Učitavanje

8. Bakina kuhinja

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • analizirati osnovne namirnice i dominantna jela u Europi u 18. i 19. stoljeću
  • objasniti povezanost industrijske revolucije i novih oblika hrane u Europi tijekom 18. i 19. st
  • analizirati osnovne metaboličke procese na razini stanice
  • usporediti iskoristivost hranjivih tvari u anaerobnim i aerobnim procesima
  • objasniti proces anaerobnog vrenja
  • opisati pozitivan utjecaj bakterija na život čovjeka
  • učenik prosuđuje različitost i dinamiku gospodarskih promjena u svijetu i hrvatskim zemljama od 18. do početka 20. stoljeća
  • analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama
  • primjenjuje osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja kritički prosuđujući rezultate i opisuje posljedice razvoja znanstvene misli tijekom povijesti

#1 Zadatak

Poveži pojmove

Biljka koja je „iskorijenila glad u Europi”  Koncept tri dnevna obroka
Razvoj državnih poslova u vrijeme apsolutizma Masovna proizvodnja i uvoz hrane
Industrijalizacija Nastanak „francuske kuhinje”
Razvoj građanstva  Krumpir
Godina 1651.  Pojava restorana

Djelo "Jedači krumpira", Vincent van Gogh nastala je upravo u razdoblju 19. stoljeća te je nastala kao posljedica van Goghove empatije prema ljudima, odnosno seljacima u Neunenu. Predstavio ih je u trenutku dok večeraju, a upravo je večera bila jedan od njihovih najvažnijih i istovremeno najintimnijih dnevnih trenutaka. O ovoj slici Vincent je pisao svome bratu Theu:

"Želio sam, radeći na slici, pokazati kako je ovaj siromašni svijet, koji pod svjetlom fenjera jede rukama krumpire s tanjura, okopavao zemlju u kojoj su ti isti krumpiri narasli; slika, dakle, predstavlja one koji rade svojim rukama te omogućuje da se shvati kako su ovi seljaci časno zaslužili jesti to što jedu. Ne bi mi bilo nimalo drago da se svi ograniče na to kako je slika lijepa i dobra."

INTERAKTIVNI SADRŽAJ VIŠE RAZINE – interaktivni video koji prikazuje jednostavni pokus. Transkript: .

Proveden je pokus u kojem je u tri staklene bočice stavljeno 50 mL vode s jednom žličicom otopljenog suhog kvasca. U drugu čaša je dodana i jedna žličica šećera, a u treću dvije žličice šećera. Na svaku tikvicu nataknut je dječji balon. Rezultati nakon sat vremena stajanja prikazani su na donjoj slici. Zapišite opažanja i odgovorite na pitanja.

Baloni u drugoj i trećoj čaši napuhali su se jer se u njima razvio plin
. T aj se plin u prvoj čaši nije razvio zbog nedostatka
.

Drugi produkt alkoholnog vrenja je:

Povećanjem količine šećera pojača se alkoholno vrenje.

#3 Zadatak

Pridružite odgovarajuće pojmove procesima aerobne i anaerobne razgradnje glukoze.

glikoliza
nastaje ukupno 38 molekula ATP-a
odvija se u citplazmi 
bez kisika
nastaju ukupno 2 molekule ATP-a
stanično disanje 
vrenje
glikolizom nastaju 2 molekule ATP-a
ugljikov dioksid je jedan od produkata
odvija se u citoplazmi i mitohondriju 
AEROBNA RAZGRADNJA GLUKOZE
ANAEROBNA RAZGRADNJA GLUKOZE
ZAJEDNIČKO PROCESIMA AEROBNE I ANAEROBNE RAZGRADNJE GLUKOZE 

Procjena znanja

U 18. stoljeću korištenje egzotičnih skupih začina se smanjilo.

Razvoj prehrambenih navika izravno je povezan s političkim i društvenim razvojem.           

Koncept tri obroka u danu nastao je tek u 20. stoljeću. 

Upotreba modernog pribora za jelo razvila se u 18. stoljeću. 

Rajčica, simbol talijanske kuhinje udomaćio se na Apeninskom poluotoku u:

U 18. stoljeću gastronomskom scenom Europe dominirala je

„Piletina Marengo” recept je koji se povezuje s

Pojedinom mikroorganizmu pridruži proces u kojem se upotrebljava.

bakterije octenoga vrenja (Acetobacter sp.) proizvodnja jabučnog octa
bakterije mliječno-kiselinskog vrenja (Lactobacillus sp.) proizvodnja sireva i maslaca
bakterije maslačnog vrenja (Clostridium butyricum) proizvodnja vina i piva
kvaščeve gljivice (Saccharomyces cerevisiae) kiseljenje kupusa

Upiši odgovarajuće pojmove na prazne crte.

U prisutnosti kisika, glukoza se razgrađuje do 
i
pri čemu nastaje
molekula ATP-a. Kad nema kisika u stanicama, glukoza se razgrađuje do 
pri čemu nastaju
molekule ATP-a.

