Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.
Što ću naučiti
izračunati reakcijsku entalpiju koristeći standardne entalpije kemijskih veza
opisati promjene energije prilikom kidanja i nastajanja kemijskih veza i međudjelovanjima čestica
analizirati izmjenu energije u obliku topline između sustava i okoline u kalorimetrijskoj bombi
uočiti važnost pravilne prehrane
objasniti građu i ulogu probavnog sustava čovjeka
objasniti protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizma
povezivati pojavu novih svojstava s promjenom složenosti organizacijskih razina u organizmu
primjenjivati matematička znanja i vještine
povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava
opisati primjenu energije koju hranom unosimo u svoj organizam
objasniti kako se hrana pretvara u energiju
Podijeli ovu lekciju
Mrežna adresa je kopirana u međuspremnik
U sljedećem prikazu se pronalazi 3D probavnog sustava.
#1 Zadatak
Kakva je reakcija prekidanja kovalentnih veza između atoma s obzirom na toplinu?
Procjena znanja
Koji probavni enzim za svoje djelovanje treba kiselu okolinu?
Izračunajte energetsku vrijednost 100 g obroka izraženu u kJ ako se zna da je u porciji od 250 g sadržano 75 g ugljikohidrata, 25g proteina, 25 g lipida, 0,06 g min. masti i 0,06 g vitamina. Na popis je dodan alkohol, jer se njegovom konzumacijom povećava unos energije. Međutim, alkohol nije hranjiva tvar jer ima negativan utjecaj na fizički rast, razvoj i obnavljanje. 1 kcal = 4 184 kJ 1 kJ= 0,238 kcal
100 grama obroka sadrži
kJ.
Koja tvrdnja ispravno opisuje izmjenu energije tijekom određivanja energijske vrijednosti hrane kalorimetrijskom metodom?
Poredajte navedene vrijednosti standardnih entalpija veza prema porastu jakosti veze počevši s onom koja pripada vezi najmanje jakosti.
1.
347 kJ/mol
2.
612 kJ/mol
3.
811 kJ/mol
Upišite brojčanu vrijednost rezultata.
Izračunajte standardnu reakcijsku entalpiju s pomoću navedenih standardnih entalpija veza za reakciju gorenja etana uz dovoljnu dostupnost kisika.
ili % točno odgovorenih pitanja
Procijenili ste svoje znanje o sljedećim ishodima:
Uspješno ste naučili:
Potrudite se još malo kako biste bolje naučili:
7. Energijske potrebe čovjeka
Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.
Što ću naučiti
izračunati reakcijsku entalpiju koristeći standardne entalpije kemijskih veza
opisati promjene energije prilikom kidanja i nastajanja kemijskih veza i međudjelovanjima čestica
analizirati izmjenu energije u obliku topline između sustava i okoline u kalorimetrijskoj bombi
uočiti važnost pravilne prehrane
objasniti građu i ulogu probavnog sustava čovjeka
objasniti protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizma
povezivati pojavu novih svojstava s promjenom složenosti organizacijskih razina u organizmu
primjenjivati matematička znanja i vještine
povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava
opisati primjenu energije koju hranom unosimo u svoj organizam
Tema 3: Toplina - Ishodi učenja: istraživati fizičke pojave, povezivati pojavu novih svojstava s promjenom složenosti organizacijskih razina u organizmu, usporediti prilagodbe organizama na životne uvjete te ih povezati s evolucijom živoga svijeta na zemlji, objašnjavati protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizama, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava, analizirati izmjenu energije između sustava i okoline i povezuje ih s promjenama tijekom kemijske reakcije, povezivati rezultate pokusa s konceptualnim spoznajama, primjenjivati matematička znanja i vještine, računati volumen i oplošje geometrijskih tijela, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, izražavati svoj literarni doživljaj i obrazlaže stavove o književnom tekstu, uspoređivati književne tekstove prema temi ili žanru na sadržajnoj i izraznoj razini i primjenjivati književnoteorijske pojmove
