Kako dokazati prisutnost nezasićenih masnih kiselina?
- suncokretovo ulje
- svinjska mast
- margarin
- benzin za čišćenje
- alkoholna otopina joda
- stalak za epruvete
- tri epruvete
- tri čepa za epruvetu
- dvije žličice
- stakleni štapić
- kapaljka
- manja menzura (5 mL)
- flomaster
- krpa.
- Opasnost niže razine
- Opasnost po zdravlje
- Nosite zaštitne rukavice
- Nosite zaštitne naočale
Tijek postupka
Prije izvođenja pokusa pažljivo pročitajte tijek postupka!
Pripremite na stalku čiste i suhe epruvete. Označite epruvete flomasterom (broj ili naziv uzorka).
U prvu epruvetu stavite 1 mL ulja, u drugu žličicu masti, a u treću žličicu margarina. Pokušajte uskladiti količine uzoraka u epruveti tako da budu približno iste visine.
U svaku epruvetu ulijte 5 mL benzina za čišćenje, začepite čepom i promućkajte dok se uzorci ne otope. Zabilježite opažanja.
Svaki uzorak zasebno ispitajte alkoholnom otopinom joda. Kapaljkom dodavajte kap po kap otopine joda. Nakon dodatka svake kapi promućkajte sadržaj epruvete. Brojite dodane kapi.
Otopina joda smeđe je boje. Otopine uzorka općenito su blago žute boje. Dodatkom otopine joda u ispitivani uzorak smeđa boja otopine joda nestaje.
Ustanovite broj kapi otopine joda koji je potrebno dodati u uzorak da se u uzorku zadrži smeđa boja otopine joda sa zadnjom dodanom kapi.
Zaključak
Jod se reakcijom adicije veže na dvostruke veze nezasićenih masnih kiselina u uzorku ispitivane tvari. Što je broj nezasićenih masnih kiselina veći, veći će biti utrošak kapi otopine joda.
U sastav masti uglavnom ulaze zasićene masne kiseline, dok ulja sadrže veći udio nezasićenih masnih kiselina.
Suncokretovo ulje ima 8 % zasićenih, i 92 % nezasićenih masnih kiselina. Svinjska mast ima 43 % zasićenih i 57 % nezasićenih masnih kiselina.