Poveži pojmove
Biljka koja je „iskorijenila glad u Europi” | Koncept tri dnevna obroka |
Razvoj državnih poslova u vrijeme apsolutizma | Masovna proizvodnja i uvoz hrane |
Industrijalizacija | Nastanak „francuske kuhinje” |
Razvoj građanstva | Krumpir |
Godina 1651. | Pojava restorana |
Djelo "Jedači krumpira", Vincent van Gogh nastala je upravo u razdoblju 19. stoljeća te je nastala kao posljedica van Goghove empatije prema ljudima, odnosno seljacima u Neunenu. Predstavio ih je u trenutku dok večeraju, a upravo je večera bila jedan od njihovih najvažnijih i istovremeno najintimnijih dnevnih trenutaka. O ovoj slici Vincent je pisao svome bratu Theu:
"Želio sam, radeći na slici, pokazati kako je ovaj siromašni svijet, koji pod svjetlom fenjera jede rukama krumpire s tanjura, okopavao zemlju u kojoj su ti isti krumpiri narasli; slika, dakle, predstavlja one koji rade svojim rukama te omogućuje da se shvati kako su ovi seljaci časno zaslužili jesti to što jedu. Ne bi mi bilo nimalo drago da se svi ograniče na to kako je slika lijepa i dobra."
Pridružite odgovarajuće pojmove procesima aerobne i anaerobne razgradnje glukoze.
Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana