x
Učitavanje

1.1 Rad s datotekama

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Pogledajte sliku. Koja vas fotografija podsjeća na vašu sobu? Jeste li se ikad zapitali gdje vam je bilježnica koju ste imali neki dan, a sada je nigdje nema? Ma, sigurno je tu negdje. Kada je  vjerojatnije da je nećete moći pronaći  – kada je vaša soba kao  na slici s lijeve strane ili kada je kao soba na slici s desne strane?

Uredna i neuredna soba
Na lijevoj strani slike nalazi se soba s razbacanim stvarima, od igračaka i knjiga do elektroničke opreme, pribora i odjeće, a na desnoj soba s uredno posloženim knjigama u ormaru i ukrasnim predmetima na komodi.

Datoteke i mape

Primjer 1.

Na slikama uočavamo mnoštvo različitih stvari (odjeću, obuću, knjige, igračke, pribor…). 

Tako i pri radu s računalom stvaramo mnogo različitih sadržaja (tekst, slike, audiozapise, videozapise, prezentacije…) koje zajedničkim imenom nazivamo datoteke. 

U sobi stvari razvrstavamo i slažemo u ormare, na police, u ladice. Hlače slažemo na jednu policu, košulje na drugu, bilježnice spremamo u radni stol i sl.. Sve to činimo u svrhu ljepše i urednije organizacije sobe. Svoju bismo sobu trebali redovito pospremati, barem jedanput tjedno. 

Datoteke na računalu potrebno je također spremiti i sačuvati, a za to nam služe tvrdi i SSD diskovi, optički diskovi (CD, DVD, Blu-ray), USB memorijski štapići i kartice. Da bismo datoteke lakše pronašli kad nam zatrebaju, spremamo ih i sortiramo u mape prema određenim pravilima.

Datoteka

Datoteka – zapis u kojem se nalaze podatci spremljeni na disku računala pod određenim nazivom (tekst, slika, brojevi, zvuk…).

Tvrdi disk

Tvrdi disk (engl. hard disc) – poznat i kao HDD (Hard Disc Drive) – uređaj je za spremanje podataka na računalu. Na njemu se nalazi operacijski sustav, različiti programi, igrice, datoteke...

SSD

SSD (Solid State Drive) – uređaj za spremanje podataka na računalo koji omogućava brže učitavanje operacijskog sustava, instaliranje programa, pokretanje datoteka i brži rad računala.

CD

CD (Compact Disc) – prijenosni optički disk koji služi za spremanje datoteka. Kada se pojavio, većinom je služio za spremanje glazbe. 

DVD

DVD (Digital Versatile Disc) – također je prijenosni optički disk koji služi za visoko kvalitetno spremanje podataka. Često se njime koristimo za spremanje visoko kvalitetnih videozapisa i audiozapisa kao i za stvaranje sigurnosnih kopija.

Blue-ray

Blu-ray – optički disk na koji možemo spremiti pet puta više podataka nego na DVD. Koristi se za snimanje i reprodukciju filmova visoke rezolucije.

Datoteke istog naziva
Zaslon Explorera s tri datoteke istog imena

Što je zajedničko trima datotekama s gornje slike?

null
null

Datoteke mogu imati isto ime, ali se po nečemu ipak razlikuju.

Dvokliknite na svaku od triju ikona naziva "Trešnja" i uočite kakva se datoteka otvorila.

TRANSKRIPT

Na slici je prikazan Preglednik za datoteke. U gornjem dijelu se nalazi zaglavlje s različitim opcijama. U donjem dijelu se redom s lijeva na desno nalaze tri sličice - ikonice i pripadajući nazivi koji predstavljaju tri datoteke istog imena - Trešnja, ali različite vrste. Prva datoteka ima plavu ikonicu s presavinutim gornjim desnim kutom i slovom w na sredini. Druga ikonica prikazuje sličicu na kojem su trešnje. Treća ikonica ima crvenu ikonicu s presavinutim gornjim desnim kutom crtežom zvučnika na sredini. Klikom na prvu ikonicu prikazuje se tekstualni dokument programa Microsoft Word. Klikom na drugu ikonicu prikazuje se preglednik slikovnih datoteka koji prikazuje sliku na kojem su trešnje. Treća ikonica pokreće pokretač zvučnih zapisa u kojem je ovoren zvučni zapis naziva Trešnja.

