Učitavanje

3. Morfološka, demografska i socioekonomska struktura naselja

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • Naučit ćete analizirati morfološku strukturu naselja.
  • Naučit ćete analizirati promjenu morfološke strukture naselja.
  • Naučit ćete analizirati i usporediti razvoj urbanih naselja, njihovu prostornu i socioekonomsku strukturu.
#1 Zadatak

U sljedećem zadatku razvrstajte pojmove/riječi prema uputi.

Označite riječ i nakon toga označite odgovarajuće polje.

Razvrstajte sastavnice prema kategoriji geografske sastavnice naselja.

Kretanje broja stanovnika grada
Obrazovna struktura stanovništva
Ponuda radnih mjesta u gradu
Očekivano trajanje života po gradskim četvrtima
Raspored ulica i stambenih blokova
Postojanje trgovina, obrazovnih i zdravstvenih ustanova
Prometna povezanost grada i njegove okolice
Dostupnost zelenih površina u gradu
Upravljanje širenjem grada i izgradnjom gradskih četvrti
SOCIJALNA SASTAVNICA
FUNKCIONALNA SASTAVNICA
MORFOLOŠKA SASTAVNICA

Za one koji žele znati više

Nekontrolirani razvoj stambenih naselja i promjene u socijalnoj topografiji gradova

Migracije velikog opsega ekonomski nisu opravdane, jer nisu posljedica potreba privrede i drugih službi za radnom snagom, nego težnji ljudi da u gradu nađu zaposlenje. One izazivaju velike probleme u gradovima, a jedan je od najvećih stambeni problem, čija je posljedica razvoj nekontroliranih ili drugih oblika stambenih naselja sa slabim standardom stanovanja
Nekontrolirana naselja niču na rubovima gradova, a u nekima ulaze dublje u gradsko tkivo. To ovisi, svakako, o karakteru i vlasništvu zemljišta. Nekontrolirana naselja najviše se grade na zemljištu slabije kvalitete. To su često strmije padine brežuljaka, slabije plodno zemljište ili si. Grade se najčešće na općinskom zemljištu, a manje na privatnom. Do prostora za gradnju dolazi se kupnjom jeftinijeg zemljišta, uzurpacijom gradskog ili privatnog zemljišta, darivanjem i si.
Ta su naselja različite veličine, opremljenosti, izgleda i drugih obilježja, što ovisi o njihovoj starosti, načinu gradnje, socijalnoj strukturi njihovih stanovnika, te kasnijem uređivanju naselja u sklopu programa gradskih uprava. Može se, zapravo, govoriti o sistemima stanovanja te o njihovim podsistemima.
Mnoga naselja sagrađena su na brzinu, od otpadnog materijala, dasaka, kartona i lima. Takva su naselja vrlo često podignuta na uzurpiranom zemljištu i za njih postoji vrlo raširen engleski naziv squatter naselja. Mnoga se nekontrolirana naselja kasnijim zahvatima preuređuju uz pomoć vlasti i gradskih uprava. U prvoj fazi neka od njih nemaju vode, struje, kanalizacije, škole, itd. Neka stambena naselja nastala su posred¬stvom građevinskih poduzeća, koja stanove prodaju po nižim cijenama.
…..
Nekontroliranih stambenih naselja ima u svim gradovima Latinske Amerike, pogotovo u najvećima. Dinamika gradnje, obilježja naselja i socijalna struktura njihovih stanovnika razlikuju se od grada do grada. Za takva naselja postoje različiti nazivi. U Brazilu se zovu favelas, u Venezueli ranchos ili barrios, u Argentini villas miserias, u Peruu barriadas ili pueblos jovenes, u Čileu callampas, u Meksiku colonias proletarias, itd., a označavaju: predgrađa, mlada sela, daščare, tzv. pečurke, itd., dakle način gradnje i neka bitna obilježja.
…..
S pomicanjem viših slojeva društva prema rubu u gradskoj jezgri nastaju znatne funkcionalne promjene. Prije svega, s razvojem gradova u novije vrijeme povećava se potreba za jakim poslovnim centrima u središtu grada, u kojima su smještene trgovine, banke, administracija i druge uslužne djelatnosti. Dio napuštenih središnjih zona, međutim, zadržao je dotadašnju stambenu funkciju, pretvoren je u stambene zone za iznajmljivanje doseljenicima iz ruralnih područja. Tako su nastale stambene zone siromašnih, koje se postupno pretvaraju u slamove. Te stambene zone imaju različite nazive: vecindad, conventillo, cortico, perdida, itd. Međutim, one se ne mogu poistovjećivati s onima u angloameričkim gradovima (Gilbert, Ward, 1978), jer, su to gusto naseljene zone siromašnog stanovništva koje upravo u njima nalazi prva utočišta, a kasnije se seli u nova.
…..
Treba naglasiti da su se spoznaje o razvoju tzv. divljih naselja i o tokovima migracija stanovništva i unutar gradova postupno mijenjale, u skladu s istraživanjima. Najprije se vjerovalo da su ta naselja posljedica direktnih migracija stanovništva iz ruralnih sredina. Kasnije studije demantirale su takve tvrdnje i uputile na složenost te pojave. Na primjerima mnogih gradova utvrđeno je, naime, da većina migranata najprije naseljava središnju zonu i unajmljuje sobu ili stan, a tek nakon nekog vremena preseljava se u rubne zone, u divlja ili slična naselja.
Takav oblik migracija uvjetuje više čimbenika. Prije svega, u središnjoj zoni grada postoji veća mogućnost zapošljavanja nekvalificirane radne snage, mogu se naći jeftinije sobe ili prenoćišta i dr. (Ward, 1976).
Nakon određene socijalne konsolidacije stanovništvo se iz središnjih slamova preseljava u rubne zone, uzurpira ili kupuje građevinsko zemljište i gradi nastambe ih kuću, s nadom da će tako popraviti svoje stambene prilike. Središnje su zone, naime, prenaseljene, a zgrade postupno propadaju. Te središnje zone neki autori zovu beznadni slamovi, a one na rubu grada slamovi nade (Turner, 1966).
Prema tome, prostorna kretanja migranata odvijala su se na relaciji provincija — središnja zona grada — periferija. S obzirom na to da su se stambene zone lošije kvalitete stanovanja proširile na prijelaznu zonu grada, navedeni model mogao bi se modificirati: provincija — prijelazna zona grada — periferija, odnosno provincija — periferija (Ward, 1976). Najnovija istraživanja u pojedinim gradovima pokazala su da poslije 1970. god. jača direktna migracija u starije zone divljih naselja. Prema tome, model prostome pokretljivosti migranata na relaciji provincija — grad ne može biti statičan, nego je promjenjiv s aspekta vremenske i prostome dimenzije.
Latinskoamerički gradovi suočeni su s velikim problemima, a najveći su problem nedostatak radnih mjesta i siromaštvo. U ekonomskoj strukturi gradova podržavaju se dva sektora: tzv. hazarska ekonomija, koju čini velik broj malih privatnih poduzeća, često organiziranih u okviru obitelji, te velika, dobro organizirana poduzeća. Većina onih koji se dosele u grad zapošljava se u raznim službama i proizvodnim djelatnostima, koje se održavaju zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi.
Nedostatak stanova i radnih mjesta, veliko siromaštvo, socijalna segregacija i drugi problemi nisu lako rješivi. Gradske uprave i vlade pojedinih zemalja pokušavaju rješavati pojedine probleme, pogotovo nekontrolirani razvoj gradova i intenzivnu migraciju. Peruanska vojna vlada donijela je, na primjer, program poboljšanja prilika u divljim naseljima izgradnjom infrastrukture, ali i plan usporavanja njihova daljeg razvoja.

Specifični sadržaj:

UDŽBENICI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU MANUALIA UNIVERSITATIS STUDIORUM ZAGRABIENSIS
dr. sc. Milan Vresk redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu
Razvoj urbanih sistema u svijetu geografski pregled
drugo, prerađeno izdanje
Školska knjiga, Zagreb, 2002.

