Zašto trgovci na tržnicama prskaju voće i povrće vodom?
Opis
Proučit ćete jednostavnim pokusom djelovanje različitih otopina na turgor biljnih stanica.
Mnogi trgovci na tržnici svakodnevno prskaju povrće i voće vodom. Zašto to čine?
Jednostavnim eksperimentom istražite utjecaj otopina različitih koncentracija na stanice biljnog tkiva te rezultate eksperimenta povežite s navedenim primjerom iz svakodnevnog života.
Materijal
- ljubičasti luk
- NaCl
- destilirana voda
- kapalica
- filtar papir
- skalpel
- histološka iglica
- pokrovna stakalca
- predmetna stakalca
- mikroskop
Postupak, rezultati, zaključak
Pripremite preparat pokožice luka vanjskog, ispupčenog dijela mesnate ljuske, intenzivno obojane ljubičastom bojom. Pokožicu uronite u koncentriranu otopinu natrijevog klorida i promatrajte promjene mikroskopom tijekom 5 minuta. Snimite video kamerom mobitela ili kamerom za mikroskop.
Nakon 5 minuta kapnite kap destilirane vode uz rub pokrovnog stakalca te sa suprotne strane prislonite filtar papir kako biste destiliranu vodu provukli kroz preparat. Promatrajte promjene tijekom 5 minuta. Snimite i ovaj dio eksperimenta kamerom mobitela ili kamerom za mikroskop.
Obradite video, dodajte glazbu i tekst koji objašnjava nastale promjene u oba eksperimenta te ga objavite ga na Youtubeu. Podijelite video uradak s kolegama u razredu preko društvene mreže Yammer.
Problemski kutak
Na Dodatnoj nastavi iz biologije učenici su odlučili istražiti utjecaj saharoze na promjenu mase valjaka krumpira. Pomoću bušača za čepove izrezali su krumpir u obliku valjaka jednakih dimenzija. Izvagali su krumpir, zabilježili početnu masu te po 5 valjaka uronili u otopine saharoze različitih koncentracija. Nakon 24 sata izvadili su krumpir iz otopine, obrisali ubrusom te izvagali. Na temelju prikupljenih podataka izračunali su postotak promjene mase krumpira u svakoj otopini i rezultate prikazali grafom.
Odredite varijable u ovom eksperimentu:
a. nezavisna varijabla
b. zavisna varijabla
c. kontrolirane varijable.
Objasnite dobivene rezultate.