Učitavanje

1. Ono si što jedeš

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom
  • analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama
  • primijeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari
  • kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš
  • opisati uloge ugljikohidrata, masti i lipida
  • opisati uloge vitamina i minerala
  • prepoznati i objasniti važnost pravilne prehrane na zdravlje
  • prikazati čestičnu građu estera i karboksilnih kiselina
  • imenovati i kemijskim formulama prikazati estere i karboksilne kiseline
  • usporediti organske tvari po sastavu i vrsti
  • istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari. Usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima

#1 Zadatak

Pridruži proteinima odgovarajuće uloge.

hemoglobin hormon, regulira razinu glukoze u krvi
keratin štiti organizam od uzročnika bolesti
inzulin prijenos kisika u krvi
imunoglobulin G sudjeluju u kontrakciji mišića
lipaza izgrađuje kožu i kosu
aktin i miozin ubrzava razgradnju masti

Animacija. Transkript: .

Prikazane su slike voća sa strukturnom formulom nekih estera koji su zastupljeni u pojedinom voću.

Ispod slike voća sa zadanom strukturnom formulom upiši naziv estera koji se nalazi u tom voću.

U voću sa slike nalazi se 2-metilbutil-etanoat.

U voću sa slike nalazi se: 

U voću sa slike nalazi se:

Procjena znanja

Pridruži ugljikohidratima odgovarajuće uloge.

Škrob voćni šećer
Celuloza pohrana energije u životinjama
Fruktoza kristalni šećer
Glikogen zgrađuje stanične stijenke
Glukoza osnovni izvor energije u stanicama
Saharoza pohrana energije u životinjama

Kojoj od navedenih skupina spojeva pripada spoj CH3CH(OH)COOH:

Upiši odgovarajuće riječi.

 su molekule koje izgrađuju stanične membrane, a pripadaju skupini
.

Ove molekule se još nazivaju amfipatske molekule, zato što su građene od dijela koji stvara dobre interakcije s vodom, tzv.
glavice, i dijela koji stvara loše interakcije s vodom, tzv.
repa.

Hranjive tvari koje u tijelu služe za dobivanje energije razgradnjom na jednostavnije molekule u probavnom sustavu jesu
 i
.

Upiši točan odgovor.

Odredi ime estera građenog od alkohola propana i butanske kiseline.

Upiši točan odgovor.

Marija ide na trening. Netom prije treninga odlučila je nešto pojesti. Dvoumila se između pilećeg odreska i voćne salate. Što bi joj ti preporučio/la da pojede?

1. Ono si što jedeš

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom
  • analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama
  • primijeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari
  • kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš
  • opisati uloge ugljikohidrata, masti i lipida
  • opisati uloge vitamina i minerala
  • prepoznati i objasniti važnost pravilne prehrane na zdravlje
  • prikazati čestičnu građu estera i karboksilnih kiselina
  • imenovati i kemijskim formulama prikazati estere i karboksilne kiseline
  • usporediti organske tvari po sastavu i vrsti
  • istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari. Usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 2: Priprema hrane - Ishodi učenja: analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, argumentirati različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari, usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima, primjeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, analizirati regulacijske mehanizme održavanja homeostaze na razini stanice i organizma, analizirati posljedice narušavanja homeostaze, čitati u skladu s određenom svrhom upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, analizirati principe iskorištavanja energije na razini stanice, interpretirati književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst, opisati svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, primjeniti osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja kritički prosuđujući rezultate i opisuje posljedice razvoja znanstvene misli tijekom povijesti
    1. Videolekcija 2.2: Pravilna prehrana i zdrav način života - Ishodi učenja: objasniti posljedice manjka vitamina i minerala, objasniti narušavanje homeostaze na primjeru šećerne bolesti, opisati uloge vitamina i minerala, razlikuje upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika i iz različitih izvora u skladu s određenom svrhom čitanja i namjenom (dokazivanje, upućivanje), tumači strukturna obilježja upućivačkih teksta, uočava i tumači autorovo gledište i namjenu teksta te utjecaj teksta na primatelja, prepoznati utjecaj hormona na uravnoteženu potrošnju energije, povezati utjecaj životnih navika na zdravlje argumentirajući odgovornost za vlastito zdravlje, izdvaja i tumači ideje, učenik čita u skladu s određenom svrhom upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom, analizirati regulacijske mehanizme održavanja homeostaze na razini stanice i organizma, analizirati posljedice narušavanja homeostaze
    2. Videolekcija 2.3: Brži, jači, snažniji - Ishodi učenja: objasniti proces staničnog disanja s aspekta vezanja/pretvorbi energije i kruženja tvari., opisati uloge biomolekula u metaboličkim procesima, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, analizirati principe iskorištavanja energije na razini stanice, primjenjuje jednadžbu pravca, analizirati osnovne metaboličke procese na razini stanice, prepoznaje, opisuje i crta pravac u koordinatnome sustavu iz njegove jednadžbe i izvodi jednadžbu pravca iz grafičkoga prikaza ili zadanih parametara
    3. Videolekcija 2.4: Pripremi nešto moderno - Ishodi učenja: primjenjuje jednadžbu kružnice, primjenjuje jednadžbe elipse, hiperbole i parabole, učenik interpretira književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst
    4. Videolekcija 2.5: Kad već kuhaš moderno, kuhaj učinkovito - Ishodi učenja: rješava fizičke probleme, opisuje svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma, učenik interpretira književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst, opisuje svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma
    5. Videolekcija 2.6: Matematička prehrana - Ishodi učenja: odabire strategiju i rješava problem rabeći kombinatoriku, primjenjuje jednadžbe elipse, hiperbole i parabole, primjenjuje zakone geometrijske optike, primjenjuje zakone elektrodinamike u električnom strujnom krugu, rješava fizičke probleme, istražuje fizičke pojave
    6. Videolekcija 2.7: Dodaci prehrani - Ishodi učenja: prikazati čestičnu građu alkohola, imenovati i kemijskim formulama prikazati alkohole, opisati fizikalna svojstva alkohola, kritički razmotriti upotrebu tvari u okviru koncepta i njihov utjecaj na zdravlje čovjeka, objasniti nastanak vala, analizirati valna svojstva, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, primijeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari. Usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima, rješava fizičke probleme, objašnjava nastanak vala i analizira valna svojstva, analizira valna svojstva zvuka
    7. Videolekcija 2.8: Bakina kuhinja - Ishodi učenja: analizirati osnovne namirnice i dominantna jela u Europi u 18. i 19. stoljeću, objasniti povezanost industrijske revolucije i novih oblika hrane u Europi tijekom 18. i 19. st, analizirati osnovne metaboličke procese na razini stanice, usporediti iskoristivost hranjivih tvari u anaerobnim i aerobnim procesima, objasniti proces anaerobnog vrenja, opisati pozitivan utjecaj bakterija na život čovjeka, učenik prosuđuje različitost i dinamiku gospodarskih promjena u svijetu i hrvatskim zemljama od 18. do početka 20. stoljeća, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, primjenjuje osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja kritički prosuđujući rezultate i opisuje posljedice razvoja znanstvene misli tijekom povijesti