© ŠKOLSKA KNJIGA, d.d., Zagreb, 1984.
Nijedan dio ove knjige ne smije se umnožavati, fotokopirati ni na bilo koji način reproducirati bez nakladnikova pismenog dopuštenja.
2., prerađeno izd. — Zagreb : Školskaknjiga, 2002. — (Udžbenici Sveučilišta uZagrebu = Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis)
Bibliografija.
ISBN 953-0-30854-X
I. Urbana geografija — Udžbenik 420722073
ISBN 953-0-30854-X

Poručite kartu koja prikazuje udio urbanog stanovništva koje živi u slamovima 2016. te označite jesu li tvrdnje koje se odnose na podatke prikazane na karti točne ili netočne.

Države u kojima je zabilježen najviši udio stanovništva koje živi u slamovima nalaze se u Aziji.

Poručite kartu koja prikazuje udio urbanog stanovništva koje živi u slamovima 2016. te označite jesu li tvrdnje koje se odnose na podatke prikazane na karti točne ili netočne.

Ni u jednoj državi koja se u cijelosti nalazi na europskom kontinentu nije zabilježeno postojanje slamova.

Poručite kartu koja prikazuje udio urbanog stanovništva koje živi u slamovima 2016. te označite jesu li tvrdnje koje se odnose na podatke prikazane na karti točne ili netočne.

Brazil je država s najvišim udjelom stanovništva u slamovima na području Latinske Amerike.

Dobar vam dan želim. Moje je ime Deniver Vukelić i danas ću vam govoriti o tome kako su nastali slobodni kraljevski gradovi u srednjevjekovnoj Hrvatskoj. U srednjem vijeku na hrvatskom povijesnom prostoru postoji nekoliko različitih oblika gradskih sredina. Prvi su oblik utvrđeni ili tvrdi gradovi, poput Knina, Bribira ili Klisa. Oni su u posjedu velikaških obitelji i često su njihova sjedišta. Drugi su oblik istočnojadranske komune koje u kontinuitetu postoje još od antičkih vremena. Treći su oblik trgovišta koja su nastajala na vlastelinskim posjedima. Ona su bila pod izravnom upravom lokalnih velikaša te mjesta opskrbe vojnih posada utvrda i vlastelina. Također su dobivala i pravo održavanja sajmova. Konačno, četvrti oblik slobodni su kraljevski gradovi koji su nastajali na području tadašnje Hrvatske i Slavonije. Slobodni kraljevski gradovi i trgovišta počeli su nastajati od 13. stoljeća kao posljedica više različitih čimbenika. Prvi je obnova starih antičkih putova i cesta, ali i izgradnja novih. Time se stvorio i preduvjet za razvoj obrta i trgovine. Također, oni imaju i svoju obrambenu, ali i političku funkciju. Naime, njima su povlastice davali ugarsko-hrvatski kraljevi. Najpoznatiji primjer toga je Zlatna bula ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. zagrebačkomu Gradecu iz 1242. godine. Većina slobodnih kraljevskih gradova nastala je nakon mongolske provale. Tada su se utvrđeni gradovi pokazali kao lakše branjivima. Neki od tih gradova uspjeli su i dulje vremena opstati kao slobodni kraljevski gradovi. No, dio njih je s vremenom ipak potpao pod vlast velikaša koji su ih okruživali. Najstariji sačuvani podatak u kojem se spominje osnutak jednoga slobodnoga kraljevskog grada u Slavoniji jest privilegij kralja Andrije II. Arpadovića gradu Varaždinu iz 1209. godine. Tu je presudnu ulogu imao sam položaj grada Varaždina na križanju putova iz Ugarske prema Jadranu, ali i sa zapada prema istoku. Arpadovići su u 13. stoljeću dodijelili povlastice i Vukovaru, Virovitici, Petrinji, Samoboru, Gradecu, Križevcima, Jastrebarskomu, Bihaću i Vugrovcu. U 14. stoljeću takve su povlastice dobile i Zelina, Krapina i Koprivnica. Dobivanje povelje slobodnoga kraljevskoga grada osiguravalo je njegovim građanima određenu gradsku samoupravu. To su primjerice biranje sudaca i članova gradskih magistrata iz redova građana. Građani su bili i oslobođeni plaćanja nekih poreza, imali su slobodu kretanja te raspolaganja vlastitom imovinom i nasljedstvom. Slobodni kraljevski gradovi nisu bili podložni lokalnim vlastelinima. Od početka 15. stoljeća imali su također i pravo sudjelovanja u Saboru. U poveljama koje su dobivali određene su i obveze građana prema vladaru. One su najčešće bile financijske prirode. Stanovnici Gradeca također su morali i o svom trošku podići zidine oko grada. Status slobodnoga kraljevskoga grada omogućio je gradu izravno podčinjavanje vladaru i izbjegavanje samovolje lokalnih velikaša. Kraljevi su pak s druge strane na taj način dobivali i saveznike u sukobima protiv velikaške anarhije. Osim toga, iz gradova su dobivali i dodatne financijske prihode za svoje vojne pohode. Hvala Vam! Molim. . Transkript: Dobar vam dan želim. Moje je ime Deniver Vukelić i danas ću vam govoriti o tome kako su nastali slobodni kraljevski gradovi u srednjevjekovnoj Hrvatskoj. U srednjem vijeku na hrvatskom povijesnom prostoru postoji nekoliko različitih oblika gradskih sredina. Prvi su oblik utvrđeni ili tvrdi gradovi, poput Knina, Bribira ili Klisa. Oni su u posjedu velikaških obitelji i često su njihova sjedišta. Drugi su oblik istočnojadranske komune koje u kontinuitetu postoje još od antičkih vremena. Treći su oblik trgovišta koja su nastajala na vlastelinskim posjedima. Ona su bila pod izravnom upravom lokalnih velikaša te mjesta opskrbe vojnih posada utvrda i vlastelina. Također su dobivala i pravo održavanja sajmova. Konačno, četvrti oblik slobodni su kraljevski gradovi koji su nastajali na području tadašnje Hrvatske i Slavonije. Slobodni kraljevski gradovi i trgovišta počeli su nastajati od 13. stoljeća kao posljedica više različitih čimbenika. Prvi je obnova starih antičkih putova i cesta, ali i izgradnja novih. Time se stvorio i preduvjet za razvoj obrta i trgovine. Također, oni imaju i svoju obrambenu, ali i političku funkciju. Naime, njima su povlastice davali ugarsko-hrvatski kraljevi. Najpoznatiji primjer toga je Zlatna bula ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. zagrebačkomu Gradecu iz 1242. godine. Većina slobodnih kraljevskih gradova nastala je nakon mongolske provale. Tada su se utvrđeni gradovi pokazali kao lakše branjivima. Neki od tih gradova uspjeli su i dulje vremena opstati kao slobodni kraljevski gradovi. No, dio njih je s vremenom ipak potpao pod vlast velikaša koji su ih okruživali. Najstariji sačuvani podatak u kojem se spominje osnutak jednoga slobodnoga kraljevskog grada u Slavoniji jest privilegij kralja Andrije II. Arpadovića gradu Varaždinu iz 1209. godine. Tu je presudnu ulogu imao sam položaj grada Varaždina na križanju putova iz Ugarske prema Jadranu, ali i sa zapada prema istoku. Arpadovići su u 13. stoljeću dodijelili povlastice i Vukovaru, Virovitici, Petrinji, Samoboru, Gradecu, Križevcima, Jastrebarskomu, Bihaću i Vugrovcu. U 14. stoljeću takve su povlastice dobile i Zelina, Krapina i Koprivnica. Dobivanje povelje slobodnoga kraljevskoga grada osiguravalo je njegovim građanima određenu gradsku samoupravu. To su primjerice biranje sudaca i članova gradskih magistrata iz redova građana. Građani su bili i oslobođeni plaćanja nekih poreza, imali su slobodu kretanja te raspolaganja vlastitom imovinom i nasljedstvom. Slobodni kraljevski gradovi nisu bili podložni lokalnim vlastelinima. Od početka 15. stoljeća imali su također i pravo sudjelovanja u Saboru. U poveljama koje su dobivali određene su i obveze građana prema vladaru. One su najčešće bile financijske prirode. Stanovnici Gradeca također su morali i o svom trošku podići zidine oko grada. Status slobodnoga kraljevskoga grada omogućio je gradu izravno podčinjavanje vladaru i izbjegavanje samovolje lokalnih velikaša. Kraljevi su pak s druge strane na taj način dobivali i saveznike u sukobima protiv velikaške anarhije. Osim toga, iz gradova su dobivali i dodatne financijske prihode za svoje vojne pohode. Hvala Vam! Molim. .

Procjena znanja

Označite točan odgovor.

Što od ponuđenih odgovora nije sastavni dio plana grada kao elementa morfološke strukture grada?

Sljedeći zadatak riješite sparivanjem odgovarajućih pojmova iz desnog i lijevog stupca. To ćete učiniti tako da kliknete na pojam koji želite pomaknuti, a zatim kliknete na polje u koje ga želite smjestiti. Pridružite pojmove pripadajućoj geografskoj sastavnici gradskih naselja.

morfološka sastavnica specifičan izgled naselja, raspored zgrada unutar grada
funkcionalna sastavnica različiti načini kako se iskorištava prostor pojedinog naselja za potrebe stanovništva naselja (obuhvaća radna mjesta koja naselje pruža, proizvodnju dobara koja se u naselju događa i dr.)
socijalna sastavnica vezana je za stanovništvo koje živi u pojedinom naselju ili njegovom dijelu (primjerice, doseljavanje u grad i odseljavanje iz grada)

Označite polje uz fotografiju koja prikazuje točan odgovor.

Koja od fotografija prikazuje dio hrvatskoga grada koji je nastao u renesansnom razdoblju kao vojna utvrda?

Odaberite točan odgovor.

Kako se nazivaju gradska naselja smještena u okolici velikih gradova u kojima živi veći broj stanovnika, a u kojima se nalaze pojedine urbane funkcije (veći broj radnih mjesta i uslužnih djelatnosti) i iz kojih stanovništvo dnevno migrira u matični grad?

Ako je tvrdnja točna, označite DA, a ako je netočna, označite NE.

Socijalna segregacija označava koncentraciju pojedinih socijalnih, etničkih, vjerskih, jezičnih ili sličnih skupina u jednom dijelu grada.

Ako je tvrdnja točna, označite DA, a ako je netočna, označite NE.

U pojedinim većim zapadnoeuropskim i sjevernoameričkim gradovima stanovništvo slabijeg imovinskog statusa češće se seli iz središta na rubove grada, nego što ostaje živjeti u gradskom središtu.

Ako je tvrdnja točna, označite DA, a ako je netočna, označite NE.

U zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike squatter naselja smještena su obično na rubovima gradova

3. Morfološka, demografska i socioekonomska struktura naselja

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • Naučit ćete analizirati morfološku strukturu naselja.
  • Naučit ćete analizirati promjenu morfološke strukture naselja.
  • Naučit ćete analizirati i usporediti razvoj urbanih naselja, njihovu prostornu i socioekonomsku strukturu.
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 4: NASELJA - Ishodi učenja: GEO SŠ B.2.3. Učenik analizira i uspoređuje morfološku i funkcionalnu strukturu naselja te uspoređuje obilježja i funkcije ruralnih i urbanih naselja u Hrvatskoj., GEO SŠ B.2.4. Učenik istražuje nodalno-funkcionalnu organizaciju Hrvatske.
    1. Videolekcija 4.1: Diferencijacija urbanih i ruralnih naselja - Ishodi učenja: Naučit ćete navesti različite kriterije za određivanje gradskih naselja i prosuditi primjenu kriterija za određivanje gradskih naselja.
    2. Videolekcija 4.3: Funkcionalna struktura naselja i nodalno-funkcionalna organizacija Hrvatske - Ishodi učenja: Naučit ćete analizirati funkcionalnu strukturu naselja., Naučit ćete analizirati promjenu funkcionalne strukture naselja., Naučit ćete usporediti hijerarhijsku strukturu naselja (subregionalna, regionalna, makroregionalna i mikroregionalna središta u Hrvatskoj)., Naučit ćete analizirati funkcionalnu strukturu naselja u kojemu živite (funkcija rada, središnje funkcije)., Naučit ćete usporediti funkcije naselja u kojemu živite s ostalim naseljima u zavičaju., Naučit ćete istražiti nodalno-funkcionalnu organizaciju prostora u kojemu živite.
    3. Videolekcija 4.4: Urbanizacija i njezina obilježja - Ishodi učenja: Naučit ćete opisati dijelove urbanizacije.
    4. Videolekcija 4.5: Kulturno-genetski tipovi gradova - Ishodi učenja: Naučit ćete usporediti obilježja osnovnih kulturno-genetskih tipova gradova.