Označite istinite tvrdnje za datoteke koje ste otvarali u prethodnoj interakciji.

null
null

Različite datoteke otvaraju se različitim programima. Da bi računalu olakšali prepoznavanje i otvaranje datoteka, programi (aplikacije) dodaju nazivu datoteke datotečni nastavak (ekstenziju).

Datotečni nastavak (ekstenzija)

Datotečni nastavak (ekstenzija) – definira kojoj skupini pripada datoteka te kojim će se korisničkim programom moći otvarati (promjenom datotečnog nastavka može doći do gubitka datoteke).

Dva dijela naziva datoteke

Važno: datotečni nastavak ne smijemo mijenjati jer datoteka može postati neuporabljiva.

Trešnja bez nastavka i s nastavkom
Paraleni zasloni u Exploreru. S lijeve je strane prikaz datoteka bez datotečnih nastavaka, a s desne prikaz datoteka s datotečnim nastavkom. Datotečni nastavak tekstualnog dokumenta je .docx, za sliku je to .jpg, a za zvučnu datoteku .mp3.

Na desnoj strani slike vidljiv je puni naziv datoteke koji uz ime datoteke ima i datotečni nastavak. Na računalu datotečni nastavak može biti vidljiv i skriven.

Zadatak 1.

U zadanoj mapi uključite prikaz datotečnog nastavka, a nakon toga ga ponovno isključite. 

TRANSKRIPT

Na slici je prikazan Preglednik za datoteke. U gornjem dijelu se nalazi zaglavlje s različitim opcijama. U donjem dijelu se redom s lijeva na desno nalaze tri sličice - ikonice i pripadajući nazivi koji predstavljaju tri datoteke istog imena - Trešnja, ali različite vrste. Prva datoteka ima plavu ikonicu s presavinutim gornjim desnim kutom i slovom w na sredini. Druga ikonica prikazuje sličicu na kojem su trešnje. Treća ikonica ima crvenu ikonicu s presavinutim gornjim desnim kutom crtežom zvučnika na sredini. Klikom na prvu ikonicu prikazuje se tekstualni dokument programa Microsoft Word. Klikom na drugu ikonicu prikazuje se preglednik slikovnih datoteka koji prikazuje sliku na kojem su trešnje. Treća ikonica pokreće pokretač zvučnih zapisa u kojem je ovoren zvučni zapis naziva Trešnja. Iznad navedenih ikonica, a u desnom dijelu slike nalazi se "Pokaži/Sakrij" izbornik s ponuđene tri opcije: "Potvrdni okviri stavki", "Datotečni nastavci" i "Sakrivene stavke". Pored svake od opcija nalazi se prazan kvadratić pritiskom na kojeg se aktivira ista. Odabirom kvadratića pored opcije "Datotečni nastavci", uz naziv svake od datoteka pojavljuje se pripadajući datotečni nastavak. Nakon naziva tekstualnog dokumenta programa Microsoft Word, pojavljuje se nastavak .docx. Nakon naziva slikovne datoteke pojavljuje se nastavak .jpg, dok nakon naziva zvučnog zapisa možemo uočiti nastavak .mp3.


Najčešći su datotečni nastavci:

Vrste datoteka Datotečni nastavak
Programske izvršne datoteke .exe, .com, .bat
Programske sustavske datoteke .sys, .dll, .ini, .reg, .pif
Datoteke dokumenata .docx, .pptx, .xlsx, .pdf, .mp3, .jpg, .bmp, .png, .mp4, .wmv, .avi
Znakovne datoteke .txt
Sažete komprimirane datoteke .zip, .rar, .7zip

Programske datoteke

Programske datoteke – naredbe pisane programskim jezikom koji procesor računala razumije i izvršava.

