Učitavanje

3. Toplina i organizmi

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • objasniti izvore topline
  • primijeniti Richmannovo pravilo
  • razumjeti ulogu osjeta ugode i wind chill faktora
  • usporediti prilagodbe organizama na specifične temperaturne životne uvjete
  • usporediti korištenje metaboličke topline endotermnih i ektotermnih organizama
  • objasniti pojam topline
  • objasniti važnost odnosa površine i volumena kao ograničavajućeg čimbenika održavanja temperature tijela
  • objasniti kako omjer površine i volumena organizma utječe na brzinu izmjene tvari i na održavanje mehanizama regulacije topline višestaničnih organizama
  • analizirati termodinamičke procese i sustave
  • rješavati fizičke probleme
  • istraživati fizičke pojave
  • objasniti protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizama
  • objasniti održavanje i narušavanje homeostaze u različitih organizama

#1 Zadatak

Povežite pojmove s odgovarajućim opisima!

Osjet topline

Indeks hlađenja vjetrom

Osjet ugode

#2 Zadatak

Ako je metabolička stopa endotermnog organizma na 25 °C jednaka metaboličkoj stopi ektotermnog organizma na 30 °C, metabolička stopa koje vrste bi se trebala više promijeniti na 15 °C?

Homeostaza je regulacija i održavanje temperature ekosustava.

Ektotermnim organizmima nazivaju se organizmi čija temperatura ovisi o temperaturi
.

Izbaci uljeza:

Isparavanje tekućine zbog hlađenja tijela je uzrokovano znojenjem.

Ako okolina postane hladna, često ćemo drhtati kako bismo 
tjelesnu temperaturu.

Odaberite korektivne mehanizme kada se tjelesna temperatura povisi:

Zašto se ptice nakostriješe tijekom hladnih dana?

Procjena znanja

Primijenite Richmannovo pravilo na sljedećem primjeru: U čašu s 0,2 kg limunade temperature 15°C ubacili smo 0,02 kg leda temperature 0°C. (specifični toplinski kapacitet vode je 4190 J/(kgK) a leda 2100  J/(kgK) )Kolika će biti temperatura limunade kad se sav led otopi? Zaokružite rezultat na dvije decimale!

Prisjetimo se:
 Q1=Q2
 Q=mc⋅ΔT
kg 4190 J/(kg K) (15°C  - t ) = 0,02 kg
 J/(kg K) (t - 0°C) 
t =
°C

Povežite odgovarajuće pojmove.

SUNCE

GEOTERMALNA ENERGIJA

BIOLOŠKI IZVORI TOPLINE

TOPLINA NASTALA ZBOG LJUDSKOG UTJECAJA

Ako je temperatura zraka -10°C, a brzina vjetra je 60 km/h osjetna temperatura je:

Koja izjava točno opisuje odnos između BMR-a i tjelesne mase?

Grafikon prikazuje brzinu metabolizma kao funkciju vanjske temperature za endotermnu i ektotermnu životinju.

Koja krivulja predstavlja endotermnu, a koja predstavlja ektotermnu životinju?

