Učitavanje

2. Pravilna prehrana i zdrav način života

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • objasniti posljedice manjka vitamina i minerala
  • objasniti narušavanje homeostaze na primjeru šećerne bolesti
  • opisati uloge vitamina i minerala
  • razlikuje upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika i iz različitih izvora u skladu s određenom svrhom čitanja i namjenom (dokazivanje, upućivanje)
  • tumači strukturna obilježja upućivačkih teksta
  • uočava i tumači autorovo gledište i namjenu teksta te utjecaj teksta na primatelja
  • prepoznati utjecaj hormona na uravnoteženu potrošnju energije
  • povezati utjecaj životnih navika na zdravlje argumentirajući odgovornost za vlastito zdravlje
  • izdvaja i tumači ideje
  • učenik čita u skladu s određenom svrhom upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika
  • argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom
  • analizirati regulacijske mehanizme održavanja homeostaze na razini stanice i organizma
  • analizirati posljedice narušavanja homeostaze

Interaktivni video. Transkript: .

#1 Zadatak

Razvrstaj ponuđene svrhe tekstova.

profesionalna
obrazovna
osobna
javna
javna
osobno pismo
priopćenje
udžbenik iz kemije
mjenice
vijest
#2 Zadatak

Razvrstaj ponuđene svrhe tekstova.

izlagački
opisni
raspravljački
opisni
pripovjedni
portret
subjektivni opis
strip
sažetak
esej
  • Fusnote: To su male bilješke koje se nalaze na kraju stranice teksta ili članka, a koje se odnose na određene dijelove teksta koji zahtijevaju dodatno objašnjenje ili informacije.
  • Poveznice: To su hiperveze u tekstu koje korisnika vode na drugu stranicu ili dokument koji se odnosi na temu koju čitaju. Poveznice mogu biti na istoj internetskoj stranici ili na drugoj internetskoj stranici.
  • Napomene: To su objašnjenja ili informacije koje se nalaze na kraju teksta ili članka, a koje se odnose na određeni termin ili koncept koji se spominje u tekstu.
  • Uputa je tekst koji daje detaljne informacije i smjernice o tome kako nešto treba biti obavljeno ili izvršeno.
  • Dijagram je vizualni prikaz informacija, podataka ili ideja koji koristi grafike, simbole, linije i druge vizualne elemente kako bi prikazao odnos ili strukturu između različitih elemenata. Dijagrami se koriste za vizualno predstavljanje kompleksnih informacija na jasan i pregledan način, olakšavajući razumijevanje i analizu.
  • Propisi su skup pravila, smjernica, standarda ili zakona koji donose vlasti, institucija ili organizacija radi reguliranja određenih pitanja, djelatnosti ili situacija.
  • Statuti su pisani dokumenti koji služe kao pravila ili zakoni kojima se uređuje organizacija, institucija, udruga, društvo ili druga pravna osoba. Oni sadrže odredbe o strukturi, svrhama, ovlastima, obvezama i drugim važnim aspektima takve organizacije.

Svi ovi upućivački tekstovi pomažu čitateljima da dobiju dodatne informacije, razjasne pojmove i bolje razumiju temu koju čitaju.

Krem juha od bundeve

Sastojci:

  • 1 velika bundeva, naribana
  • 2 velika luka, nasjeckana
  • 3 češnjaka, sitno nasjeckana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1/2 žličice korijandera u prahu
  • 1 štapić cimeta
  • 4 šalice pilećeg temeljca
  • ½ male šalice vrhnja za kuhanje
  • sol i papar po ukusu
  • bučine sjemenke

Upute:

  1. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak pa pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta.
  2. Dodajte naribanu bundevu, đumbir, korijander i cimet. Promiješajte da se sastojci sjedine pa kuhajte još 5 minuta.
  3. Dodajte pileći temeljac pa pustite da zavri. Smanjite vatru i kuhajte juhu još 20 minuta, dok bundeva ne omekša.
  4. Maknite štapić cimeta, pa uz pomoć ručnog miksera ili blendera usitnite juhu dok ne bude glatka.
  5. Vratite juhu na srednju vatru pa dodajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte još 5 minuta pa posolite i popaprite po ukusu.
  6. Juhu poslužite vruću, ukrašenu s malo kiselog vrhnja, listićima peršina i sjemenkama bundeve.

Procjena znanja

Tekstovi informativne svrhe pružaju objektivne informacije o određenoj temi.

Svrha reklamnih tekstova jest promoviranje proizvoda ili usluga.

Tekstovi u svrhu zabave imaju za cilj nasmijati ili zabaviti čitatelje.

Tekstovi opisne svrhe opisuju osobnosti likova i njihove postupke.

Uputnički tekstovi pružaju smjernice i upute o tome kako nešto treba biti obavljeno.

Dopunite tvrdnje.

Brošura koja pruža detaljne informacije o turističkim atrakcijama u određenom gradu ima namjenu 
. Blog post koji objašnjava prednosti i načine primjene recikliranja ima namjenu
. Skeč koji nasmijava publiku svojim humorom i komičnim situacijama ima namjenu
.  Esej koji prezentira argumente i dokaze u svrhu promjene mišljenja čitatelja ima namjenu
.

Britanski mornarički liječnik još je u 18. st. uočio da jedna namirnica sprječava pojavu skorbuta kod britanskih mornara, nakon čega je namirnica postala neizostavni dio njihove prehrane. O kojoj namirnici je riječ:

Dopuni tvrdnje.

Održavanje unutarnje ravnoteže u organizmu naziva se
je hormon koji povisuje razinu glukoze u krvi, a 
 smanjuje razinu glukoze u krvi. Hormone koji reguliraju razinu glukoze u krvi izlučuje žlijezda
.

