Učitavanje

4. Od polja do tanjura: Putovanje zalogaja

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • rješavati fizičke probleme
  • istraživati fizičke pojave
  • objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života

Usporedite energetske vrijednosti sirove i termički obrađene hrane u tablici. Odredite za koliko se promijenila energetske vrijednost.

Energetska vrijednost tjestenine: 
kcal

Treba izračunati čemu je ta promijenjena energetska vrijednost jednaka na primjeru podizanja tereta od 50 kg. Ako podižemo teret od 50 kg, izvršimo pri tom rad od 32 kcal. Na koju visinu ćemo podići to tijelo?

Odgovor:
m

Riješite tablicu i dobivene rezultate unesite u v,t- dijagram

1. grožđe - preporučena temperatura za prijevoz voća je od 0°C do 4°C

- maksimalno vrijeme izvan preporučene temperature je 2 h

destinacija

udaljenost/km

vrijeme putovanja/h

brzina prijevoza/

k m h

trošak goriva/ €

brzina prijevoza ako produžimo putovanje za 2 sata/ k m h

Zagreb-Dubrovnik

600

6,5

Zagreb-Beč

372

4,5

Zagreb-Madrid

2191

24

2. sladoled - preporučena temperatura za prijevoz sladoleda je od -18°C do -20°C

- maksimalno vrijeme izvan preporučene temperature je 10 minuta

destinacija

udaljenost/km

vrijeme putovanja/h

brzina prijevoza/

k m h

trošak goriva/ €

brzina prijevoza ako produžimo putovanje za 2 sata/ k m h

Zagreb-Dubrovnik

600

6,5

Zagreb-Beč

372

4,5

Zagreb-Madrid

2191

24

grafički prikažite rezultate na v,t-dijagramu- brzina prijevoza u ovisnosti o vremenu za svaku destinaciju.

Pravilno rasporedi aktivnosti:

1 -povećati navodnjavanje i započeti s gnojidbom

2 - nastaviti s navodnjavanjem i gnojidbom, uvesti mjere zaštite od štetnika

3 - sadnja sjemena

4 - prestanak navodnjavanja i gnojidbe, prikupljanje usjeva

5 - redovito navodnjavanje, nema potrebe za gnojidbom

 

Vremenska crta
1
2
3
4
5

Grupiranje pojmova:

zrno
cijeđenje
mljevenje
sjemenke
voće
sok
prešanje
brašno
ulje
Proces proizvodnje brašna
Proces proizvodnje soka
Proces proizvodnje ulja

 Na kojim temperaturama se skladište slijedeći proizvodi?

Svježe voće i povrće skladišti se na sobnoj temperaturi, u suhom i tamnom mjestu
Meso skladišti se na temperaturi od 1°C do 4°C
Sušeni proizvodi i tjestenina skladišti se na temperaturi od -2°C do 4°C

Ponuđene su tri destinacije:

1. Njemačka (sjever),

2. Norveška,

3. Hrvatska.

Treba odabrati optimalan način transporta naranči iz Španjolske.
1. Ponuđeni su kamion, koji košta 100€ po danu i brod koji košta 300€ po danu. Naranče trebaju stići do odredišta za tjedan dana.

  • Njemačka: brodu treba 5 dana i kamionu treba 5 dana
  • Hrvatska: Brodu treba 9 dana, kamionu treba 6 dana
  • Norveška: Kamionu treba 9 dana, bodu treba 6 dana.

Njemačka iako je skuplji može stići na vrijeme
Hrvatska kamion jer je jeftiniji
Norveška kamion jer je jeftiniji i može stići na vrijeme

Procjena znanja

Sve namirnice možemo skladištiti i prevoziti na istoj temperaturi:

Za odjeljivanje svježeg sira od tekućine u kojoj se nalazi koristit ćemo sljedeći proces: 

Ako moramo prevesti meso u hladnjači iz Zagreba do Osijeka (283 km), za 2  sata jer nam se pokvarila hladnjača, kolikom brzinom moramo voziti?

Odgovor: 
km/h. 
 
 

Ako je dozvoljena brzina na autoputu 130 km/h, koliko posto vozimo iznad ograničenja?

Odgovor: 
% više vozimo od ograničenja

Hoćemo li platiti globu?

Poljoprivreda ne utječe na okoliš.

Poljoprivreda ne igra ulogu u hranidbenim lancima.

Utjecaj poljoprivrede na bioraznolikost može biti negativan.

Poljoprivreda ne pridonosi proizvodnji hrane koju konzumiramo.

Navedite dva faktora koji mogu doprinijeti kvarenju hrane tijekom njenog skladištenja.
i

4. Od polja do tanjura: Putovanje zalogaja

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • rješavati fizičke probleme
  • istraživati fizičke pojave
  • objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 4: Hrana i utjecaj hrane - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, analizirati pravocrtna gibanja, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava, Analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem, Uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života, primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati građu tvari s njihovim svojstvima, analizirati fizikalne i kemijske promjene, primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku
    1. Videolekcija 4.1: Energija za sportaše: Hrana kao gorivo - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, istraživati fizičke pojave, primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi, primjenjivati linearne nejednadžbe, rješavati fizičke probleme
    2. Videolekcija 4.2: Fermentacija: Kako mikrobi oblikuju naše okuse - Ishodi učenja: uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijet, uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava, uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati građu tvari s njihovim svojstvima, analizirati fizikalne i kemijske promjene, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, primjenjivati matematička znanja i vještine
    3. Videolekcija 4.3: Hrana i otisak - Ishodi učenja: primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave
    4. Videolekcija 4.5: Povijest u zalogaju: Hrana kroz vremena - Ishodi učenja: objašnjavati da je poljoprivreda glavna privredna grana u antici, objašnjavati da su antička Grčka i Rim mediteranske civilizacije i da je mediteranska ekologija njihov primarni kontekst, objašnjavati zašto je država subvencionirala osnovne prehrambene namirnice u gradu Rimu u razdoblju kasne Republike i Carstva, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati ulogu i važnost gospodarskih aktivnosti u prapovijesti i starom vijeku
    5. Videolekcija 4.6: Rajčica, paradajz, pomidor - Ishodi učenja: analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem
    6. Videolekcija 4.7: Kuhinja kao laboratorij - Ishodi učenja: čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, primjenjivati matematička znanja i vještine, primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti
    7. Videolekcija 4.8: Koliko i što jedemo? - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi, istraživati fizičke pojave