Kako napraviti tvrdi bombon?
- voda
- konzumni šećer(saharoza)
- 2 staklenke od 1 L
- 2 olovke ili 2 drvena štapića
- 2 vunene niti
- posuda za zagrijavanje vode i pripremu otopine
- žlica za dodavanje šećera i miješanje otopine
- prehrambena boja
- Opasnost niže razine
- Nosite zaštitne rukavice
- Nosite zaštitne naočale
Upute za rad
U bilježnicu napišite naslov vježbe, potreban pribor i materijal.
Staklenke označite slovima A (otopina u kojoj su na vunenoj niti učvršćeni kristalić šećer ) i B (u otopinu uronjena samo vunena nit)
Zapišite vrijeme početka rasta kristala i pratite brzinu rasta kristala do kraja kristalizacije
Pričvrsti vunenu nit na sredinu olovke.
Provjeri dužinu vunene niti koja mora biti blizu dna staklenke.
Vunena nit ne smije dodirivati dno staklenke.
Priredi dvije otopine.
Zagrijaji vodu i postepeno dodaji šećer uz stalno miješanje.
Kada primjetiš da se šećer više ne otapa,
unatoč stalnom miješanju, prestani ga dodavati.
Ako želiš obojane kristale i odgovarajući okus
dodaj nekoliko kapi prehrambene boje i arome koje želiš.
Pripremljene otopine ulij u priređene staklenke,
bez kristala koji se nisu otopili tijekom zagrijavanja.
Ostavi staklenke na sobnoj temperaturi.
Staklenke trebaju dosegnuti sobnu temperaturu.
Kada se otopine ohlade na staklenku A s
tavite olovku s vunenom niti s malo kristalića šećera.
U staklenku B stavi samo vunenu nit.
Ostavi staklenke na mirnom mjestu i pokrij papirnim ručnikom.
Zaključci
Odgovorite na pitanja.
Upute za rad
- U bilježnicu napišite naslov vježbe, potreban pribor i materijal.
- Staklenke označite slovima A (otopina u kojoj je na vunenoj niti učvršćen kristalić šećera) i B (u otopinu uronjena samo vunena nit).
- Zapišite vrijeme početka rasta kristala i pratite brzinu rasta kristala do kraja kristalizacije.
Pričvrstite vunenu nit na sredinu olovke. Provjerite dužinu vunene niti čiji kraj mora biti blizu dna staklenke, ali ga ne smije dodirivati. Priredit ćete dvije otopine. Zagrijavajte vodu i postepeno dodavajte šećer uz stalno miješanje. Kada primjetite da se više ne otapa, unatoč stalnom miješanju, prestanite dodavati šećer.
Ako želite obojane kristale i odgovarajući okus dodajte nekoliko kapi prehrambene boje i arome po izboru. Pripremljene otopine ulit ćete u priređene staklenke, bez kristala koji se nisu otopili tijekom zagrijavanja. Ostavite staklenke na sobnoj temperaturi, dok ne dosegnu sobnu temperaturu.
Kada se otopine ohlade, na staklenku A stavite olovku s vunenom niti s malo kristalića šećera, a u staklenku B samo vunenu nit. Ostavite staklenke na mirnom mjestu i pokrijte papirnim ručnikom.
Zaključci
Odgovorite na pitanja.
1. Kako bi učvrstili kristaliće šećera na vunenu nit?
2. Razmislite je li bolje koristiti za otapanje destiliranu vodu ili vodovodnu vodu?
3. Prvi kristali pojavili su se u otopini ____________A/B. Objasnite!
4. Veći kristali nastali su otopini A ili B?
Odgovori:
1. Malo zasićene otopine šećera staviti na tanjurić i uroniti donji dio vunene niti. Voda će ispariti, a na niti zaostaju kristalići šećera.
2. Destilirana voda nema prisutnih iona koji bi mogli utjecati na kristalizaciju.
3. U otopini A. Kristalići šećera na vunenoj niti su centri kristalizacije koji omogućavaju brže vezanje molekula saharoze iz otopine i rast kristala.
4. U otopini A.
5. Zašto se otopine ulijevaju u staklenke bez kristala koji se nisu otopili?
6. Što bi se dogodilo da postupno ohladimo otopinu dobivenu zagrijavanjem?
7. Ako živite u vlažnoj klimi trebat ćete dodatne savjete za uspjeh kristalizacije. Objasnite!
Odgovori:
5. Do kristalizacije bi dolazilo na površini neotopljenih kristala.
6. Dobili bismo prezasićenu otopinu koja nije pogodna za rast kristala.
7. Ako je zrak vlažan isparavanje će biti vrlo sporo, a ako je toplo kao npr. kada staklenku stavimo na mjesto gdje se temperatura mijenja (Sunčevo svjetlo) doći će do otapanja kristala.