„Klice“ na dnevnom jelovniku
Opis
Proučit ćete klijanje sjemenki u različitim uvjetima.
Na tipičnim predstavnicima istražit ćete razlike u građi cvijeta pojedinih skupina kritosjemenjača.
„Klice“ na dnevnom jelovniku
Proklijale sjemenke visokovrijedni su izvor hranjivih tvari, vlakana, vitamina i minerala, vrlo ih je lako uzgojiti i dostupne su cijele godine, pogotovo tijekom zimskih mjeseci kada je ponekad veoma teško naći dovoljno visokovrijednih namirnica biljnog podrijetla.
Kombinacija i ideja za upotrebu proklijalih sjemenki u ishrani je velik broj. Za početak ih možete dodati u zelene ili povrtne hladne salate. Odlično se uklapaju u smoothieje, ali i smjesu za palačinke, kruh i biskvite. Proklijale sjemenke mahunarki savršene su za razna jela u woku, a ubaciti možete pokoju šaku i u tortilje te sendviče.
U posljednjih nekoliko godina sve se više ljudi odlučuje na samostalni uzgoj proklijalih sjemenki. Pomozite im osmisliti postupak kojim ćete sjemenkama osigurati optimalne uvjete za uzgoj te time osigurati veću uspješnost uzgoja.
Istraživačko pitanje: Kako odabrani čimbenik utječe na klijavost sjemenki?
Neki od čimbenika čije djelovanje možete istražiti:
- temperatura
- vlažnost
- tip supstrata za uzgoj
- različiti intenzitet svjetlosti
- različite valne duljine svjetlosti.
Možete odabrati neke od navedenih sjemenki ili sjemenke po svom izboru:
- sjemenke kinoe
- sjemenke brokule
- sjemenke slanutka
- sjemenke rotkvice
- chia sjemenke
- sjemenke sezama.
Tijekom planiranja i izvođenja eksperimenta slijedite sljedeće korake:
- odredite nezavisnu, zavisnu varijablu i kontrolirane čimbenike u svome eksperimentu
- postavite hipotezu
- osmislite metodu i provedite eksperiment
- zabilježite kvantitativne rezultate i izradite graf
- na temelju dobivenih rezultata donesite zaključak
- podijelite rezultate svog istraživanja s obitelji i prijateljima u razredu.
Dodatni materijali
Smjernice o higijeni za proizvodnju klica i sjemena za klijanje