Kad se vino zakiseli…
1. Promatrajmo u prirodi
Originalno zatvorena boca vina je otvorena i djelomično potrošena, ostatak je stavljen u hladnjak i boca je (priručno) začepljena. Opaženo je kvarenje (kiseljenje) vina u boci koja je stajala u hladnjaku duže vrijeme.
2. Prisjetimo se što već znamo o uočenoj pojavi / procesu
- Oksidacija alkohola u karboksilnu kiselinu.
- Dobivanje jabučnog octa / vinskog octa.
3. Postavimo istraživačka pitanja
- Kako temperatura okoline djeluje na pojavu oksidacije alkohola u kiselinu?
- Imaju li mikroorganizmi iz okoliša utjecaj na proces oksidacije alkohola u kiselinu?
4. Oblikujmo pretpostavku
- Proces oksidacije alkohola u kiselinu sporiji je kod nižih temperatura.
- Prisustvo mikroorganizama iz okoliša ubrzava proces oksidacije alkohola u kiselinu.
5. Planirajmo i provedimo istraživanje
- Uzorak bijelog vina (2 L) podijelite na tri jednaka dijela za potrebe pokusa triju skupina učenika (skupina 1, skupina 2, skupina 3).
- Svakoj skupini potrebno je šest Erlenmayerovih tikvica, od čega su tri začepljene gumenim čepom, a preostale tri ostaju otvorene.
- U svaku tikvicu ulijte 100 mL uzorka vina.
- Uzorke skupine 1 ostavite na uvjetima sobne temperature (oko
20 °C), dok uzorke skupine 2 stavite u običan kućni hladnjak (temp. oko +4 °C). Uzorke skupine 3 stavite u prethodno pripremljen termo-spremnik (cool box) sa zagrijanim termo-pločama. - Pokušajte temperaturu spremnika održavati na oko 40 °C izmjenom termo-ploča. Termo-ploče možete zagrijati u većoj posudi s kipućom vodom. Temperaturu u spremniku kontrolirajte termometrom kojeg ćete stabilno postaviti u jednom kutu termo-spremnika i držati ga na tome mjestu cijelo vrijeme trajanja pokusa.
- Digitalnim pH-metrom izmjerite početnu vrijednost uzorka vina. Dva puta dnevno tijekom mjesec dana mjerite pH-vrijednost uzorka digitalnim pH-metrom u svakoj tikvici. Rezultate pH-vrijednosti zapišite u dnevnik istraživanja tako da uz datum mjerenja zapišete broj tikvice i skupinu uzorka. Očekuje se da će povećanje količine kiseline u uzorku vina smanjiti pH-vrijednost uzorka.
Napomena: Rezultate možete zapisivati i online, u alatu Padlet. S pomoću liste za vrednovanje (check-list) možete zajednički ocijeniti svoj uradak.
6. Analizirajmo rezultate i donesimo zaključke
- Usporedite pH-vrijednosti uzorka tijekom vremena.
- Usporedite pH-vrijednosti uzorka prema različitim uvjetima temperature okoliša.
- Usporedite pH-vrijednosti uzorka u začepljenim i otvorenim tikvicama.
7. Naša pretpostavka je potvrđena / naša pretpostavka je opovrgnuta
- Ako je vaša pretpostavka opovrgnuta, razmislite i pokušajte s novom pretpostavkom.
8. Napravimo izvještaj
Rezultate svojega rada prikažite plakatom ili prezentacijom u Wordu PowerPointu ili Haiku Decku.
Natrag na jedinicu