Učitavanje

8. Koliko i što jedemo?

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • primjenjivati zakon očuvanja energije
  • rješavati fizičke probleme
  • primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi
  • istraživati fizičke pojave

#1 Zadatak

Primjer:

namirnica energetska vrijednost /cal (kalorije) energetska vrijednost/ J (džuli) trčanje vožnja biciklom šetnja podizanje tereta od 50 kg na visinu 1 m
kruh namazan maslacem 75 315 6 min 10 min 15 min 650 puta

Upišite točne odgovore na sljedeće namirnice.

Jabuka energetska vrijednost /cal (kalorije) 52, energetska vrijednost/ J (džuli)
, trčanje
, vožnja biciklom 
, šetnja
, podizanje tereta od 50 kg na visinu 1 m

Tjestenina s umakom od rajčice energetska vrijednost /cal (kalorije)
, energetska vrijednost/ J (džuli)
, trčanje
, vožnja biciklom
, šetnja
, podizanje tereta od 50 kg na visinu 1 m
.
Hamburger s prilogom energetska vrijednost /cal (kalorije)
, energetska vrijednost/ J (džuli)
, trčanje
, vožnja biciklom
, šetnja
, podizanje tereta od 50 kg na visinu 1 m
.

#2 Zadatak

Primijenite proporcionalnost i izračunajte kolika će biti energetska vrijednost točno određene mase namirnica potrebne za doručak.

Namirnica Energetska vrijednost 100 g namirnice (kcal) Masa namirnica potrebna za doručak (g) Energetska vrijednost potrebnih namirnica (kcal)
Kruh 250 60  
Avokado 160 110  
Panceta 510 30  
Salata 20 25  
Poširana jaja 150 140  
Cijeđeni sok 60 100  
Ukupno (kcal) - -  

Procjena znanja

Ako unesemo bilo koju vrstu hrane i bilo koju količinu, to neće utjecati na naše tijelo.

Osoba kada pojede čokoladicu koja ima 200 kilokalorija apsorbira 820 džula energije.

Osoba će apsorbirati 840 kJ.

Koliko kilo kalorija trošimo tijekom trčanja 1,6 km, ako znamo da je u prosjeku potrebno 80 kcal po kilometru?
kcal

Koliko moramo popiti energetskog napitka da bi nadomjestili ove kilo kalorije koje smo izgubili tijekom trčanja? 250 ml energetskog napitka sadrži ukupno 112,5 kcal.
ml

Donijeli ste iz trgovine zrnati sir i pronašli na ambalaži kako je njegova energetska vrijednost na 100 g jednaka 90 kcal. Ako taj dan za doručak pojedete 80 g toga zrnatoga sira kolika je tada njegova energetska vrijednost?
kcal

Ako 100 g grčkoga jogurta organizmu daje 518 kJ energije, tada 150 g istoga jogurta organizmu daje
kJ energije

8. Koliko i što jedemo?

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • primjenjivati zakon očuvanja energije
  • rješavati fizičke probleme
  • primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi
  • istraživati fizičke pojave
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 4: Hrana i utjecaj hrane - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, analizirati pravocrtna gibanja, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava, Analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem, Uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života, primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati građu tvari s njihovim svojstvima, analizirati fizikalne i kemijske promjene, primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku
    1. Videolekcija 4.1: Energija za sportaše: Hrana kao gorivo - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, istraživati fizičke pojave, primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi, primjenjivati linearne nejednadžbe, rješavati fizičke probleme
    2. Videolekcija 4.2: Fermentacija: Kako mikrobi oblikuju naše okuse - Ishodi učenja: uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijet, uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava, uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati građu tvari s njihovim svojstvima, analizirati fizikalne i kemijske promjene, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, primjenjivati matematička znanja i vještine
    3. Videolekcija 4.3: Hrana i otisak - Ishodi učenja: primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave
    4. Videolekcija 4.4: Od polja do tanjura: Putovanje zalogaja - Ishodi učenja: rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života
    5. Videolekcija 4.5: Povijest u zalogaju: Hrana kroz vremena - Ishodi učenja: objašnjavati da je poljoprivreda glavna privredna grana u antici, objašnjavati da su antička Grčka i Rim mediteranske civilizacije i da je mediteranska ekologija njihov primarni kontekst, objašnjavati zašto je država subvencionirala osnovne prehrambene namirnice u gradu Rimu u razdoblju kasne Republike i Carstva, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati ulogu i važnost gospodarskih aktivnosti u prapovijesti i starom vijeku
    6. Videolekcija 4.6: Rajčica, paradajz, pomidor - Ishodi učenja: analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem
    7. Videolekcija 4.7: Kuhinja kao laboratorij - Ishodi učenja: čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, primjenjivati matematička znanja i vještine, primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti