Jeste li vi superkušači?
Opis
Napravit ćete istraživanje o povezanosti osjetila okusa i mirisa. Ispitivat ćete nekoliko vrsta namirnica slične konzistencije, a različitoga podrijetla (kušanjem) tako da izostavite osjetilo mirisa i vida. Istraživanje se može obaviti unutar razreda tako da sudjeluje što više ispitanika. Moguće je ispitivanje tipova okusa kušanjem kisele, slatke, slane i gorke otopine. Rezultati se mogu prikazati i obraditi grafički koristeći se i nekim digitalnim alatom kao što je, primjerice, Tracker.
Jeste li vi superkušači?
Ne sviđa vam se okus brokule? Mislite li da je grejp izuzetno gorak? Ako je tako, krivnju možete svaliti na svoje okusne pupoljke! Okusni pupoljci sastoje se od oko 50 do 150 receptorskih stanica odgovornih za nastanak osjeta okusa i nalaze se na okusnim bradavicama na jeziku. Svaka receptorska stanica zadužena je za određeni tip okusa: slatko, slano, gorko, kiselo ili umami. Podraživanje receptorskih stanica daje okus hrani.
Broj okusnih pupoljaka varira od osobe do osobe. Osobe koji imaju veći broj okusnih pupoljaka zovu se superkušači. Istražite tko je sve superkušač u vašemu razredu!
Materijal
- papir za pečenje i bušilica za papir
- voda i sapun
- plava boja za hranu
- čaša s vodom za svakoga ispitanika
- povećalo
- svjetiljka
Postupak
Operite temeljito ruke sapunom, uzmite čisti komad papira za pečenje i izbušite pravilan otvor na papiru bušilicom za papir. Pripremite onoliko papira koliko ste ispitanika uključili u ovo istraživanje.
Neka prvi ispitanik otvori usta. Stavite kap plave boje za hranu na vrh njegova jezika. Nemojte dopustiti da vrh bočice s bojom dodiruje jezik ispitanika. Zatim neka popije gutljaj vode, promućka vodu u ustima i ispljune.
Zamolite ispitanika da proguta slinu nekoliko puta kako bi osušio jezik. Preostala boja trebala bi obojiti cijeli jezik plavom bojom, osim gljivolikih okusnih bradavica, obojenih svijetlo plavom ili ružičastom bojom. Na okusnim bradavicama nalaze se okusni pupoljci.
Stavite papir za pečenje na vrh jezika ispitanika. Koristeći se povećalom pod jakim svjetlom, izbrojite broj okusnih bradavica koje se nalaze u otvoru koji ste izbušili na papiru.
Ponovite cijeli postupak s ostalim ispitanicima. Prije svakoga testiranja temeljito operite ruke sapunom i upotrijebite novu čašu sa svježom vodom.
Analiza rezultata i zaključak
Prikupljene podatke obradite i izradite graf. Analizirajte prikupljene podatke i izvedite zaključak.
Svi učenici koji imaju više od 30 okusnih bradavica pripadaju superkušačima, a oni koji imaju manje od 15 osjetilnih bradavica, pripadaju nekušačima. Koji je prosječan broj okusnih bradavica kod učenika vašega razreda? Razlikuje li se broj okusnih bradavica kod djevojčica i dječaka?
Istraživanje možete podići na još višu razinu. Izračunajte indeks tjelesne mase (BMI) ispitanika i utvrdite postoji li korelacija između mase ljudi i broja osjetilnih bradavica na jeziku.
Iskoristite predloženu metodu i osmislite svoje istraživanje!