6.0 Sljedeći modul Kretanje čovjeka
5.3

Sustav organa za probavu – ponavljanje

Moći ću:
  • analizirati proces probave i oslobađanje energije iz hranjivih tvari
  • raspraviti o važnosti pravilne prehrane za čovjekovo zdravlje
  • predložiti zdrave životne navike koje će spriječiti pojavu bolesti.
  • objašnjavati značenje pojma simbioza na jednostavnim primjerima

Uvod

Ortoreksija je poremećaj koji se očituje u opsjednutosti zdravom hranom. Često osobe koje imaju taj tip poremećaja pretjerano razmišljaju o namirnicama koje će unijeti tijekom nekoliko dana. Sklone su nošenju hrane sa sobom jer nemaju povjerenja u namirnice koje su drugi pripremili. Bez savjetovanja s liječnikom sa svoga jelovnika izbacuju pojedine namirnice i time se dovode u opasnost od smanjenoga unosa pojedinih tvari neophodnih za normalno funkcioniranje organizama. Za testiranje je li osoba ortoreksična može se primijeniti Bratmanov test. Pročitajte pitanja te raspravite što u pitanju, tj. odgovoru može ukazati da se osoba pretjerano, tj. nepotrebno opterećuje prehranom.

Tablica 1. Bratmanov test
1. Trošite li više od tri sata na dan razmišljajući o zdravoj hrani?
2. Primjećujete li kako planirate obroke za nekoliko dana unaprijed?
3. Je li vam prehrambena vrijednost obroka važnija od uživanja u jelu?
4. Je li vam kvaliteta života snižena otkad se povećala kvaliteta vaše prehrane?
5. Jeste li u posljednje vrijeme postali stroži prema izboru hrane?
6. Poboljšava li vam konzumacija zdrave hrane osjećaj samopoštovanja?
7. Jeste li se radi konzumacije “prave” hrane odrekli hrane u kojoj ste uživali?
8. Uzrokuju li vam prehrambene navike teškoće u konzumaciji hrane izvan kuće udaljavajući vas od obitelji i prijatelja?
9. Osjećate li ikad krivnju ako tu i tamo “skrenete” od svojih pravila?
10. Osjećate li potpun mir i kontrolu nad samim sobom ako jedete zdravo?

Što smo naučili?

Riješite zadatak i ponovite gradivo o građi i funkciji probavnoga sustava te o pravilnoj prehrani.

Prije nego nešto pojedete… razmislite

Namirnice se prije nego dođu u trgovinu trebaju uzgojiti, preraditi, skladištiti i dostaviti do trgovine.
Znanstvenici su nastojali odrediti utjecaj toga procesa na različite biljne i životinjske vrste te klimatske promjene.
Pri istraživanju mjerila se količina nastalih stakleničkih plinova.
Staklenički plinovi su dušikov oksid, metan i ugljikov(IV) oksid.

Ta mjerenja su izrazili kao ugljični otisak.
On ukazuje količinu nastalih stakleničkih plinova pri uzgoju, preradi, prijevozu, skladištenju, kuhanju i skladištenju neiskorištenih ostataka.

Prije nego nešto pojedete… razmislite

Da bi čovjek kupio određenu namirnicu za jelo u trgovini, potrebno ju je uzgojiti, preraditi, skladištiti te dostaviti tu namirnicu do trgovine. Znanstvenici su nastojali odrediti utjecaj toga procesa kod različitih biljnih i životinjskih vrsta te na klimatske promjene. Pri istraživanju mjerila se količina nastalih stakleničkih plinova: dušikova oksida, metana i ugljikova(IV) oksida, tj. njihova emisija u atmosferu. Ta mjerenja izrazili su kao ugljični otisak. On ukazuje na količinu nastalih stakleničkih plinova pri: uzgoju, preradi, prijevozu, skladištenju, kuhanju i na kraju skladištenju neiskorištenih ostataka.

Slika prikazuje strelicu na kojoj se nalaze nijanse zelene, žute te crvene boje. Na strelici su s lijeva na desno istaknuti brojevi od 1 do 11. najmanji ugljični otisak ima leća i mlijeko, a najveći govedina.
Ugljični otisak hrane koju jedemo

Za proizvodnju jednoga kilograma janjetine proizvede se 39.2 kg ugljikova(IV) oksida. Primjerice, ta ista količina plina proizvede se prilikom vožnje automobilom dužine 146 kilometra.
Pogledajte tablicu i odgovorite na pitanja.

Tablica 2. Proizvodnja ugljikova(IV) oksida
hrana emisija stakleničkih plinova/kg automobil bi proizveo istu količinu
ugljikova(IV) oksida pri duljini vožnje od /km
 janjetina  39,2  91
 piletina  6,9  16
 tuna  6,1  14
 krumpir  2,9  7
 riža  2,7  6
 grah  2,0  4,5
 mlijeko  1,9  4

Klikom odaberite jedan ili više točnih odgovora.

Odaberite sve točne odgovore.

Koje dvije prikazane namirnice proizvode najviše stakleničkih plinova?

Netočno
Točno
{{correctPercent}}%

Želite li pokušati ponovo?

Izračunajte koliko se kilograma piletine, tune, krumpira, graha i mlijeka može proizvesti ako ograničimo emisiju stakleničkih plinova na 10 kg.
Izračunajte koliko će se kalorija pri tome dobiti.
Usporedite namirnice s obzirom na nutritivne vrijednosti: količinu vitamina, željeza, kalcija.
U tablici kalorija na mrežnoj stranici pronađite podatke i međusobno ih usporedite.

Baš sam žedan

1.
Tijekom godina mijenja se količina vode u odnosu na ostale tvari u tijelu.
Proučite dijagram udjela vode u ljudskome tijelu u određenim dobima života i odgovorite na pitanja.

Prikazane su četiri žute linije iznad kojih piše po jedan postotak koji prikazuje postotak vode. Fetus ima 95% vode, novorođenče 80, osoba u zrelosti 70, a osoba u starosti 50.
Udjel vode u ljudskom tijelu

Klikom odaberite jedan točan odgovor.

Odaberite točan odgovor.

U kojemu razdoblju života organizam sadrži najviše vode?

Netočno
Točno

Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.

Je li ova tvrdnja točna?

Kako se osoba približava životnoj dobi starosti, maseni se udio vode u tijelu smanjuje.
Obrazložite svoj odgovor.

Netočno
Točno

Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.

Dopunite rečenicu.

Kojim procesom nastaje voda u organizmu?

Netočno
Točno

Klikom odaberite jedan točan odgovor.

Odaberite točan odgovor.

Ako se putem izmeta izbacuje velika količina vode, koji dio probavnoga sustava možda ne funkcionira normalno?

Netočno
Točno
{{correctPercent}}%

Želite li pokušati ponovo?

2.
Odrasla osoba u fazi zrelosti treba dnevno unijeti oko 2,5 L vode. Voda koja se unosi istovjetna je količini vode koja se tijekom dana izbacuje iz organizma. Proučite dijagram unosa i izbacivanja vode tijekom dana.

Na slici su prikazane dvije laboratorijske čaše koje imaju 2500ml. Jedna prikazuje unos vode kroz dana, a drugi gubitak vode kroz dan. U prvoj čaši rozom je bojom istaknuta voda koju unosimo pićem, 1500 ml. zelenom bojom je istaknuta voda koju unosimo hranom, 750 ml. 250 ml vode unosimo kemijskim procesima. 1500 ml vode gubimo kroz dan mokraćom, 750 ml transpiracijom kroz kožu i pluća, 200 ml kroz znoj, a 100 ml kroz izmet.
Unos i izbacivanje vode tijekom dana

Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.

Dopunite rečenicu.

Koliko litara osoba izgubi tijekom dana disanjem, kroz kožu i znojenjem?
Odgovor upišite u obliku broja.

L

Netočno
Točno

Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.

Dopunite rečenicu.

Koliko mL osoba tijekom dana unese u svoje tijelo namirnicama koje pojede?
Odgovor upišite u obliku broja.

mL

Netočno
Točno
{{correctPercent}}%

Želite li pokušati ponovo?

3.
Smanjenim unosom vode dolazi do poremećaja u količini vode u organizmu.

  • Pretpostavite kako će to utjecati na gustoću krvi? Odgovor: Povećat će se.

Kod gubitka 4 % tekućine javlja se glavobolja i umor mišića. Gubitak više od 15 % vode u organizmu dovest će do smrti organizma.

  • Izračunajte koliko osoba koja je teška 50 kg i ima 75 % vode u tijelu treba izgubiti vode da bi pri tome osjećala glavobolju?
  • Pretpostavimo li da imate oko 68 % vode u svome tijelu, izračunajte gubitak koji će rezultirati glavoboljom i umorom u mišićima.

4.
Astronauti u misijama u svemiru imaju ograničene mogućnosti dobivanja vode. Jeste li ikada razmišljali od kuda njima za vrijeme boravka u svemiru voda za piće. Više informacija o tome možete doznati na mrežnim stranicama u člancima na hrvatskome jeziku Zdravica u svemiru i na engleskome jeziku Water on the Space Station.

Nakon čokolade…

Dijagram prikazuje promjenu pH-vrijednosti u usnoj šupljini tijekom i nakon uživanja u čokoladi. Prouči prikaz i odgovorite na pitanja.

Za kraj…

Za vrijeme intenzivnoga razvoja organa, sustava organa, cijeloga tijela važna je zdrava, uravnotežena prehrana. Veliki utjecaj medija, upotreba različitih programa kojima se slike osoba za naslovnice „dotjeruju“ može rezultirati krivom slikom kako ljudsko tijelo treba izgledati. Modna industrija potiče izgled premršavih djevojaka kao standard ljepote. Neke su to od činjenica koje utječu na razvoj različitih poremećaja u prehrani kod mladih djevojaka, ali i dječaka.
Promotrite prikaz mijenjanja broja oboljelih od anoreksije. Istraživanje je provedeno na 10 000 osoba od 14. do 18. godine života.

Prikazan je graf. Na y osi prikazane su os
Mijenjanje broja oboljelih od anoreksije kroz godine

Kako se mijenja broj oboljelih tijekom godina? Razmislite o tome kako možete pomoći osobi za koju znate ili sumnjate da boluje od anoreksije.
Više informacija o poremećajima prehrane možete pronaći na mrežnim stranicama Pliva zdravlje i u edukativnoj brošuri Poremećaji hranjenja.

Jesmo li sami -simbioza

Bakterije su važan segment ljudskog života. Određeni sojevi bakterija omogućuju dobivanje namirnica poput kruha, jogurta ili sira. Neke bakterije uzrokuju bolesti. Ali postoje i sojevi koji obitavaju na tijelu, nalaze se u probavnom sustavu i sudjeluju u probavljanju hranjenje. Za ovaj suživot bakterija i čovjeka može se reći kako predstavlja simbiozu. Koja je korist od tog suživota za čovjeka, a koja za bakterije?
Za vrijeme upalnih procesa liječnik može preporučiti terapiju antibioticima. Tada osim bakterija koje su uzrokovale upalu antibiotici će djelovati i na one bakterije koje se nalaze u crijevima. Pretpostavite kako će to djelovati na probavu? Znate li što se preporučuje uzimati za vrijeme uzimanja antibiotika?