinici orijentirat ćemo se na biomolekule koje imaju hranjivu vrijednost, stoga ih još nazivamo hranjivim tvarima.
Za početak u svojim bilježnicama nacrtajte tablicu koju će činiti tri stupca: znam, želim znati i naučio sam. Prisjetite se što već znate o hranjivim tvarima iz hrane (koje hranjive tvari postoje, kako su one građene, koje su njihove uloge, koje namirnice obiluju određenim hranjivim tvarima i sl.) te tim informacijama popunite prvi stupac. Zatim u drugi stupac u obliku pitanja upišite sve ono što želite znati o hranjivim tvarima. Nakon što pročitate ovu jedinicu, popunite i treći stupac sa svim onim novim pojedinostima koje ste naučili.
Biomolekule su zajednički naziv za sve molekule bitne u biološkim procesima.
U biomolekule ubrajamo:
ugljikohidrate
lipide
proteine
nukleinske kiseline
vitamine
hormone i mnoge druge.
U ovoj jedinici orijentirat ćemo se na biomolekule koje nazivamo hranjivim tvarima jer imaju hranjivu vrijednost.
Prvo u svojim bilježnicama nacrtajte tablicu koju će činiti tri stupca: znam, želim znati i naučio sam.
Prisjetite se što već znate o hranjivim tvarima iz hrane:
koje hranjive tvari postoje
kako su one građene
koje su njihove uloge
koje namirnice obiluju određenim hranjivim tvarima i sl.
Tim informacijama popunite prvi stupac.
U drugi stupac u obliku pitanja upišite sve ono što želite znati o hranjivim tvarima.
Nakon što pročitate ovu jedinicu, popunite i treći stupac sa svim onim pojedinostima koje ste naučili.
Građa i uloge ugljikohidrata
Ugljikohidrati su organski spojevi građeni od atoma ugljika, vodika i kisika. Razlikujemo jednostavne i složene ugljikohidrate. U jednostavne ugljikohidrate ubrajamo monosaharide i disaharide. Monosaharidi su najjednostavniji ugljikohidrati.
Pogledajte galeriju slika koja prikazuje strukturne formule najpoznatijih monosaharida te opišite razlike među njima. Obratite pozornost na brojnost i raspored pojedinih atoma.
Ugljikohidrati su organski spojevi građeni od atoma ugljika, vodika i kisika.
Razlikujemo:
jednostavne ugljikohidrate
složene ugljikohidrate.
Jednostavni su ugljikohidrati:
monosaharidi
disaharidi.
Monosaharidi su najjednostavniji ugljikohidrati.
Pogledajte galeriju slika koja prikazuje strukturne formule najpoznatijih monosaharida.
Opišite razlike među prikazanim formulama monosaharida.
Obratite pozornost na brojnost i raspored pojedinih atoma.
Monosaharidi
×
Riboza i deoksiriboza sadrže pet ugljikovih atoma, stoga ih nazivamo pentoze i sastavni su dijelovi ribonukleinske i deoksiribonukleinske kiseline. Glukoza, fruktoza i galaktoza sadrže šest ugljikovih atoma, stoga ih nazivamo heksoze i služe kao izvori energije za živa bića. Disaharidi su šećeri građeni od dviju molekula monosaharida, a služe kao izvor energije. Prilikom povezivanja dvaju monosaharida u disaharid oslobađa se jedna molekula vode.
Pogledajte video koji prikazuje nastanak disaharida.
Riboza i deoksiriboza sadrže pet ugljikovih atoma, a nazivamo ih pentoze.
Sastavni su dijelovi ribonukleinske i deoksiribonukleinske kiseline.
Glukoza, fruktoza i galaktoza sadrže šest ugljikovih atoma.
Zbog broja ugljikovih atoma nazivamo ih heksoze.
Služe kao izvori energije za živa bića.
Disaharidi su šećeri građeni od dviju molekula monosaharida, a služe kao izvor energije.
Prilikom povezivanja dvaju monosaharida u disaharid oslobađa se jedna molekula vode.
Pogledajte video koji prikazuje nastanak disaharida.
Videozapis prikazuje spajanje monosaharida glukoze i fruktoze u disaharid saharozu. Prikazane su strukturne formule ovih molekula. Glukoza i fruktoza su prstenaste molekule sastavljene od atoma ugljika, kisika i vodika. Atomi su prikazani u obliku kuglica: crvene kuglice predstavljaju kisik, crne ugljik, a bijele vodik. Prilikom spajanja glukoze i fruktoze, na videozapisu je vidljivo oslobađanje jedne molekule vode sastavljene od dva atoma vodika i jednog atoma kisika.
Proučite tablicu u kojoj su navedeni najčešći disaharidi.
DISAHARID
GRAĐA
NAJVAŽNIJI IZVORI
saharoza (konzumni šećer)
glukoza + fruktoza
šećerna repa, šećerna trska
laktoza (mliječni šećer)
glukoza + galaktoza
mlijeko
maltoza (slad)
glukoza + glukoza
ječam, pivo
Biljke fotosintezom stvaraju monosaharide poput glukoze i fruktoze. Spajanjem glukoze i fruktoze u biljkama nastaje disaharid saharoza. To je glavni šećer koji upotrebljavamo u kućanstvu. Iako se nalazi i u ostalim biljkama, glavni izvori za industrijsko dobivanje ovoga šećera jesu šećerna trska i šećerna repa jer su te biljke najbogatije saharozom. Saharoza se prenosi iz listova u kojima nastaje do drugih biljnih organa.
Polisaharidi su složeni šećeri građeni od velikoga broja međusobno povezanih molekula monosaharida. Kao glavna rezerva energije biljkama služi polisaharid škrob. Škrob nastaje povezivanjem mnogo molekula glukoze i sprema se u biljne organe u obliku škrobnih zrnaca, primjerice u gomolj krumpira.
Slika 2.1.1.:Škrobna zrnca u stanicama gomolja krumpira
I životinje i gljive pohranjuju polisaharide kao zalihe energije. U njihovu slučaju radi se o polisaharidu glikogenu. Glikogen je sastavljen od velikoga broja molekula glukoze. Višak šećera koji unesemo u svoj organizam spremit će se u obliku glikogena u jetru i mišiće.
Pogledajte video koji prikazuje dokazivanje škroba u prehrambenim namirnicama.
Proučite tablicu u kojoj su navedeni najčešći disaharidi.
DISAHARID
GRAĐA
NAJVAŽNIJI IZVORI
saharoza (konzumni šećer)
glukoza + fruktoza
šećerna repa, šećerna trska
laktoza (mliječni šećer)
glukoza + galaktoza
mlijeko
maltoza (slad)
glukoza + glukoza
ječam, pivo
Biljke fotosintezom stvaraju monosaharide poput glukoze i fruktoze.
Spajanjem glukoze i fruktoze u biljkama nastaje disaharidsaharoza.
Saharoza je glavni šećer koji upotrebljavamo u kućanstvu.
Glavni izvori za industrijsko dobivanje ovoga šećera jesu biljke najbogatije saharozom, a to su:
šećerna trska
šećerna repa.
Saharoza se prenosi iz listova u kojima nastaje do drugih biljnih organa.
Polisaharidi su složeni šećeri građeni od velikoga broja međusobno povezanih molekula monosaharida.
Biljkama kao glavna rezerva energije služi polisaharid škrob.
Škrob nastaje povezivanjem mnogo molekula glukoze.
U biljne organe škrob se sprema u obliku škrobnih zrnaca, primjerice u gomolj krumpira.
Slika 2.1.1.: Škrobna zrnca u stanicama gomolja krumpira
I životinje i gljive pohranjuju polisaharide kao zalihe energije.
U njihovu slučaju radi se o polisaharidu glikogenu.
Glikogen je sastavljen od velikoga broja molekula glukoze.
U ljudskome organizmu višak šećera spremit će se u obliku glikogena u jetru i mišiće.
Pogledajte video koji prikazuje dokazivanje škroba u prehrambenim namirnicama.
Prikazana je staklena posuda s prozirnom vodenom otopinom škroba. U nju se dodaje par kapi žute Lugolove otopine koja u dodiru s vodenom otopinom škroba mijenja boju u ljubičastu. Zatim su prikazani uzorci različitih prehrambenih namirnica. Na svaku se dodaje nekoliko kapi Lugolove otopine. Dodatkom Lugolove otopine na rižu, brašno, krumpir, tjesteninu (ravioli i špageti), keks, bijeli kruh, žitnu pločicu, smeđu rižu i integralni kreker je vidljiva promjena boje iz žute u ljubičastu. Dodatak Lugolove otopine na uzorke šećera i soli ne uzrokuje promjenu boje.
