Priprema želatine
Potrebne kemikalije i pribor:
- čaša od 100 mL
- čaša od 500 mL
- plamenik
- tronožac
- stakleni štapić
- vrećica želatine za kolače
- destilirana voda
Mjere opreza
Mjere zaštite
- Nosite zaštitne rukavice
- Nosite zaštitne naočale
Opis pokusa i zapažanja:
Za pokus je potrebna vrećica želatine koju se rabi za želiranje voćnih kolača. Sadržaj vrećice se uspe se u čašu, doda 4 žlice hladne vode i ostavi 10 minuta da želatina nabubri.
U veću čašu u kojoj je prethodno zagrijana voda, skoro do vrenja, stavi se čaša sa želatinom i miješa dok se želatina ne otopi. Nastalu se otopinu ohladi pod mlazom hladne vode.
Odgovorite na pitanja i donesite zaključke pokusa.
1. Koji je tip koloida otopina želatine u vodi i u koji tip prelazi hlađenjem?
2. Je li želatina hidrofobni ili hidrofilni koloid?
Odgovori na pitanja:
- Kada se želatina pomiješa s vodom, tvori viskoznu otopinu, koloidni gel. U gelu čestice dispergirane faze imaju mrežastu strukturu u kojoj je uklopljeno mnogo vode. Ako se koloidni gel želatine zagrije, viskoznost joj se smanjuje, te prelazi iz uređenijeg stanja gela u neuređenije sol – stanje. Hlađenjem ponovo prelazi u gel. Želatina je reverzibilni koloid. Prijelaz sola u gel naziva se koagulacija (zgrušavanje), a prijelaz gela u sol peptizacija (prema grč. peptos, kuhan, probavljen).
- Želatina je hidrofilni koloid. Na površini želatine (hidrofilne micele) nalaze se molekule vode, odnosno hidratni ovoj.
Natrag na jedinicu