Istražite
Zašto su neki organski spojevi biološki važni?
Uvod
Probava je proces razgradnje hrane u probavnim organima uz pomoć enzima koje izlučuju probavne žlijezde. Probavni su organi: usta, ždrijelo, jednjak, želudac, tanko crijevo (početni dio tankoga crijeva je dvanaesnik) i debelo crijevo. Probavne su žlijezde: žlijezde slinovnice, jetra i gušterača.
Hrana je izvor hranjivih tvari i energije. U hranjive tvari ubrajamo: masti i ulja, ugljikohidrate, bjelančevine, vitamine, minerale i vodu. Te tvari izgrađuju naše stanice i zato ih još nazivamo biološki važnim spojevima.
Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.
Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.
Spojite odgovarajuće parove.
probava u ustima
masti
probava u želudcu
bjelančevine
probava u crijevima
ugljikohidrati
Želite li pokušati ponovo?
Dok prolaze kroz probavne organe, uz djelovanje enzima, biološki važni spojevi razgrađuju se na manje molekule. Te manje molekule ulaze u crijevne resice i putem krvnih žila dolaze do svake stanice u našem organizmu.