3. Toplina i organizmi

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • objasniti izvore topline
  • primijeniti Richmannovo pravilo
  • razumjeti ulogu osjeta ugode i wind chill faktora
  • usporediti prilagodbe organizama na specifične temperaturne životne uvjete
  • usporediti korištenje metaboličke topline endotermnih i ektotermnih organizama
  • objasniti pojam topline
  • objasniti važnost odnosa površine i volumena kao ograničavajućeg čimbenika održavanja temperature tijela
  • objasniti kako omjer površine i volumena organizma utječe na brzinu izmjene tvari i na održavanje mehanizama regulacije topline višestaničnih organizama
  • analizirati termodinamičke procese i sustave
  • rješavati fizičke probleme
  • istraživati fizičke pojave
  • objasniti protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizama
  • objasniti održavanje i narušavanje homeostaze u različitih organizama
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 3: Toplina - Ishodi učenja: istraživati fizičke pojave, povezivati pojavu novih svojstava s promjenom složenosti organizacijskih razina u organizmu, usporediti prilagodbe organizama na životne uvjete te ih povezati s evolucijom živoga svijeta na zemlji, objašnjavati protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizama, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava, analizirati izmjenu energije između sustava i okoline i povezuje ih s promjenama tijekom kemijske reakcije, povezivati rezultate pokusa s konceptualnim spoznajama, primjenjivati matematička znanja i vještine, računati volumen i oplošje geometrijskih tijela, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, izražavati svoj literarni doživljaj i obrazlaže stavove o književnom tekstu, uspoređivati književne tekstove prema temi ili žanru na sadržajnoj i izraznoj razini i primjenjivati književnoteorijske pojmove
    1. Videolekcija 3.1: Pretvorbe energije - Ishodi učenja: prepoznati vrste termodinamičkih sustava, analizirati termodinamičke sustave i procese, prepoznati načine prijenosa topline na primjerima, objasniti promjenu unutarnje energije toplinom i radom, tumačiti I. zakon termodinamike na primjerima, povezati promjene s pretvorbama različitih oblika energije, razlikovati egzotermne od endotermnih procesa na osnovi promjene temperature sustava i okoline tijekom kemijske reakcije, povezati promjene i procese s izmjenama energije između sustava i okoline (rad i toplina), analizirati smjer izmjene energije između sustava i okoline, odrediti promjenu temperature tijekom kemijske promjene, analizirati izmjenu energije između sustava i okoline i povezivati ih s promjenama tijekom kemijske reakcije, primjenjivati matematička znanja i vještine, povezivati rezultate pokusa s konceptualnim spoznajama
    2. Videolekcija 3.2: Toplinski kapacitet - Ishodi učenja: prepoznati razliku između temperature i topline, objasniti toplinski kapacitet i specifični toplinski kapacitet, povezati promjene i procese s izmjenama energije između sustava i okoline, razlikovati egzotermne od endotermnih procesa na osnovi promjene temperature sustava i okoline tijekom promjene agregacijskih stanja, izračunati promjenu temperature povezujući specifični toplinski kapacitet i masu te množinu tvari, odrediti iznos standardne entalpije fazne promjene prema zadanoj standardnoj entalpiji suprotne fazne promjene, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava, analizirati izmjenu energije između sustava i okoline i povezivati ih s promjenama tijekom kemijske reakcije, primjenjivati matematička znanja i vještine, primjenjivati termodinamiku na stvarne situacije
    3. Videolekcija 3.4: Razvoj i primjena temperaturnih ljestvica - Ishodi učenja: rješavati fizičke probleme, analizirati termodinamičke procese i sustave, usvojiti razliku temperature i topline, objasniti vrste i razvoj temperaturnih ljestvica kroz povijest, uočiti razliku u radu i primjeni termometara i termostata, koristeći terminologiju književne teorije analizirati dijelove teksta na sadržajnoj i formalnoj razini, obrazlagati svoje mišljenje i stavove o književnom tekstu i potkrepljivati ih primjerima, povezivati tekst s aktualnim situacijama na temelju iskustva, izražavati svoj literarni doživljaj i obrazložiti stavove o književnom tekstu, istraživati fizičke pojave
    4. Videolekcija 3.5: Utjecaj topline na metale - Ishodi učenja: objasniti linearno rastezanje krutih tijela, analizirati princip rada i primjenu bimetala, usporediti svojstva metala, opisati promjene energije prilikom kidanja i nastajanja kemijskih veza i međudjelovanjima čestica, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava
    5. Videolekcija 3.6: Toplinsko širenje i arhitektura - Ishodi učenja: objasniti linearno i volumno toplinsko širenje čvrstih tijela, objasniti toplinsko širenje tvari s pomoću čestično-kinetičkog modela, povezati koeficijente linearnog i volumnog širenja tijela, prepoznati i opisati uspravnu prizmu, piramidu, valjak, stožac i kuglu, odrediti elemente (duljine bridova, volumen, oplošje, polumjer baze…) prizme, valjka, piramide, stošca, kugle te rotacijskih tijela, računati volumen i oplošje geometrijskih tijela, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave
    6. Videolekcija 3.7: Energijske potrebe čovjeka - Ishodi učenja: izračunati reakcijsku entalpiju koristeći standardne entalpije kemijskih veza, opisati promjene energije prilikom kidanja i nastajanja kemijskih veza i međudjelovanjima čestica, analizirati izmjenu energije u obliku topline između sustava i okoline u kalorimetrijskoj bombi, uočiti važnost pravilne prehrane, objasniti građu i ulogu probavnog sustava čovjeka, objasniti protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizma, povezivati pojavu novih svojstava s promjenom složenosti organizacijskih razina u organizmu, primjenjivati matematička znanja i vještine, povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava, opisati primjenu energije koju hranom unosimo u svoj organizam, objasniti kako se hrana pretvara u energiju