Zašto trgovci na tržnicama prskaju voće i povrće vodom?

Opis

Proučit ćete jednostavnim pokusom djelovanje različitih otopina na turgor biljnih stanica.

Mnogi trgovci na tržnici svakodnevno prskaju povrće i voće vodom. Zašto to čine?

Jednostavnim eksperimentom istražite utjecaj otopina različitih koncentracija na stanice biljnog tkiva te rezultate eksperimenta povežite s navedenim primjerom iz svakodnevnog života.

Materijal

  • ljubičasti luk
  • NaCl
  • destilirana voda
  • kapalica
  • filtar papir
  • skalpel
  • histološka iglica
  • pokrovna stakalca
  • predmetna stakalca
  • mikroskop

Postupak, rezultati, zaključak

Pripremite preparat pokožice luka vanjskog, ispupčenog dijela mesnate ljuske, intenzivno obojane ljubičastom bojom. Pokožicu uronite u koncentriranu otopinu natrijevog klorida i promatrajte promjene mikroskopom tijekom 5 minuta. Snimite video kamerom mobitela ili kamerom za mikroskop.

Nakon 5 minuta kapnite kap destilirane vode uz rub pokrovnog stakalca te sa suprotne strane prislonite filtar papir kako biste destiliranu vodu provukli kroz preparat. Promatrajte promjene tijekom 5 minuta. Snimite i ovaj dio eksperimenta kamerom mobitela ili kamerom za mikroskop.

Obradite video, dodajte glazbu i tekst koji objašnjava nastale promjene u oba eksperimenta te ga objavite ga na Youtubeu. Podijelite video uradak s kolegama u razredu preko društvene mreže Yammer.

Problemski kutak

Na Dodatnoj nastavi iz biologije učenici su odlučili istražiti utjecaj saharoze na promjenu mase valjaka krumpira. Pomoću bušača za čepove izrezali su krumpir u obliku valjaka jednakih dimenzija. Izvagali su krumpir, zabilježili početnu masu te po 5 valjaka uronili u otopine saharoze različitih koncentracija. Nakon 24 sata izvadili su krumpir iz otopine, obrisali ubrusom te izvagali. Na temelju prikupljenih podataka izračunali su postotak promjene mase krumpira u svakoj otopini i rezultate prikazali grafom.

Odredite varijable u ovom eksperimentu:
a. nezavisna varijabla
b. zavisna varijabla
c. kontrolirane varijable.

Objasnite dobivene rezultate.

Graf 1. Rezultati istraživanja utjecaja otopine saharoze različitih koncentracija na promjenu mase valjaka krumpira.
Graf 1. Rezultati istraživanja utjecaja otopine saharoze različitih koncentracija na promjenu mase valjaka krumpira.
Natrag na jedinicu