Organski spojevi i živi svijet
- objasniti pojam funkcijske skupine kao dijela organske molekule
- prosuditi o posljedicama uživanja alkohola
- primijeniti nomenklaturu jednostavnih alkohola, karboksilnih kiselina i estera
- identificirati prirodne izvore masti i ulja
- prepoznati da su masti, ulja i voskovi po kemijskom sastavu esteri
- prepoznati bjelančevine kao prirodne polimere aminokiselina
- shematski prikazati molekule sapuna i deterdženta
- utvrditi načela pisanja molekulskih, strukturnih i sažetih strukturnih formula alkohola, karboksilnih kiselina i estera
- identificirati funkcijske skupine alkohola, karboksilnih kiselina i estera na primjerima struktura molekula
- suradnički učiti s drugim učenicima
- demonstrirati motoričke sposobnosti
- navesti monosaharide kao najmanje strukturne jedinke ugljikohidrata
- napisati jednadžbu kemijske reakcije fotosinteze i staničnog disanja
- navesti testne reagense za dokazivanje glukoze, škroba i bjelančevina
- prepoznati bjelančevine kao prirodne polimere aminokiselina
- prepoznati peptidnu skupinu u lančanoj strukturi bjelančevine
- objasniti pojam esencijalne aminokiseline
- objasniti pojmove: biokatalizator, aktivno mjesto, supstrat
- raspraviti o ulozi enzima u organizmu i procesima vrenja
- preuzeti odgovornost prema okolišu
- promatrati, opažati, objektivno mjeriti i samostalno zaključivati
- razviti sposobnosti kvalitetnog usmenog i pisanog izražavanja te urednost i preciznost u radu
- razviti ekološku svijest.
![Alkoholi](../../content/uploads/kemija-8/m04/j01/T6620021-Alcohol_breath_test-1.jpg)
Alkoholi
Građu alkohola upoznajte uz pomoć modela molekula nekih alkohola. Uočite funkcijsku skupinu alkohola koja određuje svojstva te skupine spojeva. Na temelju pokusa upoznajte svojstva i primjenu alkohola. Oblikujte vlastita stajališta o štetnosti alkohola i saznajte kako radi kemijski alkotest.
![Karboksilne kiseline](../../content/uploads/kemija-8/m04/j02/C0025034-Pickled_vegetables.jpg)
Karboksilne kiseline
Predznanje o anorganskim kiselinama neka vam bude polazište za ispitivanje pokusima svojstava i primjene karboksilnih kiselina. Kad ispitate kiselost nekih tvari indikatorima, na primjerima iz svakodnevnoga života upoznajte se s prirodnim izvorima i primjenom nekih karboksilnih kiselina (npr. mravlje, octene i limunske kiseline).
![Esteri](../../content/uploads/kemija-8/m04/j03/Kemija-1-acetilsalicilna-1.jpg)
Esteri
Uz pomoć pokusa upoznajte reakciju esterifikacije i važnost ove skupine spojeva u svakodnevnom životu.
![Masti, ulja i voskovi](../../content/uploads/kemija-8/m04/j04/GettyImages-81740527-1.jpg)
Masti, ulja i voskovi
Na temelju znanja iz biologije prisjetite se važnosti masti i ulja, tj. njihove uloge u ljudskom tijelu. Uz pomoć jednostavnih testnih reakcija za dokazivanje nezasićenosti organskoga spoja razlikujte zasićene i nezasićene masne kiseline.
![Sapuni i deterdženti](../../content/uploads/kemija-8/m04/j05/handmade-1139554_1920.jpg)
Sapuni i deterdženti
DOS jedinica donosi raznovrsne aktivnosti koje vam omogućuju otkrivanje svih tajni koje kriju sapuni i deterdženti na zanimljiv i edukativan način. Primjenom niza IKT alata i predloženih multimedijalnih digitalnih obrazovnih sadržaja prikazat će vam se povijesni razvoj proizvodnje sapuna i deterdženata, objašnjenje procesa pranja te primjene sapuna u svakodnevnom životu.