Ana je provela pokus s otopinama koje je napravila od 50 ml vode, žličice kvasca i žličice šećera. Erlenmeyerove tikvice s ispitivanim otopinama povezala je pomoću staklene cjevčice s tikvicama u kojima se nalazila vapnena voda, Ca(OH)2. Jednu je  tikvicu stavila u frižider, drugu je ostavila na sobnoj temperaturi, a u treću je dodala samo kvasac i vodu. U kojoj je od navedenih tikvica došlo do zamućenja vapnene vode nakon 10 minuta?

8. Bakina kuhinja

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • analizirati osnovne namirnice i dominantna jela u Europi u 18. i 19. stoljeću
  • objasniti povezanost industrijske revolucije i novih oblika hrane u Europi tijekom 18. i 19. st
  • analizirati osnovne metaboličke procese na razini stanice
  • usporediti iskoristivost hranjivih tvari u anaerobnim i aerobnim procesima
  • objasniti proces anaerobnog vrenja
  • opisati pozitivan utjecaj bakterija na život čovjeka
  • učenik prosuđuje različitost i dinamiku gospodarskih promjena u svijetu i hrvatskim zemljama od 18. do početka 20. stoljeća
  • analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama
  • primjenjuje osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja kritički prosuđujući rezultate i opisuje posljedice razvoja znanstvene misli tijekom povijesti
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 2: Priprema hrane - Ishodi učenja: analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, argumentirati različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari, usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima, primjeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, analizirati regulacijske mehanizme održavanja homeostaze na razini stanice i organizma, analizirati posljedice narušavanja homeostaze, čitati u skladu s određenom svrhom upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, analizirati principe iskorištavanja energije na razini stanice, interpretirati književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst, opisati svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, primjeniti osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja kritički prosuđujući rezultate i opisuje posljedice razvoja znanstvene misli tijekom povijesti
    1. Videolekcija 2.1: Ono si što jedeš - Ishodi učenja: argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, primijeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, opisati uloge ugljikohidrata, masti i lipida, opisati uloge vitamina i minerala, prepoznati i objasniti važnost pravilne prehrane na zdravlje, prikazati čestičnu građu estera i karboksilnih kiselina, imenovati i kemijskim formulama prikazati estere i karboksilne kiseline, usporediti organske tvari po sastavu i vrsti, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari. Usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima
    2. Videolekcija 2.2: Pravilna prehrana i zdrav način života - Ishodi učenja: objasniti posljedice manjka vitamina i minerala, objasniti narušavanje homeostaze na primjeru šećerne bolesti, opisati uloge vitamina i minerala, razlikuje upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika i iz različitih izvora u skladu s određenom svrhom čitanja i namjenom (dokazivanje, upućivanje), tumači strukturna obilježja upućivačkih teksta, uočava i tumači autorovo gledište i namjenu teksta te utjecaj teksta na primatelja, prepoznati utjecaj hormona na uravnoteženu potrošnju energije, povezati utjecaj životnih navika na zdravlje argumentirajući odgovornost za vlastito zdravlje, izdvaja i tumači ideje, učenik čita u skladu s određenom svrhom upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom, analizirati regulacijske mehanizme održavanja homeostaze na razini stanice i organizma, analizirati posljedice narušavanja homeostaze
    3. Videolekcija 2.3: Brži, jači, snažniji - Ishodi učenja: objasniti proces staničnog disanja s aspekta vezanja/pretvorbi energije i kruženja tvari., opisati uloge biomolekula u metaboličkim procesima, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, analizirati principe iskorištavanja energije na razini stanice, primjenjuje jednadžbu pravca, analizirati osnovne metaboličke procese na razini stanice, prepoznaje, opisuje i crta pravac u koordinatnome sustavu iz njegove jednadžbe i izvodi jednadžbu pravca iz grafičkoga prikaza ili zadanih parametara
    4. Videolekcija 2.4: Pripremi nešto moderno - Ishodi učenja: primjenjuje jednadžbu kružnice, primjenjuje jednadžbe elipse, hiperbole i parabole, učenik interpretira književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst
    5. Videolekcija 2.5: Kad već kuhaš moderno, kuhaj učinkovito - Ishodi učenja: rješava fizičke probleme, opisuje svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma, učenik interpretira književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst, opisuje svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma
    6. Videolekcija 2.6: Matematička prehrana - Ishodi učenja: odabire strategiju i rješava problem rabeći kombinatoriku, primjenjuje jednadžbe elipse, hiperbole i parabole, primjenjuje zakone geometrijske optike, primjenjuje zakone elektrodinamike u električnom strujnom krugu, rješava fizičke probleme, istražuje fizičke pojave
    7. Videolekcija 2.7: Dodaci prehrani - Ishodi učenja: prikazati čestičnu građu alkohola, imenovati i kemijskim formulama prikazati alkohole, opisati fizikalna svojstva alkohola, kritički razmotriti upotrebu tvari u okviru koncepta i njihov utjecaj na zdravlje čovjeka, objasniti nastanak vala, analizirati valna svojstva, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, primijeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari. Usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima, rješava fizičke probleme, objašnjava nastanak vala i analizira valna svojstva, analizira valna svojstva zvuka