Monosaharidi
- opisati i objasniti fizikalna i kemijska svojstva glukoze i fruktoze
- objasniti razliku između glukoze i fruktoze koristeći molekulsku i strukturnu formulu
- pokusom dokazati reducirajući šećer u tvarima prirodnog podrijetla.
Uvod
Kukuruzni sirup
Kukuruzni sirup koristi se u proizvodnji velikog broja prehrambenih proizvoda jer je slađi i jeftiniji od običnog šećera.
Dobiva se od kukuruznog škroba, a u svojem sastavu sadrži glukozu i fruktozu.
Za proizvodnju ovog sirupa koriste se još i krumpir, pšenica i riža.
Pročitajte etiketu s boce Coca-Cole.
U 100 g toga popularnog pića nalazi se 11,2 g šećera (glukoza i fruktoza).
Koliko se šećera nalazi u jednoj litri Coca-Cole? Razgovarajte o tome s prijateljima u razredu.
Uvod
Kukuruzni sirup koristi se u proizvodnji velikog broja raznih prehrambenih proizvoda jer je slađi i jeftiniji od običnog šećera. Dobiva se od kukuruznog škroba, a u svojem sastavu sadrži glukozu i fruktozu. Za proizvodnju ovog sirupa koriste se još i krumpir, pšenica i riža.
Pročitajte etiketu s boce Coca-Cole. U 100 g toga popularnog pića nalazi se 11,2 g šećera (glukoza i fruktoza). Koliko se šećera
nalazi u 2 L Coca-Cole? Razgovarajte o tome s prijateljima u razredu.
Otkriće glukoznog sirupa pripisuje se ruskom kemičaru Gottliebu Kirchhoffu početkom 19. stoljeća. On je opazio da se krumpirov škrob pretvara u slatke kristale i viskozni sirup ako se izloži povišenoj temperaturi i djelovanju sumporne kiseline.
Što su ugljikohidrati?
Ugljikohidrati su organski spojevi sastavljeni od ugljika, vodika i kisika.
U njima je omjer vodika i kisika isti kao u vodi.
Jednostavne ugljikohidrate često još nazivamo šećeri ili saharidi (lat. saccharum = sladak).
Mnogi ugljikohidrati u imenu imaju nastavak -oza.
Molekula najmanjeg ugljikohidrata ima tri ugljikova atoma.
Složene molekule imaju u svojem sastavu više tisuća ugljikovih atoma.
Prema broju ugljikovih atoma u molekuli općenito ime ugljikohidrata jest: trioza (3), tetroza (4), pentoza (5), heksoza (6), itd.
Što su ugljikohidrati?
Ugljikohidrati su organski spojevi sastavljeni od ugljika, vodika i kisika, u kojima je omjer vodika i kisika isti kao u vodi. Naziv ove skupine spojeva potječe iz 19. stoljeća i premda danas znamo više o strukturi i svojstvima tih spojeva, naziv se održao.
Jednostavne ugljikohidrate često još nazivamo šećeri ili saharidi (lat. saccharum = sladak). Mnogi ugljikohidrati imaju trivijalna imena, ali većina ih u nazivu ima nastavak -oza.
Molekula najmanjeg ugljikohidrata ima tri ugljikova atoma, a složene molekule imaju u svojem sastavu više tisuća ugljikovih atoma. Prema broju ugljikovih atoma u molekuli, koristeći grčke riječi za brojeve 3, 4, 5, 6 itd., općenito ime ugljikohidrata monosaharida jest: trioza, tetroza, pentoza, heksoza itd.
Napomena: Treba imati na umu da se nazivi “ugljikohidrati” i “ugljikovodici” ne odnose na iste organske spojeve. Iako su to sasvim različiti spojevi, sličnost riječi koje ih opisuju na našem jeziku kod nepažljivih učenika mogu dovesti do zabune. Za usporedbu, u engleskom se jeziku za ugljikohidrate koriste riječ carbohydrates, a hydrocarbons za ugljikovodike.
Na temelju razlike u građi ugljikohidate možemo podijeliti u tri skupine.
ime skupine | MONOSAHARIDI | DISAHARIDI | POLISAHARIDI |
---|---|---|---|
opis | Jednostavni spojevi s 3 do 9 ugljikovih atoma; glavna funkcijska skupina jest aldehidna ili keto skupina; ostali ugljikovi atomi nose jednu hidroksilnu skupinu. | Složeniji ugljikohidrati, sastavljeni od 2 monosaharida; možemo ih rastaviti na monosaharide. | Makromolekule koje u svojemu sastavu imaju tisuće monosaharida povezanih u lančanu ili neku drugu posebnu strukturu. |
opća formula | |||
primjeri | gliceraldehid riboza, deoksiriboza glukoza, fruktoza |
laktoza maltoza saharoza |
glikogen škrob, celuloza inulin |
U imenovanju ugljikohidrata predmetak (prefiks) “mono-” znači jedan, što govori da su monosaharidi ugljikohidrati čije se molekule ne mogu rastaviti na jednostavnije ugljikohidrate.
