European Union flag

Možemo li živjeti bez fosilnih goriva?

Jeste li se ikada pitali kako bi izgledala industrijska revolucija da čovjek nije otkrio fosilna goriva? Bi li došlo do nje ili ne?

Iako smo danas svjesni da izgaranje fosilnih goriva sa sobom nosi i velike probleme, ona su nam omogućila velike napretke. No, kako su ljudi otkrili fosilna goriva npr. naftu? Gdje su kopali ili bušili i  zašto? Znate li koje zemlje na svijetu su najveći proizvođači i izvoznici nafte i plina? 

Zašto sve više odustajemo od fosilnih goriva i okrećemo se drugim izvorima energije? Brojni su razlozi za to, no glavni su definitivno smanjenje zaliha fosilnih goriva i njihovo djelovanje na okoliš. Koji izvor energije vam se čini dostojnom zamjenom? Jeste li čuli za bionaftu i bioplin? Mogu li biogoriva biti ekološko i ekonomsko rješenje svih naših problema? Ili njihove količine i odlike jednostavno nisu dostatne kako bi zamijenili fosilna goriva.

 

Proučite literaturu i mrežne stranice te izradite infografiku pomoću koje ćete pokušati odgovoriti na ova pitanja. Kao prijedlog za početak navodimo vam poveznice:

Fosilna goriva https://edutorij.e-skole.hr/share/proxy/alfresco-noauth/edutorij/api/proxy-guest/7b5e1fe5-86e2-4142-af6c-5197c4a08148/kemija-8/m02/j03/index.html

Različiti izvori energije http://www.bioteka.hr/modules/okolis/index.php?topic_id=2 

Biogoriva https://www.ina.hr/wp-content/uploads/2020/01/NOVO-bio-goriva-bro%c5%a1ura_4_1_2017_v01.pdf   i http://www.bioteka.hr/modules/okolis/article.php?storyid=12

Natrag