Učitavanje

2. Fermentacija: Kako mikrobi oblikuju naše okuse

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijet
  • uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava
  • uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete
  • objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života
  • analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari
  • povezivati građu tvari s njihovim svojstvima
  • analizirati fizikalne i kemijske promjene
  • uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima
  • primjenjivati matematička znanja i vještine

#1 Zadatak

Povežite mikroorganizme i proizvode.

zadatak
Saccharomyces cerevisiae (Kvasac)
Lactobacillus bulgaricus
Streptococcus thermophilus
Acetobacter aceti
Propionibacterium shermanii
Aspergillus oryzae
Penicillium roqueforti
Kefirni zrnca
SCOBY za kombuchu

#2 Zadatak

Koliko alkohola možemo dobiti iz jednog kilograma grožđa ako su nam poznati sljedeći podaci?

W(glukoze)= 20%= 0,2

m (grožđa)= 1 kg= 1000 g

Formula za maseni udio

W(glukoze) =m(glukoze)/ m(grožđa)

m(glukoze)= W(glukoze) x m(grožđa) 

Jednadžba alkoholnog vrenja

X   C 6 H 12 O 6 ( a q ) X   C 2 H 5 O H ( a q ) +   X   C O 2 ( g )

n(glukoze)= m(glukoze)/M(glukoze)

n(glukoze) : n(etanola)= X: X

n(etanola)= X x n (glukoze)

n(etanola)= m(etanola)/M(etanola)

m(etanola)= n (etanola) x M (etanola)

 

Količina etanola je
grama

Koje su nam sastojke potrebni za proizvodnju kombuche?

Kakva je vrsta životnog zajedništva među mikroorganizmima u SCOBY?

Izjednačite proces fermentacije (vrijednost ili /):

C6H12O6 ( a q ) ( š e ć e r )
  C2H6O   ( e t a n o l ) ( a q ) +  
C O 2 ( g ) ( u g l j i č n i   d i o k s i d )  
 
 
C 2 H 6 O ( a q ) ( e t a n o l )   +  
O 2 ( g ) ( k i s i k )    
C2H4O2 ( a q ) ( o c t e n a   k i s e l i n a ) +  
H 2 O ( l ) ( v o d a )

Za kraj, SCOBY je kratica za engleski izraz "Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast". Kako bi naziv glasio na hrvatskom, ako znamo da su navedeni izrazi prevedeni kao: bakterija, kvasaca, kultura, simbiotska.

Procjena znanja

Dopunite sljedeće rečenice:

SCOBY je engleski akronim za hrvatski izraz
  kultura bakterija i kvasaca. Ova kultura pokazuje
 organizacijskih razina biosfere jer kombinira više vrsta organizama za fermentaciju.

Koji od sljedećih faktora može utjecati na uspješnost fermentacije kombuče?

Uparite procese fermentacije s pripadajućim kemijskim reakcijama:

Fermentacija glukoze ->

Proizvodnja alkohola ->

Proizvodnja octene kiseline

 Koja se kemijska promjena događa tijekom fermentacije kombuche?

Povucite i postavite sljedeće spojeve u pravilan redoslijed kako bi prikazali proces fermentacije: C6H12O6, CO2, C2H5OH, CH3COOH, H2O.

1. C2H5OH + CO2
2.  C6H12O6
3.  CH3COOH + H2O

2. Fermentacija: Kako mikrobi oblikuju naše okuse

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijet
  • uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava
  • uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete
  • objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života
  • analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari
  • povezivati građu tvari s njihovim svojstvima
  • analizirati fizikalne i kemijske promjene
  • uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima
  • primjenjivati matematička znanja i vještine
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 4: Hrana i utjecaj hrane - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, analizirati pravocrtna gibanja, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava, Analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem, Uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života, primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati građu tvari s njihovim svojstvima, analizirati fizikalne i kemijske promjene, primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku
    1. Videolekcija 4.1: Energija za sportaše: Hrana kao gorivo - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, istraživati fizičke pojave, primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi, primjenjivati linearne nejednadžbe, rješavati fizičke probleme
    2. Videolekcija 4.3: Hrana i otisak - Ishodi učenja: primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave
    3. Videolekcija 4.4: Od polja do tanjura: Putovanje zalogaja - Ishodi učenja: rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života
    4. Videolekcija 4.5: Povijest u zalogaju: Hrana kroz vremena - Ishodi učenja: objašnjavati da je poljoprivreda glavna privredna grana u antici, objašnjavati da su antička Grčka i Rim mediteranske civilizacije i da je mediteranska ekologija njihov primarni kontekst, objašnjavati zašto je država subvencionirala osnovne prehrambene namirnice u gradu Rimu u razdoblju kasne Republike i Carstva, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati ulogu i važnost gospodarskih aktivnosti u prapovijesti i starom vijeku
    5. Videolekcija 4.6: Rajčica, paradajz, pomidor - Ishodi učenja: analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem
    6. Videolekcija 4.7: Kuhinja kao laboratorij - Ishodi učenja: čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, primjenjivati matematička znanja i vještine, primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti
    7. Videolekcija 4.8: Koliko i što jedemo? - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi, istraživati fizičke pojave