Molekule glukoze koje biljke stvaraju fotosintezom povezuju se i u polisaharid celulozu koja ima građevnu ulogu u biljaka i u nekih jednostavnijih gljiva. U gljiva i u životinja postoji i polisaharid koji ima građevnu ulogu. To je hitin koji izgrađuje stanične stijenke većine gljiva, a i egzoskelet člankonožaca je građen od velikoga broja molekula glukoze.
Polisaharidi imaju i građevnu ulogu.
Molekule glukoze koje biljke stvaraju fotosintezom povezuju se i u polisaharid celulozu.
Celuloza ima građevnu ulogu u biljaka i nekih jednostavnijih gljiva.
U gljiva i u životinja polisaharid hitin ima građevnu ulogu.
Hitin izgrađuje stanične stijenke većine gljiva te egzoskelet člankonožaca. Hitin je građen od velikoga broja molekula glukoze.
Hitin u člankonožaca
Kukci imaju hitinski oklop.
Hitinski oklop rakova pojačan je kalcijevim karbonatom.
×
Kukci imaju hitinski oklop.
Hitinski oklop rakova pojačan je kalcijevim karbonatom.
Grafički organizator - ugljikohidrati
Provjerite svoje znanje tako da ispunite grafički organizator koji prikazuje podjelu ugljikohidrata. Prenesite navedene pojmove u za to predviđena mjesta.
Građa i uloge masti i ulja
Biljne i životinjske stanice mogu pretvarati šećere u masti i ulja koji su učinkovita spremišta energetskih zaliha. Njihovom oksidacijom oslobađa se dvaput više energije nego što se oslobađa oksidacijom ugljikohidrata ili proteina. Osim kao spremište energije, masti služe i kao toplinski izolator, što je bitno za životinje koje žive u polarnim predjelima poput tuljana i pingvina.
Slika 2.1.2.:Masni potkožni sloj služi moržu i kao rezerva energije i kao toplinski izolator.
Masti i ulja građeni su od trovalentnoga alkohola glicerola i triju masnih kiselina od kojih se svaka veže na jednu hidroksilnu skupinu glicerola. Masne su kiseline duge lančaste molekule koje na jednome kraju sadrže karboksilnu skupinu, a na drugome kraju metilnu skupinu. Razlikujemo zasićene i nezasićene masne kiseline. Ugljikovi atomi zasićenih masnih kiselinapovezani su u lance isključivo jednostrukim kovalentnim vezama, a nezasićene masne kiseline sadrže i dvostruke ili trostruke kovalentne veze.
Biljne i životinjske stanice mogu pretvarati šećere u masti i ulja.
Masti i ulja učinkovita su spremišta energetskih zaliha.
Oksidacijom masti i ulja oslobađa se dvaput više energije nego oksidacijom ugljikohidrata ili proteina.
Masti služe i kao toplinski izolator što je bitno za životinje koje žive u polarnim predjelima poput tuljana i pingvina.
Slika 2.1.2.: Masni potkožni sloj služi moržu i kao rezerva energije i kao toplinski izolator.
Masti i ulja građeni su od trovalentnoga alkohola glicerola i triju masnih kiselina.
Svaka masna kiselina veže se na jednu hidroksilnu skupinu glicerola.
Masti i ulja građeni su od alkohola glicerola (označen plavo) i triju masnih kiselina (označene zeleno)
×
Alkohol glicerol
Zasićena masna kiselina
Nezasićena masna kiselina
Masti i ulja građeni su od alkohola glicerola (označen plavo) i triju masnih kiselina (označene zeleno)
Proučite Vennov dijagram koji prikazuje sličnosti i razlike između masti i ulja.
Slika 2.1.3.:Usporedba masti i ulja
Proučite Vennov dijagram koji prikazuje sličnosti i razlike između masti i ulja.
Slika 2.1.3.: Usporedba masti i ulja
Građa i uloge proteina
Proteini su vrlo raznolike molekule i imaju bitne uloge u organizmu. Navedite neke uloge proteina koje već znate, a zatim klikom na ovu karticu provjerite točnost svojih tvrdnji.
Uloge proteina su:
- izgradnja organizma
- obrana organizma od bolesti
- koordinacija tjelesnih aktivnosti
- prijenos molekula po tijelu
- ubrzavanje kemijskih reakcija.
Kolagen je protein koji čini oko 25 % ukupne količine proteina u tijelu sisavaca. Osim proteina eleastina i kolagen je osnovni sastojak vezivnoga tkiva. Ta dva proteina izgrađuju ligamente, hrskavicu, krvne žile, kožu, kosti i zube. Protutijela sudjeluju u obrani organizma od bolesti. To su proteini koje naš organizam stvara kao odgovor na patogene kao što su virusi i bakterije. Većina hormona u našemu tijelu, primjerice inzulin i glukagon, također su proteini po kemijskome sastavu, stoga možemo reći da proteini sudjeluju u koordinaciji tjelesnih aktivnosti. Hemoglobin je protein koji ima ulogu prijenosa kisika i ugljikova(IV) oksida po tijelu. Jedna od bitnih uloga proteina jest ubrzavanje kemijskih reakcija. Takve proteine nazivamo enzimima i bez njih nije moguć život jer ne postoje kemijske reakcije u živim bićima za koje nije potrebno njihovo djelovanje.
Građa proteina
Aminokiseline su podjedinice koje izgrađuju proteine. Postoji dvadeset različitih aminokiselina koje možemo naći u proteinima živih bića. Središnji atom svake aminokiseline jest ugljik. Na njega se na jednome kraju veže aminoskupina (-NH2), a na drugome se kraju veže karboksilna skupina (-COOH). Na atom ugljika veže se i aminokiselinski ogranak (R). Svaka aminokiselina ima drukčiji aminokiselinski ogranak.
Slika 2.1.4.: Opća strukturna formula aminokiselina
Da bi izgradio vlastite proteine, svakomu su organizmu potrebne aminokiseline. Aminokiseline koje ljudski organizam može sam proizvesti nazivamo neesencijalnim aminokiselinama. Ostale aminokiseline moramo unijeti hranom. Te aminokiseline nazivaju se esencijalnim aminokiselinama.
Pogledajte video koji prikazuje kako se aminokiseline povezuju u proteine. Na videu su crnom bojom označeni atomi ugljika, bijelom atomi vodika, crvenom atomi kisika, a žutom atomi dušika.
Kolagen je protein koji čini oko 25 % ukupne količine proteina u tijelu sisavaca.
Protein kolagen i protein elastin osnovni su sastojci vezivnoga tkiva.
Ta dva proteina izgrađuju:
ligamente
hrskavicu
krvne žile
kožu
kosti i zube.
U obrani organizma od bolesti sudjeluju proteini koje nazivamo protutijela.
Naš organizam stvara protutijela kao odgovor na patogene kao što su virusi i bakterije.
Većina je hormona u našemu tijelu po kemijskome sastavu protein, primjerice inzulin i glukagon.
Možemo reći da proteini sudjeluju u koordinaciji tjelesnih aktivnosti.
Hemoglobin je protein koji ima ulogu prijenosa kisika i ugljikova(IV) oksida po tijelu.
Bitna uloga proteina jest ubrzavanje kemijskih reakcija.
Proteine koji ubrzavaju kemijske reakcije nazivamo enzimima.
Bez enzima nije moguć život.
Ne postoje kemijske reakcije u živim bićima za koje nije potrebno djelovanje enzima.
Građa proteina
Aminokiselinesu podjedinice koje izgrađuju proteine.
Postoji dvadeset različitih aminokiselina koje možemo naći u proteinima živih bića.
Središnji atom svake aminokiseline jest ugljik.
Na ugljik se veže:
na jednome kraju aminoskupina (-NH2)
na drugome kraju karboksilna skupina (-COOH).
Na atom ugljika veže se i aminokiselinski ogranak (R).
Svaka aminokiselina ima drukčiji aminokiselinski ogranak.
Slika 2.1.4.: Opća strukturna formula aminokiselina
Svakomu su organizmu za izgradnju vlastitih proteina potrebne aminokiseline.
Neesencijalne aminokiseline ljudski organizam može sam proizvesti.
Esencijalne su aminokiseline ostale aminokiseline koje moramo unijeti hranom.
Pogledajte video koji prikazuje kako se aminokiseline povezuju u proteine.
Na videu su:
- crnom bojom označeni atomi ugljika
- bijelom bojom atomi vodika
- crvenom bojom atomi kisika
- žutom bojom atomi dušika.
