Procijenite svoje znanje

Sustav organa za probavu

Klikom odaberite jedan točan odgovor.

1 Odaberite točan odgovor.

Prestane li u gušterača proizvoditi inzulin, doći će do:

Netočno
Točno

Klikom odaberite jedan točan odgovor.

2 Odaberite točan odgovor.

Žlijezde slinovnice natapaju hranu slinom koja sadrži enzim:

Netočno
Točno

Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.

3 Dopunite rečenicu.

Na slici koja prikazuje zub pojedini dijelovi označeni su brojevima.
Imenujte svaki dio uz odgovarajući broj jednom riječju.

1.


2.

3.

Netočno
Točno

Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.

4 Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.

Povežite dijelove usne šupljine s njihovom ulogom.

jezik

kidanje zalogaja

kutnjaci

drobljenje i mljevenje hrane

očnjaci

miješanje zalogaja

Netočno
Točno

Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.

5 Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.

Povežite sustave organa s nekim od njihovih najvažnijih uloga.

probavni sustav

razgradnja hranjvih tvari

krvožilni sustav

dopremanje glukoze i kisika do stanica

živčani sustav

primanje kisika iz okoline

dišni sustav

kontrola brzine razgradnje hranjivih tvari

Netočno
Točno

Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.

6 Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.

Povežite bolesti s njihovim uzročnicima.

karijes

virus

bolest prljavih ruku

bakterija

hepatitis A

oblići

Netočno
Točno

Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.

7 Dopunite rečenicu.

Na rad enzima utječe i pH-vrijednost okoline. Tako je pH-vrijednost želučanoga soka kiseo, a pH-vrijednost unutrašnjosti tankoga crijeva lužnat.
Proučite dijagram. Koji je enzim želučani, a koji se stvara u tankome crijevu?

U odgovorima enzime imenujte kako je označeno na dijagramu: enzim A i enzim B.

Želučani je enzim

, a enzim iz tankogsa crijeva jest
.

Netočno
Točno

Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.

8 Je li ova tvrdnja točna?

Osobe koje imaju problema s refluksom želučane kiseline (žgaravicom) koriste se lijekovima na bazi magnezija ili sodom bikarbonom. Pri tome se pH-vrijednost želučanoga soka povećava.

Obrazložite svoj odgovor.

Netočno
Točno

Klikom odaberite jedan točan odgovor.

9 Odaberite točan odgovor.

Što će se dogoditi s djelovanjem enzima ako se povisi tjelesna temperatura iznad 42 °C?

Netočno
Točno

Klikom odaberite jedan točan odgovor.

10 Odaberite točan odgovor.

Kako utječe na zubnu caklinu previše želučane kiseline koja dolazi do usne šupljine ?

Netočno
Točno
{{correctPercent}}%

Želite li pokušati ponovo?