![Ponavljanje i usustavljivanje nastavnih sadržaja o organskim spojevima s kisikom](../../content/uploads/kemija-8/m04/j06/homework-1735644_1920.jpg)
Ponavljanje i usustavljivanje nastavnih sadržaja o organskim spojevima s kisikom
Rješavajući zadatke različitih razina interakcije, primijenite stečena znanja o alkoholima, karboksilnim kiselinama, esterima te sapunima i deterdžentima. Pri tome razvijte svijest o potrebi za očuvanjem vlastitog zdravlja i životne sredine.
![Monosaharidi](../../content/uploads/kemija-8/m04/j07/insulin-syringe-1972843_1920.jpg)
Monosaharidi
Ponovite i proširite svoja znanja o reakciji fotosinteze i njezinoj važnosti za živi svijet na Zemlji. Podjelu ugljikohidrata i značenje nekih ugljikohidrata za ljudsko tijelo (glukoza, fruktoza, saharoza, laktoza, škrob) upoznajte uz primjere poznate iz svakodnevnoga životnog okruženja. S ciljem prepoznavanja simptoma šećerne bolesti ili dijabetesa te osnovnih oblika pružanja prve pomoći drugom učeniku koji boluje od te bolesti, upućujemo vas na proučavanje relevantnih izvora na mrežnim stranicama.
![Disaharidi](../../content/uploads/kemija-8/m04/j08/drink-1818548_1920.jpg)
Disaharidi
Suvremeni pristup koji uključuje IKT alate i predloženi multimedijalni digitalni obrazovni sadržaji omogućuje vam da upoznate važnost saharoze, laktoze i maltoze na primjerima poznatima iz svakodnevnoga životnog okruženja. Samostalno izvodite pokuse i na temelju rezultata pokusa riješite problemske zadatke.
![Prirodni polimeri](../../content/uploads/kemija-8/m04/j09/microscope-1221391_1920-1.jpg)
Prirodni polimeri
Povezujući znanja iz kemije sa znanjima iz biologije, osvijestite važnost glukoze, temeljne monomerne jedinice škroba, glikogena i celuloze. Izradite infografiku u nekom od digitalnih alata i prikažite integriranje nastavnih sadržaja iz kemije i biologije na konkretnim primjerima.
![Bjelančevine](../../content/uploads/kemija-8/m04/j10/soy-milk-2263942_1920.jpg)
Bjelančevine
Aminokiseline i bjelančevine proučite na temelju istraživačke nastave – otkrivanjem i rješavanjem problema. Rješavajući zadatke različitih razina interakcije, primijenite i sadržaje ranije svladane u nastavi biologije.
![Enzimi](../../content/uploads/kemija-8/m04/j11/A6050049-Molecule_of_lysozyme_enzyme-1.jpg)
Enzimi
DOS jedinica ujedinjuje znanja iz kemije i biologije te međupredmetnih tema s ciljem bolje edukacije i jačanja svijesti svakog učenika o važnosti enzima u svakodnevnom životu.
Suvremeni pristup koji uključuje IKT alate i predložene multimedijalne digitalne obrazovne sadržaje u različitim aktivnostima omogućit će vam razumijevanje ovih nastavnih sadržaja, primjerice, usvajanje znanja o građi, kemijskom sastavu i djelovanju enzima, primjeni enzima u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, proizvodnji bioloških deterdženata i dr.
![Ponavljanje i usustavljivanje nastavnih sadržaja o biološki važnim spojevima](../../content/uploads/kemija-8/m04/j12/learn-3069053_1920.jpg)
Ponavljanje i usustavljivanje nastavnih sadržaja o biološki važnim spojevima
Zadatcima različitih razina interakcije primijenite stečena znanja o biološkim važim spojevima. Pri tome razvijte svijest o potrebi za očuvanjem vlastitog zdravlja i životne sredine.