Uvod

Masne kiseline

[latex]CH_3\left(CH_2\right)_{\mathit{n}}COOH[/latex]

Dvije najčešće zasićene masne kiseline u prirodi su stearinska s 18 C-atoma i palmitinska kiselina s 16 C-atoma.

Skraćeni opisni naziv masnih kiselina sadrži samo broj atoma ugljika i broj dvostrukih veza u njima. Primjerice, C16:0 ili 16:0 odnosi se na palmitinsku kiselinu koja sadrži 16 atoma ugljika i nula dvostrukih veza između atoma ugljika u lancu.

Problemski zadatak

Proučite kemijske formule nezasićenih masnih kiselina i podijelite ih na omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline. Istražite koje se još nezasićene masne kiseline javljaju u prirodi i koja su njihova biološka svojstva.

Problemski zadatak

Proučite podatke u tablici i objasnite što utječe na razlike tališta navedenih masnih kiselina. Podatke prikažite grafički uporabom Meta Chart digitalnoga alata.

cis- i trans- nezasićene masne kiseline

Više masne kiseline

Proširite vidike

Fotografija prikazuje crtež srca i ekg liniju itkucaja. Srce je plave, a linija bijele boje.

U dodatnom sadržaju saznajte što su omega-3 masne kiseline.

Podjela masti i ulja

Ulja su obično biljnog podrijetla i tekući triacilgliceroli jer su masne kiseline uglavnom nezasićene. 

Animacija: Trodimenzijska struktura trioleoilglicerola

1. pokus

Fotografija prikazuje ukapavanje prozirne tekućine u epruvetu kapaljkom.

Dokazivanje nezasićenih masnih kiselina

Dobivanje margarina

Kuha li se mast ili ulje s lužinom, najčešće natrijevom ili kalijevom, još lakše dolazi do hidrolize, pri čemu nastaju soli masnih kiselina, odnosno sapuni. Bazična hidroliza triacil glicerola se stoga naziva saponifikacija.

Uloga masti u organizmu

Proširite vidike

Fotografija prikazuje 3-d model i strukturnu formulu molekule kolesterola.

kolesterol

Koliko je ''kalorična'' slanina?

Komad slanine mase 10 g spaljen je u kalorimetru, pri čemu je temperatura porasla s 22,1 °C na 32,8 °C. Toplinski kapaciteta kalorimetra je 1,80 kJ/ °C. Izračunajte oslobođenu toplinu po gramu slanine.

Poznato je:

m(slanina) = 10 g

c(kalorimetar) = 1,80 kJ/ °C

t1 = 22,1 °C

t2 = 32,8 °C

Δt =  t2 – t1 = 32,8 °C - 22,1 °C = 10,7 °C

Traži se:

Q = ?

 

Izradak:

Q = m · c · Δt

Rješenje:

Za 10 g slanine Q = 192,6 kJ

Za 1 g slanine Q = 19,26 kJ

Problemsko pitanje:

Istražite sastav slanine i obrazložite dobiveni rezultat ako je poznato da se sagorijevanjem 1 g čiste masti oslobodi 39 kJ topline. Iznesite svoje pretpostavke o razlici energetske vrijednosti suhe i svježe slanine.