Predmetak “di-” znači dva pa su prema tome disaharidi građeni od dviju molekula monosaharida.
Predmetak “poli-” znači mnogo, stoga su polisaharidi ugljikohidrati sastavljeni od mnogo molekula monosaharida.
Monosaharidi
Monosaharidi su jednostavni ugljikohidrati koji u svojoj građi imaju od tri do devet ugljikovih atoma. Molekula monosaharida u svojoj strukturi sadrži aldehidnu ili keto skupinu, te hidroksilne skupine.
U prirodi su najzastupljeniji monosaharidi sa šest ugljikovih atoma (heksoze): glukoza i fruktoza.
Glukoza,
Glukoza je najpoznatiji je monosahrid. U molekuli glukoze nalazi se jedna adehidna skupina i još pet hidroksilnih skupina.
Glukoza, (), čvrsta je kristalna bijela tvar, slatkog okusa, topljiva je u vodi.
Glukoza je izvor energije za organizam.
Ona se nalazi u: voću, nektaru cvijeća, medu i u krvi sisavaca.
Zato je nazivamo još i grožđani šećer i krvni šećer.
Pri otapanju glukoze u vodi dolazi do promjena u lančanoj strukturi molekule.
Od glukoze koja ima lančanu strukturu nastaje glukoza prstenaste strukture.
U vodenoj otopini glukoze može biti i lančanih i prstenastih molekula koje se stalno izmjenjuju.
Glukoza je čvrsta kristalna bijela tvar, slatkog okusa i topljiva je u vodi. Izvor je energije za organizam. Nalazi se u voću, nektaru cvijeća, medu i u krvi sisavaca. Zato se još zove i grožđani šećer te krvni šećer.
Pri otapanju glukoze u vodi dolazi do promjena u lančanoj strukturi molekule. Od glukoze s lančanom strukturom nastaje glukoza prstenaste strukture. U vodenoj otopini molekula glukoze može mijenjati svoj oblik iz lančane u prstenastu strukturu i obratno.
U prirodi glukoza nastaje procesom fotosinteze.
Fotosinteza je proces proizvodnje hrane.
Da bi organizam mogao obavljati fotosintezu, u svojim stanicama mora imati kloroplaste.
Prvi organizmi koji su obavljali fotosintezu bile su cijanobakterije, a u evoluciji živoga svijeta kloroplaste nalazimo i u sastavu mnogih drugih organizama, većinom iz carstva protista i carstva biljaka.
Fotosinteza je vrlo složen biokemijski proces, ali jednostavno kažemo da fotozintezom iz vode i ugljikova dioksida nastaju glukoza i kisik.
+ | → | + | ||||
↓ | ↓ | ↓ | ↓ | |||
ugljikov dioksid | + | voda | → | glukoza | + | kisik |
U prirodi glukoza nastaje procesom fotosinteze. Fotosinteza je drevni evolucijski proces proizvodnje hrane. Među prvim organizmima koji su obavljali fotosintezu su cijanobakterije, a u evoluciji živoga svijeta kloroplaste nalazimo još i u sastavu mnogih drugih organizama, većinom iz carstva protista i carstva biljaka.
Da bi organizam mogao obavljati fotosintezu, treba u svojim stanicama imati kloroplaste. Fotosinteza je vrlo složen biokemijski proces, a najjednostavnije kažemo da od vode i ugljikova dioksida nastaju glukoza i kisik.
Više informacija o ovoj temi možete pronaći u jedinici 6.6 Biljke sa sjemenkom – ponavljanje u DOS-u Biologija 8.
Fruktoza
Fruktoza također ima molekulsku formulu C6H12O6, isto kao i glukoza, ali postoji razlika u strukturi molekule. Zato su glukoza i fruktoza strukturni izomeri.
Fruktoza,
Molekulska formula fruktoze također je , kao i kod glukoze, ali postoji razlika u strukturi molekule. Zato su glukoza i fruktoza strukturni izomeri.
Molekula fruktoze ima jednu funkcijsku skupinu ketona i pet hidroksilnih skupina.
Fruktoza je bijela čvrsta tvar, topljiva u vodi.
Fruktoza se bolje topi u vodi od glukoze, što se koristi u proizvodnji čokolade i smeđeg šećera.
Fruktoza se nalazi u voću i medu, stoga se još naziva voćni šećer.
Po okusu je fruktoza slađa od glukoze i saharoze pa se koristi u izradi niskokaloričnih namirnica.
Osoba osjeća isti slatki okus, ali u hrani dobiva manju količinu ugljikohidrata.
Zato je fruktoza prikladna za prehranu dijabetičara.
Fruktoza je bijela čvrsta tvar, topljiva u vodi. Fruktoza se bolje topi u vodi od glukoze. Osobina bolje topljivosti fruktoze u vodi koristi se u proizvodnji čokolade i smeđeg šećera.