Videolekcija 3.1: Pretvorbe energije - Ishodi učenja: prepoznati vrste termodinamičkih sustava, analizirati termodinamičke sustave i procese, prepoznati načine prijenosa topline na primjerima, objasniti promjenu unutarnje energije toplinom i radom, tumačiti I. zakon termodinamike na primjerima, povezati promjene s pretvorbama različitih oblika energije, razlikovati egzotermne od endotermnih procesa na osnovi promjene temperature sustava i okoline tijekom kemijske reakcije, povezati promjene i procese s izmjenama energije između sustava i okoline (rad i toplina), analizirati smjer izmjene energije između sustava i okoline, odrediti promjenu temperature tijekom kemijske promjene, analizirati izmjenu energije između sustava i okoline i povezivati ih s promjenama tijekom kemijske reakcije, primjenjivati matematička znanja i vještine, povezivati rezultate pokusa s konceptualnim spoznajama
Videolekcija 3.2: Toplinski kapacitet - Ishodi učenja: prepoznati razliku između temperature i topline, objasniti toplinski kapacitet i specifični toplinski kapacitet, povezati promjene i procese s izmjenama energije između sustava i okoline, razlikovati egzotermne od endotermnih procesa na osnovi promjene temperature sustava i okoline tijekom promjene agregacijskih stanja, izračunati promjenu temperature povezujući specifični toplinski kapacitet i masu te množinu tvari, odrediti iznos standardne entalpije fazne promjene prema zadanoj standardnoj entalpiji suprotne fazne promjene, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava, analizirati izmjenu energije između sustava i okoline i povezivati ih s promjenama tijekom kemijske reakcije, primjenjivati matematička znanja i vještine, primjenjivati termodinamiku na stvarne situacije
Videolekcija 3.3: Toplina i organizmi - Ishodi učenja: objasniti izvore topline, primijeniti Richmannovo pravilo, razumjeti ulogu osjeta ugode i wind chill faktora, usporediti prilagodbe organizama na specifične temperaturne životne uvjete, usporediti korištenje metaboličke topline endotermnih i ektotermnih organizama, objasniti pojam topline, objasniti važnost odnosa površine i volumena kao ograničavajućeg čimbenika održavanja temperature tijela, objasniti kako omjer površine i volumena organizma utječe na brzinu izmjene tvari i na održavanje mehanizama regulacije topline višestaničnih organizama, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, objasniti protjecanje i pretvorbe energije na razini organskih sustava i organizama, objasniti održavanje i narušavanje homeostaze u različitih organizama
Videolekcija 3.4: Razvoj i primjena temperaturnih ljestvica - Ishodi učenja: rješavati fizičke probleme, analizirati termodinamičke procese i sustave, usvojiti razliku temperature i topline, objasniti vrste i razvoj temperaturnih ljestvica kroz povijest, uočiti razliku u radu i primjeni termometara i termostata, koristeći terminologiju književne teorije analizirati dijelove teksta na sadržajnoj i formalnoj razini, obrazlagati svoje mišljenje i stavove o književnom tekstu i potkrepljivati ih primjerima, povezivati tekst s aktualnim situacijama na temelju iskustva, izražavati svoj literarni doživljaj i obrazložiti stavove o književnom tekstu, istraživati fizičke pojave
Videolekcija 3.5: Utjecaj topline na metale - Ishodi učenja: objasniti linearno rastezanje krutih tijela, analizirati princip rada i primjenu bimetala, usporediti svojstva metala, opisati promjene energije prilikom kidanja i nastajanja kemijskih veza i međudjelovanjima čestica, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati promjene s pretvorbom energije unutar sustava
Videolekcija 3.6: Toplinsko širenje i arhitektura - Ishodi učenja: objasniti linearno i volumno toplinsko širenje čvrstih tijela, objasniti toplinsko širenje tvari s pomoću čestično-kinetičkog modela, povezati koeficijente linearnog i volumnog širenja tijela, prepoznati i opisati uspravnu prizmu, piramidu, valjak, stožac i kuglu, odrediti elemente (duljine bridova, volumen, oplošje, polumjer baze…) prizme, valjka, piramide, stošca, kugle te rotacijskih tijela, računati volumen i oplošje geometrijskih tijela, analizirati termodinamičke procese i sustave, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave