5.2. Rimski kraljevi i njihove vladavine

Prethodna jedinica
Sljedeća jedinica

Na početku

Rimom su, dijelom prema legendi, a dijelom prema povijesti, vladali kraljevi. Kraljeva je, baš poput brežuljaka u Rimu, bilo točno sedam. Kraljevska se vlast u Rimu nije nasljeđivala, nego je kraljeve birao senat ili narod.

Romul
Numa Pompilije
Tul Hostilije
Anko Marcije
Lucije Tarkvinije Prisko
Servije Tulije
Lucije Tarkvinije Oholi

Složi sliku koja prikazuje početak Rima i Republiku.

Kronološki slijed rimskih kraljeva.

Kroz lentu kraljeva možeš se kretati na dva načina - klikom na godine sa lijeve strane lente ili strelicama na vrhu i na dnu prozora u kojem se lenta kraljeva nalazi. Klikom miša na sliku kralja, ona se povećava na puni zaslon ekrana.

 • Romul

  Romul

  753. – 715. g. pr. Krista

  Prvi rimski kralj bio je Romul. Prema tradiciji, voljom bogova osnovao je Rim 753. g. prije Krista nakon što je ugledao više ptica od svojeg brata Rema. Ubio je brata Rema kad mu se narugao zbog visine zidina koje je tek počeo graditi. Ipak, prema bratu je grad nazvao ROMA.

 • Numa Pompilije

  Numa Pompilije

  715. – 672. g. pr. Krista

  Drugi rimski kralj izabran je 715. prije Krista između Sabinjana, a zvao se Numa Pompilije.
  Ustanovio je službu vrhovnoga svećenika − Pontifex Maximus. Uveo je red vestalki u Rimu. Reformirao je i kalendar, a nakon smrti ostao je zapamćen kao pobožan kralj.

 • Tul Hostilije

  Tul Hostilije

  672. – 640. g. pr. Krista

  Tul Hostilije bio je treći rimski kralj. Vladao je od 673. prije Krista. Zauzeo je grad Alba Longu i stanovništvo pripojio Rimu. Ratovao je i protiv gradova Veji i Fidena te protiv Sabinjana. Ostao je zapamćen kao ratoboran kralj.

 • Anko Marcije

  Anko Marcije

  640. – 616. g. pr. Krista

  Anko Marcije vladao je od 642. prije Krista kao četvrti rimski kralj. Bio je unuk Nume Pompilija, Sabinjanin. Proširio je rimski teritorij do mora i ondje na ušću Tibera osnovao luku Ostiju.

 • Lucije Tarkvinije Prisko

  Lucije Tarkvinije Prisko

  616. – 578. g. pr. Krista

  Lucije Tarkvinije Prisko, Etrurac, bio je peti rimski kralj. Vladao je od 616. prije Krista.
  Povećao je senat za 100 članova iz manje moćnih obitelji. Izgradio je mnoge javne građevine.

 • Servije Tulije

  Servije Tulije

  578. – 534. g. pr. Krista

  Etrurac Servije Tulije vladao je kao šesti rimski kralj od 575. prije Krista. Proširio je grad Rim i napravio velike obrambene zidine. Podijelio je stanovništvo prema imovini, napravio je cenzus.

 • Lucije Tarkvinije Oholi

  Lucije Tarkvinije Oholi

  534. – 509. g. pr. Krista

  Etrurac Lucije Tarkvinije Oholi bio je sedmi i posljednji rimski kralj. Vladao je 535. prije Krista. Nadimak Oholi doista je i zaslužio. Bio je unuk Tarkvinija Priska i zet Servija Tulija. Sa Servijevom kćeri Tulijom ubio je njezina oca i došao na vlast. Tarkvinije Kolatin i Junije Brut su uz pomoć naroda protjerali kralja i cijelu njegovu obitelj, a oni sami postali su prvi rimski konzuli.

Provjera znanja

Samostalan rad
Procijenite znanje

Sadržaj