Pridruži odgovarajuće pojmove različitim poremećajima i bolestima organizma.

Dijabetes višak hranjivih tvari
Rahitis nedostatak vitamina A
Noćna sljepoća nedostatak inzulina
Anoreksija nedostatak kalcija
Pretilost manjak hranjivih tvari

2. Pravilna prehrana i zdrav način života

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • objasniti posljedice manjka vitamina i minerala
  • objasniti narušavanje homeostaze na primjeru šećerne bolesti
  • opisati uloge vitamina i minerala
  • razlikuje upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika i iz različitih izvora u skladu s određenom svrhom čitanja i namjenom (dokazivanje, upućivanje)
  • tumači strukturna obilježja upućivačkih teksta
  • uočava i tumači autorovo gledište i namjenu teksta te utjecaj teksta na primatelja
  • prepoznati utjecaj hormona na uravnoteženu potrošnju energije
  • povezati utjecaj životnih navika na zdravlje argumentirajući odgovornost za vlastito zdravlje
  • izdvaja i tumači ideje
  • učenik čita u skladu s određenom svrhom upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika
  • argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom
  • analizirati regulacijske mehanizme održavanja homeostaze na razini stanice i organizma
  • analizirati posljedice narušavanja homeostaze
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 2: Priprema hrane - Ishodi učenja: analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, argumentirati različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari, usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima, primjeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, analizirati regulacijske mehanizme održavanja homeostaze na razini stanice i organizma, analizirati posljedice narušavanja homeostaze, čitati u skladu s određenom svrhom upućivačke i raspravljačke tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, analizirati principe iskorištavanja energije na razini stanice, interpretirati književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst, opisati svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, primjeniti osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja kritički prosuđujući rezultate i opisuje posljedice razvoja znanstvene misli tijekom povijesti
    1. Videolekcija 2.1: Ono si što jedeš - Ishodi učenja: argumentira različita mišljenja o etičkim pitanjima u biološkim istraživanjima i primjeni rezultata bioloških otkrića u svakodnevnome životu suvremenoga čovjeka uz donošenje odluka o vlastitim postupanjima povezanim s njihovom primjenom, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, primijeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, opisati uloge ugljikohidrata, masti i lipida, opisati uloge vitamina i minerala, prepoznati i objasniti važnost pravilne prehrane na zdravlje, prikazati čestičnu građu estera i karboksilnih kiselina, imenovati i kemijskim formulama prikazati estere i karboksilne kiseline, usporediti organske tvari po sastavu i vrsti, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari. Usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima
    2. Videolekcija 2.3: Brži, jači, snažniji - Ishodi učenja: objasniti proces staničnog disanja s aspekta vezanja/pretvorbi energije i kruženja tvari., opisati uloge biomolekula u metaboličkim procesima, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, analizirati principe iskorištavanja energije na razini stanice, primjenjuje jednadžbu pravca, analizirati osnovne metaboličke procese na razini stanice, prepoznaje, opisuje i crta pravac u koordinatnome sustavu iz njegove jednadžbe i izvodi jednadžbu pravca iz grafičkoga prikaza ili zadanih parametara
    3. Videolekcija 2.4: Pripremi nešto moderno - Ishodi učenja: primjenjuje jednadžbu kružnice, primjenjuje jednadžbe elipse, hiperbole i parabole, učenik interpretira književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst
    4. Videolekcija 2.5: Kad već kuhaš moderno, kuhaj učinkovito - Ishodi učenja: rješava fizičke probleme, opisuje svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma, učenik interpretira književne tekstove s obzirom na književnopovijesni, društveni i kulturni kontekst, opisuje svojstva magneta i analizira vezu između električne struje i magnetizma
    5. Videolekcija 2.6: Matematička prehrana - Ishodi učenja: odabire strategiju i rješava problem rabeći kombinatoriku, primjenjuje jednadžbe elipse, hiperbole i parabole, primjenjuje zakone geometrijske optike, primjenjuje zakone elektrodinamike u električnom strujnom krugu, rješava fizičke probleme, istražuje fizičke pojave
    6. Videolekcija 2.7: Dodaci prehrani - Ishodi učenja: prikazati čestičnu građu alkohola, imenovati i kemijskim formulama prikazati alkohole, opisati fizikalna svojstva alkohola, kritički razmotriti upotrebu tvari u okviru koncepta i njihov utjecaj na zdravlje čovjeka, objasniti nastanak vala, analizirati valna svojstva, kritički razmotriti upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš, primijeniti kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari, istražiti svojstva, sastav i vrstu tvari. Usporediti organske tvari po sastavu, vrsti i svojstvima, rješava fizičke probleme, objašnjava nastanak vala i analizira valna svojstva, analizira valna svojstva zvuka
    7. Videolekcija 2.8: Bakina kuhinja - Ishodi učenja: analizirati osnovne namirnice i dominantna jela u Europi u 18. i 19. stoljeću, objasniti povezanost industrijske revolucije i novih oblika hrane u Europi tijekom 18. i 19. st, analizirati osnovne metaboličke procese na razini stanice, usporediti iskoristivost hranjivih tvari u anaerobnim i aerobnim procesima, objasniti proces anaerobnog vrenja, opisati pozitivan utjecaj bakterija na život čovjeka, učenik prosuđuje različitost i dinamiku gospodarskih promjena u svijetu i hrvatskim zemljama od 18. do početka 20. stoljeća, analizirati procese kruženja tvari, vezanja i pretvorbi energije na razini stanice povezujući ih s funkcioniranjem organizama, primjenjuje osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja kritički prosuđujući rezultate i opisuje posljedice razvoja znanstvene misli tijekom povijesti