Ti si ono što jedeš
Piramida zdrave prehrane zasniva se na uravnoteženom, ravnomjernom i raznolikom unosu namirnica u vaš organizam. Vidljivo je promicanje prehrane bogato voćem i povrćem te cjelovitim žitaricama. Dnevni unos energije ovisi o spolu, starosti i načinu života, odnosno o svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti.
Usporedite piramidu zdrave prehrane sa svojim prehrambenim navikama. Zaključite o promjenama koje je potrebno unijeti u vaš način prehrane.
Jeste li se ikada zapitali zašto je potrebno izbjegavati pojedine namirnice? Sigurno ste čuli za izraze da je to masno te kako to nije zdravo. Gotovo sve namirnice sadrže u sebi okom vidljive ili nevidljive masti.Masti i ulja su energetski najbogatiji spojevi. Važan su izvor vitamina A, D, E i K te esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam proizvesti. Imaju vrlo važnu ulogu u građi svih stanica te osiguravaju normalno funkcioniranje organizma.
Dnevni unos masti trebao bi iznositi oko 20 – 25 % ukupne količine hrane. Dnevno je dovoljno konzumirati oko 60 g masti, odmosno 0,5 – 1 g/kg tjelesne mase.
Dokazivanje masti u namirnicama
Potreban materijal:
- naljepnica za označavanje uzoraka
- 6 posudica s poklopcem
- digitalna vaga
- 50 mL acetona
- čips, čokolada i bademi
Napomena:
Sačuvaj originalne omote namirnica.
Postupak:
- Samoljepljivom trakom označi tri posudice, svaku za pojedinu namirnicu.
- Označi još tri posude u kojima ćeš skupljati izdvojenu masnoću.
- Izvaži posudice na digitalnoj vagi bez poklopca, a vrijednosti unesi u tablicu. Možeš se koristiti predloženom tablicom (tablica 1).
- Izvaži 30 g prethodno smrvljenoga čipsa u posudicu. Isto učini za ostale namirnice.
- Izvaži svaku posudicu sa zdrobljenom namirnicom i podatak unesi u tablicu.
- Odmjeri 50 mL acetona i nalij ga u posudicu s čipsom. Posudicu poklopi i mućkaj ju dvije minute. Pričekaj da se sadržaj slegne i onda pažljivo procijedi aceton u praznu posudicu. Talog vrati u njegovu posudicu te ponovi postupak acetonom.
- Nakon završetka procesa ekstrakcije za čips, isti postupak provedi i za čokoladu te bademe.
- Nakon završetka ekstrakcije otklopi posudice kako bi aceton tijekom 24 sata mogao hlapjeti.
- Izvaži masu posudica s talogom. Podatke zabilježi u tablicu.
masa prazne posudice | masa posudice sa smrvljenom namirnicom prije ekstrakcije | masa smrvljene namirnice | masa staklenke poslije ekstrakcije | razlika u masi prije i poslije ekstrakcije | ekstrahirana mast % | |
---|---|---|---|---|---|---|
čips | ||||||
čokolada | ||||||
bademi | ||||||
čips nakon ekstrakcije | ||||||
čokolada nakon ekstrakcije | ||||||
bademi nakon ekstrakcije |
Analiziraj i zaključi:
Nakon popunjavanja tablice grafički prikaži udio masnoća u svakoj namirnici.
S originalnih omota namirnica pročitaj udio masnoća u gramima i taj podatak izrazi u postotku.
Usporedi taj podatak s postotkom dobivenim u svome pokusu. Izračunaj razlike u postotcima ekstrahirane masti u svome pokusu s postotkom na originalnome omotu svake namirnice.
Pokušaj objasniti zašto je došlo do razlika. Predvidi kako bismo mogli pokusom dobiti još točnije podatke.
Hrvatske gastronomske čarolije
Istraživačko pitanje: Ovise li prehrambene navike ljudi u Hrvatskoj o klimatskim uvjetima?
Posebnu pozornost posveti udjelu masnoća u pojedinome tipu prehrane.
Postavite hipotezu.
Izvori na mrežnim stranicama:
- Mediteranska prehrana
- Gastronomija Ličko- senjske regije
- Što se kuha u Slavoniji?
- Međimurska kulinarika
- Gastronomija Hrvatskog zagorja
Na osnovi istražene literature prezentirajte plakatom izrađenom u digitalnome alatu Canva pročitano i zaključite o svojoj pretpostavci.