Prikazani su trodimenzionalni modeli molekula aminokiselina koji se spajaju u proteine. Aminokiseline su izgrađene od atoma ugljika (prikazani kuglicama crne boje), atoma kisika (prikazani kuglicama crvene boje), atoma vodika (prikazani kuglicama bijele boje) te atoma dušika (prikazani kuglicama plave boje). Vidljivo je da se dvije aminokiseline spajaju tako da se amino-skupina jedne aminokiseline spaja s karboksilnom skupinom druge aminokiseline pri čemu se oslobađa jedna molekula vode. Spajanjem dvije aminokiseline nastaje dipeptid, a zatim se na oba kraja tog dipeptida spajaju dodatne aminokiseline te nastaje polipeptid.
Hranjive tvari u namirnicama
U sljedećemu zadatku prikazano je nekoliko prehrambenih namirnica. Klikom na namirnicu možete vidjeti njezinu deklaraciju na kojoj su izdvojene prosječne vrijednosti količine hranjivih tvari na 100 g proizvoda. Posebno je od ukupne količine masti u namirnici izdvojena količina zasićenih masnih kiselina, a od ukupne količine ugljikohidrata izdvojene su količine šećera pri čemu se misli na jednostavne šećere.
Pretpostavite koje su navedene namirnice bogate kojom hranjivom tvari, a zatim provjerite svoje pretpostavke klikom na namirnice.
masti
od kojih zasićene masne kiseline
ugljikohidrati
od kojih šećeri
proteini
Objasnite zašto je zakonska obveza na namirnicama posebno istaknuti količinu zasićenih masnih kiselina i jednostavnih šećera. Razmislite utječe li način pripreme pojedine namirnice na njezinu hranidbenu vrijednost. Primjerice, koja je razlika u količini hranjivih tvari u kuhanome i prženome krumpiru?
Objasnite zašto je zakonska obveza na namirnicama posebno istaknuti količinu zasićenih masnih kiselina i jednostavnih šećera.
Razmislite utječe li način pripreme pojedine namirnice na njezinu hranidbenu vrijednost.
Primjerice, koja je razlika u količini hranjivih tvari u kuhanome i prženome krumpiru?
Za kraj...
Ugljikohidrati su molekule sastavljene od atoma ugljika, kisika i vodika, a dijelimo ih na jednostavne i složene.
Jednostavni ugljikohidrati čija je uloga izvor energije jesu monosaharidi (glukoza, fruktoza i galaktoza) i disaharidi (saharoza, laktoza i maltoza). Monosaharidi koji izgrađuju nukleinske kiseline su riboza i deoskiriboza.
Masti i ulja građeni su od alkohola glicerola i triju masnih kiselina. Masti su građene od zasićenih, a ulja od nezasićenih masnih kiselina. Masti i ulja djeluju kao spremište energije u organizmu.
Proteini su složeni organski spojevi izgrađeni od aminokiselina. Raznolike su njihove uloge u organizmu, a i složene su građe. Proteini izgrađuju tijelo, brane organizam od bolesti, koordiniraju tjelesne aktivnosti, prenose neke molekule po tijelu i ubrzavaju metaboličke procese.
Vrijeme je za popunjavanje trećega stupca u vašim tablicama. Upišite u taj stupac sve ono novo što ste naučili. Dopunite i stupac želim znati ako se pojavilo nešto novo što biste još htjeli naučiti i pretražite internetske izvore o tim informacijama.
Ugljikohidrati su molekule sastavljene od atoma ugljika, kisika i vodika.
Ugljikohidrate dijelimo na jednostavne i složene.
Jednostavni su ugljikohidrati čija je uloga izvor energije:
monosaharidi (glukoza, fruktoza i galaktoza)
disaharidi (saharoza, laktoza i maltoza).
Monosaharidi koji izgrađuju nukleinske kiseline su:
riboza
deoskiriboza.
Masti i ulja građeni su od:
alkohola glicerola
triju masnih kiselina.
Masti su građene od zasićenih kiselina.
Ulja su građena od nezasićenih masnih kiselina.
Masti i ulja djeluju kao spremište energije u organizmu.
Proteini su složeni organski spojevi izgrađeni od aminokiselina.
Raznolike su uloge proteina u organizmu, a i složene su građe.
Proteini:
izgrađuju tijelo
brane organizam od bolesti
koordiniraju tjelesne aktivnosti
prenose neke molekule po tijelu
ubrzavaju metaboličke procese.
Vrijeme je za popunjavanje trećega stupca u vašim tablicama.
- Upišite u taj stupac sve ono novo što ste naučili.
- Dopunite i stupac želim znati ako se pojavilo nešto novo što biste još htjeli naučiti.
- Pretražite internetske izvore o tim informacijama.