Određivanje gustoće tekućine areometrom
- areometar
- menzura
- mlijeko
Opis pokusa i zapažanja
Areometar je stakleni cilindar ispunjen zrakom s baždarenom skalom, katkad i s termometrom i olovnom sačmom na dnu – da bi plutao u vertikalnom položaju.
Za određivanje gustoće tekućine koristite se areometrom pomoću kojeg ćete odrediti područje u kojem se nalazi gustoća ispitivane tekućine.
U tekućinu koja je ulivena u menzuru, lagano se spusti areometar tako da ne udari u dno menzure i da ne dodiruje njene stijenke. Nakon što se areometar umiri, gustoću očitati na mjestu (na vratu areometra) gdje površina tekućine presijeca skalu. Također zabilježiti temperaturu tekućine. Vrijednost gustoće iskazana je u g/cm3.
Hoće li areometar potonuti dublje, u hladnijem ili toplijem mlijeku?
Areometar će dublje potonuti u toplijem mlijeku. Budući da gustoća tekućine ovisi o temperaturi može se zaključiti da areometar u tekućinama pri višoj temperaturi tone dublje jer je gustoća tekućine manja.