Uzgojite svoj micelij!

Opis

Uspoređivat ćete građu hifa različitih vrsta gljiva koristeći mikroskop ili lupu.

Od spore do micelija – uzgojite svoj micelij!

Svako plodište gljive skriva malene spore koje nastaju nespolnim razmnožavanjem gljive. Ako spora gljive dođe u povoljne uvjete, narast će novo tijelo gljive – micelij, koji je građen od velikog broja stanica – hifa.

Iako često koristimo vrganje, šampinjone, lisičarke i bukovače za ishranu, rijetko imamo priliku vidjeti micelij gljive koje se skriva u tlu.

I. Jednostavnim pokusom uzgojite micelij gljiva!

  • U trgovini kupite plodišta različitih gljiva. Odaberite što zrelije gljive. U Erlenmayerovoj tikvici skuhajte agar u koji ste dodali 20 g/L sladnog ekstrakta i sterilizirajte ga u ekspres loncu. Za optimalnije rezultate možete dodati i 20 g/L glukoze i 1 g/L peptona. Izlijte hranjivi agar u sterilnu Petrijevu posudicu i ostavite da se u potpunosti ohladi.
  • Plodište gljive dezinficirajte vatom na koju ste prethodno nanijeli alkohol. Odvojite stručak od klobuka i položite donju stranu klobuka na list papira te pokrijte staklenom čašom. Ostavite stajati 12 sati kako bi se oslobodilo mnogo spora i nastao otisak koji nalikuje otisku na slici 1. Otisak možete lagano poprskati lakom za kosu i trajno sačuvati.

Možete pogledati kako izgleda otisak spora vrste Agrarius bisporus.

  • Spore s papira prenesite u epruvetu s 1 mL sterilne destilirane vode. Protresite epruvetu da se spore jednoliko rasporede u volumenu vode. Sterilnom mikrobiološkom ezom spore nanesite na hranjivi agar koji ste prethodno dobro ohladili. Čuvajte na toplom mjestu i bilježite promjene.

II. Nakon uzgoja micelija, vrijeme je za mikroskopiranje!

  • Kad spore prokliju, hife gljiva promotrite pod lupom i pod mikroskopom.
  • Pripremite preparat spora i promotrite ih pod mikroskopom.
  • Izmjerite duljinu spore okularnim mikrometrom koji ste prethodno kalibrirali.
  • Izračunajte srednju vrijednost duljine spora pojedine vrste gljiva i usporedite ih.
  • Fotografirajte micelije, spore, otiske spora i hife, izradite kolaž od fotografija za pojedinu vrstu gljive u jednom od dostupnih alata za izradu kolaža te ih podijelite s učenicima u razredu.

Dodatni zadatak:

  • Napravite izložbu otisaka spora gljiva!
Natrag na jedinicu