Prikazani su kutovi između smjera vjetra i uzdužnice broda u stupnjevima i minutama. Uparite odgovarajuće stupnjeve i minute
Jedrenje sasvim oštro u vjetar: 35° | 5 400’ |
Jedrenje bočnim vjetrom: 90° | 2 100’ |
Jedrenje s vjetrom u pola krme: 135° | 8 100’ |
Povežite pojmove s njihovim objašnjenjima.
objektivni opis | prikazivanje njezina izgleda i pojedinosti koje ju čine posebnom |
objektivni opis | sadrži činjenice i točne pojedinosti |
opisivanje osobe | sadrži na slikovit način prikazan autorov stav, mišljenje i osjećaje |
PRIJEDLOG PLANA OPISA JAMESA COOKA
1. Uvod
|
Počnite sa zanimljivom rečenicom koja će privući pažnju čitatelja. Predstavite temu svojega portreta. Spomenite svrhu portreta Jamesa Cooka i njegovu važnost. |
2. Glavni dio |
2.2. Fizički opis
|
Opisujte fizički izgled Jamesa Cooka prema prikazu na slici slijedeći svoj odabrani redoslijed. Uključite detalje o njegovim crtama lica, kosi, odjeći i ostalim značajnim obilježjima. Neka vaš opis bude slikovit.
|
2.3. Karakterne osobine i značajke |
Nakon istraživanja o životu J. Cooka i vlastite procjene njegovih osobina koje su mu omogućile velike uspjehe(npr. odlučnost, znatiželja, sposobnost vođenja ili otpornost), pokušajte te karakterne osobine povezati sa slikarovim odabirima prilikom slikanja njegova portreta. Dokažite svoje tvrdnje primjerima s portreta usredotočujući se na izraze lica, držanje tijela i slično.
|
2.4. Utjecaj i važnost
|
Razmislite još jednom o važnosti lika Jamesa Cooka u povijesti i istraživanju. Objasnite važnost prikaza njegova lika i njegovih doprinosa.
|
3. Zaključak
|
Sažmite ključne točke o kojima ste govorili u glavnome dijelu i završite zaključnom izjavom koja će naglasiti vaš opći dojam o liku Jamesa Cooka prikazanom na portretu J. Webbera. |
SAVJET: Uključite vlastita promišljanja, misli i interpretacije kako bi vaši portreti bili jedinstveni i zanimljivi. |
Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana