Učitavanje

3. Klima Azije

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • Naučit ćete objasniti specifičnosti klime Azije.
  • Naučit ćete objasniti specifičnosti živog svijeta Azije.
  • Naučit ćete analizirati specifične probleme monsunske Azije (mehanizam nastanka i posljedice monsuna, prirodne prijetnje i ugroženost okoliša).
Dobar dan, moje ime je Maja Mačinko. Učiteljica sam tehničke kulture i informatike i od 60 zemalja svijeta koje sam posjetila krajnji mi je cilj obići 100 zemalja svijeta. Danas ću vas upoznati s pustinjom koja je meni osobno najdraža, a to je pustinja Wadi rum. Wadi rum krasi oko 20 000 inskripcija i petroglifa od kojih su neki stari i preko 12 000 godina. Smatra se da su prvi crteži napravljeni od plemena sjeverne Arabije, a kasnije su stijene ukrašavala plemena koja su u Wadi rumu živjela u 4. st. pr. Kr. U tom području kasnije živjeli su Grci i Rimljani, uzgajali su vinograde, njih naravno danas više nema, te masline i borovo koje još možete naći na nekim vrhovima u pustinjama. Zahvaljujući svim tim natpisima pratila se evolucija ljudske misli i rani razvoj pisma. Wadi rum svjedočio je evoluciji stočarstva, poljoprivrede i urbanog života na ovom području. Dodan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine koja su zaštićena. Posjetila sam brojne lokalitete koji su nastali kao posljedica klimatskih promjena i živjela sam dva dana s Beduinima i spavala u njihovim šatorima. Za razliku od Sahare, koju sam također posjetila, gdje se pružaju pogledi u nedogled i samo pustinje i pijesak, Wadi rum ima puno zanimljivije prizore od kojih stvarno zastaje dah. Noći u pustinji Wadi rum su jako hladne, zalasci sunca su prekrasni, a noću je nebo zvjezdano i nema nikakvog svjetlosnog onečišćenja pa tako zvijezde izgledaju kao da nisu stvarne i da ih gledate kroz teleskop.. Transkript: Dobar dan, moje ime je Maja Mačinko. Učiteljica sam tehničke kulture i informatike i od 60 zemalja svijeta koje sam posjetila krajnji mi je cilj obići 100 zemalja svijeta. Danas ću vas upoznati s pustinjom koja je meni osobno najdraža, a to je pustinja Wadi rum. Wadi rum krasi oko 20 000 inskripcija i petroglifa od kojih su neki stari i preko 12 000 godina. Smatra se da su prvi crteži napravljeni od plemena sjeverne Arabije, a kasnije su stijene ukrašavala plemena koja su u Wadi rumu živjela u 4. st. pr. Kr. U tom području kasnije živjeli su Grci i Rimljani, uzgajali su vinograde, njih naravno danas više nema, te masline i borovo koje još možete naći na nekim vrhovima u pustinjama. Zahvaljujući svim tim natpisima pratila se evolucija ljudske misli i rani razvoj pisma. Wadi rum svjedočio je evoluciji stočarstva, poljoprivrede i urbanog života na ovom području. Dodan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine koja su zaštićena. Posjetila sam brojne lokalitete koji su nastali kao posljedica klimatskih promjena i živjela sam dva dana s Beduinima i spavala u njihovim šatorima. Za razliku od Sahare, koju sam također posjetila, gdje se pružaju pogledi u nedogled i samo pustinje i pijesak, Wadi rum ima puno zanimljivije prizore od kojih stvarno zastaje dah. Noći u pustinji Wadi rum su jako hladne, zalasci sunca su prekrasni, a noću je nebo zvjezdano i nema nikakvog svjetlosnog onečišćenja pa tako zvijezde izgledaju kao da nisu stvarne i da ih gledate kroz teleskop..

Procjena znanja

Sljedeći zadatak riješite s pomoću priložene karte. 

Odaberite točan odgovor.  

Kojim je slovom na priloženoj geografskoj karti označeno područje Azije s umjereno toplom klimom? 

Odaberite riječ u padajućem izborniku tako da rečenica bude točna.

prostire se uglavnom u azijskom dijelu Ruske Federacije – Sibiru, a

klime prostiru se uz obale Arktičkog oceana te na Himalaji i Tibetu.

Ako je tvrdnja točna, označite DA, a ako je netočna, označite NE.

Prašumska klima rasprostranjena je u područjima uz ekvator. 

Ako je tvrdnja točna, označite DA, a ako je netočna, označite NE.

Vruće pustinje prostiru se na jugoistoku Azije.   

Dopunite rečenicu. 

Na ilustraciji je prikazana
, mjesto u pustinji gdje postoji biljni svijet.

U sljedećem zadatku označite točne odgovore. Dva odgovora su točna.

Koji tip vegetacije nalazimo u klimatskim razredima D i E?

Sljedeći zadatak riješite s pomoću priloženih karata.

Na odgovarajuće mjesto ispod karte dovucite ponuđene pojmove.

Monsuni
ljetni monsun
zimski monsun 

U sljedećem zadatku označite točne odgovore. Tri su odgovora točna. 

Koje dijelove Azije ubrajamo u monsunsku Aziju?

3. Klima Azije

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • Naučit ćete objasniti specifičnosti klime Azije.
  • Naučit ćete objasniti specifičnosti živog svijeta Azije.
  • Naučit ćete analizirati specifične probleme monsunske Azije (mehanizam nastanka i posljedice monsuna, prirodne prijetnje i ugroženost okoliša).
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 3: AZIJA - Ishodi učenja: GEO OŠ A.B.8.1. Učenik analizira prirodno-geografska i društveno-geografska obilježja Azije s pomoću geografske karte i različitih grafičkih prikaza., GEO OŠ A.B.8.2. Učenik analizira i objašnjava odabrane probleme suvremenoga razvoja Azije.
    1. Videolekcija 3.1: Reljef i vode Azije - Ishodi učenja: Naučit ćete objasniti specifičnosti reljefa Azije., Naučit ćete objasniti specifičnosti voda Azije.
    2. Videolekcija 3.3: Populacijski izazovi - Ishodi učenja: Naučit ćete objasniti specifičnosti stanovništva Azije., Naučit ćete objasniti specifičnosti naselja Azije., Naučit ćete na geografskoj karti pokazati regije Azije., Naučit ćete na geografskoj karti imenovati regije Azije., Naučit ćete analizirati i usporediti populacijske izazove Kine, Indije i Japana (promjene broja i struktura stanovništva, populacijske politike, brza urbanizacija).
    3. Videolekcija 3.4: Gospodarstvo Azije - Ishodi učenja: Objasniti specifičnosti gospodarstva Azije, Analizirati i usporediti odabrane probleme Jugozapadne i Srednje Azije (aridnost i gospodarenje vodama, važnost nafte i plina, krizna žarišta i migracije), Analizirati i usporediti ulogu Kine, Indije i Japana u svjetskome gospodarstvu.
    4. Videolekcija 3.5: Upoznaj Aziju - Ishodi učenja: Naučit ćete usporediti geografski smještaj Azije s drugim kontinentima., Naučit ćete usporediti geografski položaj Azije s drugim kontinentima.