Preko membrane

Potreban pribor:

  • 2 kokošja jaja natopljena u octu
  • voda
  • destilirana voda
  • 5 % otopina NaCl
  • 20 % otopina NaCl
  • vaga
  • 2 plastične čaše
  • 2 bijele samoljepljive naljepnice za označavanje čaša
  • 2 čaše od 500 mL
  • marker
  • komad od 20 cm plastične folije
  • 2 gumice

Postupak:

  • Izaberite dvije od ponuđenih otopina za koje ćete utvrditi jesu li hipo-, hiper- ili izotonična s jajetom.
    (destilirana voda, 5 % otopina NaCl, 20 % otopina NaCl).
  • Odredite zavisne i nezavisne varijable u svome pokusu. Jedna od nepromijenjnih varijabli
    jest količina otopine u svakoj čaši.
  • Pripremite tablicu za bilježenje podataka (tablica 1.).
  • Temeljito isperite svako jaje koje je već odstajalo u octu. Zatim odredite njegovu masu.
    Svako jaje stavite u zasebnu plastičnu čašu. U svaku čašu dodajte istu količinu otopine koja
    se testira. Označite čaše naljepnicom s potrebnim podatcima i prekrijte plastičnom folijom koju ćete pričvrstiti gumicom.
  • Čaše je potrebo u istim uvjetima ostaviti tijekom noći.
  • Nakon toga svako jaje ponovno precizno izvažite. Opišite promjene na jajetu te zabilježite sve rezultate.
Tablica 1. Promjene u masi jajeta
otopina  1 otopina  2 otopina  3
početna masa jaja u g
masa jajeta nakon stajanja u ispitivanoj otopini

Zaključite koja je otopina hipo-, hiper- i izotonična s jajetom.
Odredite nezavisnu i zavisnu varijablu u ovome pokusu.
Izračunajte promjene u masi jajeta te ih povežite sa zaključcima.
Na osnovi pokusa pretpostavite kakav bi učinak imalo unošenje prevelike količine soli u ljudski organizam.

Doza čini otrov

Sigurno ste se već našli u situaciji kad vam servirana hrana nije bila ukusna jer nije bila dovoljno slana. Vjerojatno ste posegnuli za soli i pretvorili hranu u ukusan obrok. Niste u tome trenutku obraćali pozornost na već pročitano o štetnosti unosa pretjerane količine soli u vaš organizam. Preporučeni dnevni unos soli jest manji od 5 g, što otprilike odgovara jednoj žlici za čaj. Na poleđini ambalaže različitih namirnica prikazana je masa soli.
Istraži koje namirnice sadrže puno soli te ih treba izbjegavati jer opterećuju rad bubrega.
Istraži do kojih bolesti može dovesti prekomjeran unos soli.
Koristeći se prikupljenim podatcima, informiraj učenike svoje škole putem promotivnoga videouratka ili letka o namirnicama koje sadrže velike količine soli i o štetnosti pretjeranoga unosa soli u organizam.

Natrag na jedinicu