Hidroliza saharoze
Potrebne kemikalije i pribor:
- konzumni šećer (saharoza)
- destilirana voda
- razrijeđena klorovodična kiselina ( w = 10 %)
- natrijeva lužina
- vodena otopina bakrova(II) sulfata (ponoviti što je to Trommerov reagens i što su to reducirajući šećeri)
- stalak za epruvete
- dvije epruvete
- tri kapaljke
- čaša od 50 mL
- žličica
- hvataljka za epruvete
- plamenik
- šibice
- krpa
- vodootporni flomaster.
Mjere opreza
- Opasnost po zdravlje
- Nagrizajuće za kožu
Mjere zaštite
- Nosite zaštitne rukavice
- Nosite zaštitne naočale
Tijek postupka
-
- Na epruvete flomasterom napišite oznake prema želji (slova ili brojeve).
- Pripremite vodenu otopinu saharoze. U manju čašu stavite jednu žličicu saharoze i dodajte oko 6 mL destilirane vode. Miješajte sadržaj čaše dok se saharoza ne otopi.
- Razdijelite otopinu u dvije pripremljene epruvete.
- U prvu epruvetu dodajte 2 mL natrijeve lužine kapaljkom i zatim jednu do dvije kapi otopine modre galice.
- Protresite sadržaj epruvete i zagrijavajte do vrenja. Zapišite opažanja.
- U drugu epruvetu stavite kapaljkom dvije kapi razrijeđene klorovodične kiseline i zagrijavajte na plameniku oko jednu minutu.
- Odložite epruvetu na stalak pa u još topao sadržaj epruvete dodajte 1 mL natrijeve lužine. Promućkajte, a zatim dodajte jednu do dvije kapi vodene otopine bakrova(II) sulfata. Ponovo promućkajte sadržaj epruvete. Je li se boja promijenila? Ako još nije došlo do promjene boje, ponovo zagrijte sadržaj epruvete.
Važno! Pri zagrijavanju tvari u epruvetama otvor epruvete treba okrenuti od sebe, ali i od ostalih sudionika u radu.
Zaključak
Saharoza je disaharid nastao povezivanjem glukoze i fruktoze. Zbog strukture molekule i ostvarene vrste glikozidne veze, saharoza nije reducirajući šećer. I nakon zagrijavanja reakcijska smjesa zadržava plavu boju (vidi Trommerova reakcija).
U procesu hidrolize saharoza se rastavlja na glukozu i fruktozu. To je postignuto kuhanjem otopine saharoze u prisutnosti klorovodične kiseline.
Ako se sada ispita sadržaj epruvete Trommerovim reagensom, pojavit će se karakteristična crvenosmeđa boja. To dokazuje da se u reakcijskoj smjesi sada nalaze monosaharidi koji pripadaju reducirajućim šećerima, stoga mijenjaju boju testnog reagensa.
Natrag na jedinicu