Učitavanje

7. Kuhinja kao laboratorij

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika
  • analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika
  • primjenjivati matematička znanja i vještine
  • primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti

"The Joy of Cooking" - klasik kuharske literature, prvi put objavljen 1931., autora Irma S. Rombauer i Marion Rombauer Becker.

"Mastering the Art of French Cooking" od Julie Child - ova knjiga je poznata po tome što je donijela francusku kuhinju američkim kućanstvima i napisana je od strane poznate kuharice i televizijske voditeljice.

Članak na web stranici Instituta za prehrambene tehnologije, objavljen od strane stručnjaka s područja prehrambene industrije.

Neimenovani recept na forumu za razmjenu recepata - bez verificirane ili pouzdane informacije o autoru.

Blog post napisan od strane autora bez dokazanog iskustva ili znanja u kuhanju ili prehrambenoj znanosti.

Recept na društvenim mrežama bez jasno navedenih izvora ili referenci (uključujući TikTok video).

Video recept na YouTubeu od nepoznatog korisnika koji ne daje podatke o sastojcima, količinama ili jasne upute za pripremu.

#2 Zadatak

Recept za palačinke slijedi ove mjere:

- 2 šalice brašna

- 3 jaja

- 2 šalice mlijeka

- 1 čajna žličica soli

- 2 žlice šećera

Vaš zadatak je pretvoriti ove mjere u grame i mililitre koristeći sljedeće podatke:

1 šalica brašna = 125 grama

1 jaje = 50 grama

1 šalica = 236 mililitra

1 čajna žličica soli = 5 grama

1 žlica šećera = 15 grama

2 šalice brašna =
, 3 jaja =
, 2 pint mlijeka =
, 1 čajna žličica soli =
, 2 žlice šećera =

Palačinke. Transkript: .

Kuhar u smjesu NIJE stavio:

Za 10 palačinki potrebno nam je 125 grama brašna. Koliko je brašna trebalo kuharu za 25 palačinki?

Procjena znanja

Izbaci uljeza.

Raspravljački su tekstovi:

Odredi radi li se o metafori ili metonimiji u sljedećim primjerima.

Prošlo sam ljeto čitala Krležu.

Kada igraju Vatreni, cijela je Hrvatska na nogama!

Za svoje je unuke imao more strpljenja.

Znanstvena metodologija nije relevantna u procesu pripreme hrane.

Proučavanje kuharica može pomoći u boljem razumijevanju znanstvene metodologije.

Proučavanje znanstvenih članaka nije važno za pripremu jela.

Koju matematičku vještinu trebate primijeniti kako biste odredili koliko grama soli trebate za pripremu recepta?

U kuharskim receptima, često se koriste različite jedinice mjere za sastojke. Na primjer, volumen tekućine može se mjeriti u
, dok se masa čvrstih sastojaka često mjeri u
. Za kemijske račune, koristimo jedinicu
 za izračunavanje količine tvari.

7. Kuhinja kao laboratorij

Popis segmenata i interakcija u videolekciji. Nakon otvaranja pojedine interakcije ili anotacije, pomoću gumba Zatvori prikaz nastavite videolekciju.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika
  • analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika
  • primjenjivati matematička znanja i vještine
  • primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti
Pojmovnik

Povezane lekcije

Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana

  1. Tema 4: Hrana i utjecaj hrane - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, analizirati pravocrtna gibanja, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava, Analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem, Uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života, primjenjivati osnovna načela i metodologiju znanstvenoga istraživanja te opisivati razvoj znanstvene misli tijekom povijesti, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati građu tvari s njihovim svojstvima, analizirati fizikalne i kemijske promjene, primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, čitati u skladu s određenom svrhom opisne i pripovjedne tekstove različitih funkcionalnih stilova i oblika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku, analizirati društvene promjene i odnose između društvenih skupina u prapovijesti i starome vijeku
    1. Videolekcija 4.1: Energija za sportaše: Hrana kao gorivo - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, istraživati fizičke pojave, primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi, primjenjivati linearne nejednadžbe, rješavati fizičke probleme
    2. Videolekcija 4.2: Fermentacija: Kako mikrobi oblikuju naše okuse - Ishodi učenja: uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijet, uspoređivati prilagodbe organizama s obzirom na abiotičke i biotičke uvjete okoliša na primjeru zavičajnoga ekosustava, uspoređivati prilagodbe organizama na specifične životne uvjete, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života, analizirati svojstva, sastav i vrstu tvari, povezivati građu tvari s njihovim svojstvima, analizirati fizikalne i kemijske promjene, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, primjenjivati matematička znanja i vještine
    3. Videolekcija 4.3: Hrana i otisak - Ishodi učenja: primjenjivati matematička znanja i vještine, uočavati zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih tekstom, crtežom, modelima, tablicama i grafovima, primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave
    4. Videolekcija 4.4: Od polja do tanjura: Putovanje zalogaja - Ishodi učenja: rješavati fizičke probleme, istraživati fizičke pojave, objašnjavati vezanje i pretvorbu energije u procesima kruženja tvari u biosferi te ih povezivati sa životnim uvjetima i održanjem života
    5. Videolekcija 4.5: Povijest u zalogaju: Hrana kroz vremena - Ishodi učenja: objašnjavati da je poljoprivreda glavna privredna grana u antici, objašnjavati da su antička Grčka i Rim mediteranske civilizacije i da je mediteranska ekologija njihov primarni kontekst, objašnjavati zašto je država subvencionirala osnovne prehrambene namirnice u gradu Rimu u razdoblju kasne Republike i Carstva, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, analizirati ulogu i važnost gospodarskih aktivnosti u prapovijesti i starom vijeku
    6. Videolekcija 4.6: Rajčica, paradajz, pomidor - Ishodi učenja: analizirati značenjske odnose među riječima pomoću rječnika, objašnjavati razliku između hrvatskoga jezika kao sustava govora i hrvatskoga standardnog jezika, uspoređivati promjenu složenosti različitih organizacijskih razina biosfere te primjenjivati načela klasifikacije živoga svijeta, analizirati održavanje uravnoteženoga stanja u prirodi povezujući vlastito ponašanje i odgovornost s održivim razvojem
    7. Videolekcija 4.8: Koliko i što jedemo? - Ishodi učenja: primjenjivati zakon očuvanja energije, rješavati fizičke probleme, primjenjivati proporcionalnost, postotke, linearne jednadžbe i sustave linearnih jednadžbi, istraživati fizičke pojave