Izvršne datoteke

Izvršne datoteke – omogućuju pokretanje primjenskih programa.

Sustavske datoteke

Sustavske datoteke – omogućuju rad operacijskog sustava.

Znakovne datoteke

Znakovne datoteke – tekst koji se sastoji samo od znakova kodiranih nekom normom.

Datoteke dokumenata

Datoteke dokumenata – nastaju radom u nekom primjenskom programu.

Razvrstajte datotečne nastavke prema vrsti datoteka.

.mp3

Tekst:

Audiodatoteke (zvučne datoteke):

Videodatoteke:

Grafika:

null
null

Stablasti prikaz mapa

Primjer 2.

Marija često ide u knjižnicu i oduševljena je svojom knjižničarkom koja uvijek brzo pronađe knjigu koju ona želi posuditi. Ona zna da su knjige uredno složene na policama, ali ju zanima kako knjižničarka zna na kojoj polici i na kojem se mjestu nalazi baš njezina knjiga. Pitala ju je ima li nevidljivog pomagača koji joj pokazuje put do knjige. Knjižničarka se samo nasmijala, uhvatila Mariju za ruku i povela je da zajedno pronađu knjigu "Priče iz davnina" autorice Ivane Brlić-Mažuranić. Objasnila joj je da su knjige složene na policama po kategorijama (pjesme, pripovijetke, romani…). U svakoj su kategoriji knjige razvrstane po abecednom redu autora knjiga. Sada je i Marija zajedno s knjižničarkom lako pronašla policu s pripovijetkama, a zatim na njoj dio označen slovom "B". Vrlo je brzo ugledala knjigu koju je željela posuditi. Knjižničarka joj je dala i savjet – naglasila je da je važno u životu mnoge stvari unaprijed isplanirati. 

Marija, osim što puno čita, često na računalu zapisuje sastave, crta, radi prezentacije i ima već mnogo spremljenih datoteka. Odlučila je da će ih pokušati organizirati da bi svoje datoteke lakše pronašla kada joj zatrebaju.

Datoteke spremamo u mape koje možemo posložiti hijerarhijski. Hijerarhijsku organizaciju možemo objasniti kao stablo iz kojeg rastu grane i šire se do listova. Svaka je sljedeća grana jedna podmapa, a listovi na granama datoteke su u mapama.

Drvo s granama

Zadatak 2.

Slijedeći primjer sa stablom napravi mapu i podmape.

Pogledaj videozapis

Struktura mapa

Mape i datoteke možemo razvrstavati prema različitim kriterijima.

Razvrstavanje datoteka

Zadatak 3.

U napravljene podmape na svom računalu spremite nekoliko datoteka te ih razvrstajte po nazivu (uzlazno i silazno), tipu i veličini.

Svaki dan, kada idete od kuće do škole, prijeđete neki put, tj. napravite putanju kretanja. Tako i datoteke u mapama imaju svoju putanju. Ona označava kako doći do datoteke krenuvši od lokalnog diska.

Putanja
Putanja do datoteke Informatika - od particije tvrdog diska do mape i podmapa te tako do same datoteke.

Smanjimo veličinu datoteka – sažimanje (komprimiranje)

Primjer 3.

Marija s roditeljima, dvojicom braće i sestrom živi u malenom stanu. Njezinoj mami veliki je problem kamo smjestiti svu njihovu odjeću. Jednom, dok su gledali film na televiziji, pojavila se reklama o vrećama za vakuumiranje. Vreća se napuni odjećom, a zatim se pomoću usisivača iz nje izvuče zrak. Volumen odjeće smanji se čak do 80   % . Osim što se na taj način smanji volumen odjeće, odjeća je zaštićena od vlage, kukaca i prašine. Marijina mama shvatila je da na taj način može spremati sezonsku robu i dobiti mnogo prostora u svojim ormarima. Marija s veseljem olakšava posao svojoj mami jer svoju odjeću sama posprema i vakuumira na kraju pojedine sezone. Nakon zimske sezone, primjerice, vakuumirana se odjeća ispuštanjem zraka iz vreće lagano vraća u izvorno stanje.