Fruktoza se nalazi u voću i medu, stoga se još naziva voćni šećer. Po okusu je fruktoza slađa od glukoze i saharoze pa se koristi u izradi niskokaloričnih prehrambenih namirnica. Osoba osjeća isti slatki okus, ali u hrani dobiva manju količinu ugljikohidrata. Zato je fruktoza prikladna za prehranu dijabetičara.
Kako dokazati prisutnost glukoze u uzorku tvari?
Za dokazivanje glukoze u laboratorijskim uvjetima koristimo se karakterističnim testnim reakcijama. Postoji više takvih reakcija, a su neke od njih Trommerova rekacija, Fehlingova reakcija i Tollensova reakcija. Sve te reakcije temelje se na sposobnosti glukoze da reducira kation metala iz karakterističnog reagensa. Pri tome se glukoza oksidira u kiselinu.
Lijeva epruveta sadrži reakcijsku smjesu uzorka koji sadrži glukozu i Fehlingov reagens. Plava boja reakcijske smjese potječe od bakrova dvovalentnog iona. Nakon kraćeg zagrijavanja reakcijska smjesa mijenja boju iz plave u crvenu. Crvenosmeđa boja reakcijske smjese u drugoj epruveti posljedica je redukcije bakrovih dvovalentnih iona, , u bakrove jednovalentne ione, . Istovremeno se glukoza oksidira u kiselinu.
Fruktoza će također pokazati pozitivnu promjenu boje reagensa u navedenim testnim reakcijama, ali nešto kasnije od glukoze. Ugljikohidrate koji mogu reducirati kation metala u navedenim testnim reakcijama nazivamo reducirajući šećeri.
Zbog sve veće populacije ljudi koji boluju od dijabetesa (šećerne bolesti) postoje razne trake za testiranje i aparatići za brzo mjerenje glukoze u urinu ili krvi čovjeka. Ti jednostavni testovi vrlo su pogodni za kućnu ili ambulantnu upotrebu, a izuzetno su važni za bolesnike.
Normalna količina glukoze u krvi jest od 3,8 do 6,9 mmol/L. Ako se kod osobe dva puta zaredom natašte utvrdi količina glukoze viša od 7,0 mmol/L, liječnik će dijagnosticirati dijabetes.
Koliko ima šećera u jednoj čaši raznih sokova?
U današnjem načinu života i rada većina ljudi nema dovoljno vremena ili volje za kuhanje kvalitetne domaće hrane. Često se može vidjeti kako ljudi jedu na ulici putem do posla ili škole. Hrana koju se na taj način konzumira (“fast food”) bogata je ugljikohidratima i jedan je od značajnih uzroka poteškoća u zdravlju. Uz takvu hranu ljudi često piju različita bezalkoholna pića, vodu s različitim okusima i “voćne” sokove. Većina takvih napitka sadrži veliku količinu ugljikohidrata, a umjesto voća, okus daju umjetne arome.
Znatiželjni? Uzmite ambalažu raznih proizvoda koje ste navikli koristiti (jogurt, sokovi i sl.), pročitajte na etiketi proizvoda koliko ugljikohidrata ima u 100 g toga proizvoda. Izračunajte količinu ugljikohidrata u cijeloj boci proizvoda i pomnožite s brojem boca koje konzumirate. Iznenadit će vas količina šećera koju ste nesvjesno unijeli u svoj organizam.
Nekada je potrošnja šećera po osobi godišnje iznosila oko 20 čajnih žličica. Danas je to količina od 70 kg jer se kukuruzni sirup nalazi u mnogim proizvodima prehrambene industrije. Razgovarajte o tome s prijateljima u razredu. Kakve su vaše navike?
Potražite na mrežnim stranicama podatak o vremenu i brzini hodanja koji su potrebni da biste potrošili šećer iz jedne boce svog omiljenog napitka!
Na kraju…
Riješite interaktivni kviz i ponovite najvažnije spoznaje o glukozi i fruktozi.
Klikom odaberite jedan ili više točnih odgovora.
Odaberite sve točne odgovore.
Označite monosaharide. Dva su odgovora točna.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Koja je tvrdnja o glukozi točna?
Klikom odaberite jedan ili više točnih odgovora.
Odaberite sve točne odgovore.
Označite dvije točne tvrdnje o fotosintezi.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Trommerov reagens kojim dokazujemo glukozu sastoji se od:
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Želite li pokušati ponovo?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Izbacite uljeza.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Prikazana je strukturna formula:
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Koja je tvrdnja o glukozi točna?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Trommerov reagens kojim dokazujemo glukozu sastoji se od:
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Ako uzorak soka sadrži glukozu, u Trommerovoj testnoj reakciji pojavit će se crvenosmeđi talog zbog stvaranja:
Želite li pokušati ponovo?