Koliko vam se puta dogodilo da je nekome određena hrana ukusna, ali je vi niste tako doživjeli. Naime, kada govorimo o hrani i piću, riječi okus i ukus često se rabe kao istoznačnice. Međutim, iako su te riječi povezane s doživljajem hrane, one zapravo opisuju različita iskustva okusa.
Dok se okus odnosi na osjet jezikom, ukus se odnosi na cjelovit doživljaj hrane ili pića.
Okus određuju kemijske tvari koje dolaze u kontakt s okusnim receptorima na jeziku, pa opisujemo kiseli, slatki, slani, gorki, umami ili okus masno.
Ali, ukus je mnogo širi pojam koji uz okus uključuje miris, teksturu i osjećaj ugode koji nas prožima dok jedemo i pijemo. Primjerice, neke će osobe za čokoladu reći da je slatka, ali i da im nije ukusna, dok će neke za slatki okus čokolade reći da je ukusna jer pri žvakanju imaju pozitivan ugođaj. Okus je samo jedno od osjetila koje pridonosi ukusu hrane.
Popis povezanih videolekcija za čitače ekrana