Problem s odjećom Marijina obitelj imala je i kada su putovali na more. Budući da imaju mali automobil u koji ne stane mnogo stvari, istim postupkom vakuumiranja uspjeli su ponijeti svu odjeću koja im je trebala.

Marija ima iznimno mnogo dokumenata na računalu koje često nosi u školu. Prijenosni disk nema mnogo prostora za pohranu, a Marija ne voli brisati datoteke jer su joj često potrebne. Zapitala se mogu li se i njezine datoteke nekako "vakuumirati" kao što njezina mama vakuumira odjeću.

Razmislite i vi je li to moguće.

U današnje se vrijeme mnogo datoteka prenosi s jednog računala na drugo i mrežom. Zbog lakšeg prijenosa datoteka i uštede memorijskog prostora potrebno je smanjiti njihovu veličinu. To možemo usporediti sa spremanjem kovčega u koji ne stane previše odjeće.

Vakuumiranje odjeće
Dva plava kovčega. Lijevi je kovčeg prepun odjeće dok je u desnom kovčegu odjeća u vreći za vakumiranje te tako zauzima neusporedivo manje prostora. Pored desnog je kovčega sivi usisivač.

Taj postupak nazivamo sažimanje ili komprimiranje.

Sažimanje provodimo različitim alatima (programima Explorer, WinRar, 7-zip…).

Sažimanje

Osigurajmo svoje podatke – čuvajmo ih u oblaku

Primjer 4.

Marija je odlična učenica. Svoje obveze uvijek redovito i marljivo izvršava. Jako je veseli kad ju učitelj pohvali i kad dobije dobru ocjenu za svoj rad. Na satu prirode učitelj je zadao temu po kojoj bi se trebala napraviti prezentacija. Marija i njezina prijateljica Ana uložile su mnogo truda i vremena u pripremu izvanredne prezentacije. Spremile su je na prijenosni disk da bi je prezentirale pred učiteljem i razredom. Kada ih je učitelj pozvao, u računalo su umetnule prijenosni disk, ali ga računalo nije prepoznalo. Unatoč ponovljenim pokušajima da ponovno pokrenu disk, ništa nije pomoglo. Prezentacija je bila izgubljena kao i njihov uloženi trud. Bile su jako razočarane iako je učitelj vjerovao da su se potrudile i zaista napravile prezentaciju. 

Na sljedećem satu Informatike učile su o pohrani podataka na računalu i u oblaku. Ana i Marija međusobno su se pogledale te istodobno rekle: "Eh, da smo barem jučer znale za ovo! Od danas ćemo sve što nam je važno spremati na računalo i u oblak."

Svi smo doživjeli da nam tvrdi disk ili prijenosni disk kod prijenosa podataka s jednog računala na drugo zakaže baš onda kad nam je najpotrebniji. Da bismo izbjegli takve situacije, možemo pohranjivati datoteke na internetu (u tzv. oblaku). Najpoznatiji servisi koji to omogućavaju su Google Disk i OneDrive.

Prijava u OneDrive

...i na kraju

Iz primjera ovih učenika vidimo kako je iznimno važno pravilno organizirati prostor u kojem živimo i radimo. Često i sami ne primjećujemo kako dobre primjere iz svakodnevnog života možemo primijeniti i prilikom rada na računalu. Ako imamo naviku spremati svoje stvari, čuvati ih, sobu držati urednom i čistom te se savjesno odnositi prema svojim obvezama, te navike trebamo primijeniti i u radu s računalom.

Pri radu nastaje mnoštvo datoteka. Neke nastaju iz zabave, a neke su nam i iznimno važne. Zbog toga treba voditi računa o tome gdje čuvamo datoteke i kako smo ih organizirali. Zbog iskoristivosti prostora na diskovima katkad je potrebno datotekama i mapama smanjiti veličinu, tj. komprimirati ih ili sažimati. Svakako treba iskoristiti mogućnost besplatnog pristupa pohrani podataka na internetu. 

Povratak na vrh