x
Učitavanje
Europska unija, Zajedno do fondova EU

Matematikaza 7. razred osnovne školeAutori: Maja Balat, Tatjana Brešćanski, Lidija Kralj, Ljiljana Peretin, Minja Stepić

Povećanje slova
Smanjenje slova
Početna veličina slova Početna veličina slova
Visoki kontrast
a Promjena slova
  • Verdana
  • Georgia
  • Dyslexic
  • Početni
Upute za korištenje

Jeste li znali?

U matematici koordinate omogućuju povezivanje aritmetike i geometrije. Ta dva područja povezao je francuski matematičar Renè Descartes u 17. stoljeću uvođenjem koordinatnog sustava u ravnini. Legenda kaže da mu je ideja sinula kad je bolestan ležao u krevetu i dugo gledao muhu kako šeta po podu popločenom pločicama u obliku kvadrata. Dio matematike koji povezuje aritmetiku i geometriju naziva se analitička geometrija. Pročitajte više o Renèu Descartesu.

Jeste li znali?

U svakom je kućanstvu važno praćenje troškova stanovanja. Koristeći se internetskim uslugama možete pratiti mnoge troškove, kao što su potrošnja vode, struje, telefona, plina ili internetskog prometa. Primjerice, Zagrepčani mogu pratiti potrošnju vode u kućanstvu na stranici Vodoopskrba i odvodnja. Na taj je način lakše voditi računa o uštedi energenata ili upravljati svojim ukupnim troškovima. Potražite mrežne stranice na kojima možete pratiti troškove stanovanja u vašemu mjestu.

Jeste li znali?

GPS (Global Positioning System) je mreža satelita koji kontinuirano šalju kodirane informacije s pomoću kojih možemo precizno odrediti nečiji položaj na Zemlji. Takav sustav određivanja koordinata omogućuje navigaciju, ali i geodetska mjerenja, praćenje kretanja u različitim sportovima i slično. Međutim, postoje okolnosti u kojima GPS ne radi dobro. Istražite koja su ograničenja GPS-a. Dodatne informacije o GPS-u možete pronaći u priručniku GPS za početnike.

Jeste li znali?

Kada pišemo iznos novca, uvijek ga pišemo tako da decimalni dio ima dvije decimale, odnosno stotinke. Tako se odmah vidi koliko imamo manjih jedinica. Glavna novčana jedinica podijeljena je na 100 manjih. Primjerice, kuna ima 100 lipa, a euro ima 100 centi.

Jeste li znali?

Kada kupujemo kune, tada prodajemo devize. Stoga na tečajnoj listi gledamo prodajni tečaj za devize. Kada prodajemo kune, a kupujemo devize, na tečajnoj listi gledamo kupovni tečaj za devize. Primijetite kako je prodajni tečaj uvijek skuplji nego kupovni!

Jeste li znali?

Na ideju mjerenja visine objekata pomoću sjene i štapa došao je grčki matematičar i filozof Tales iz Mileta koji je živio od 624. do 547. g. prije Krista. Legenda kaže da je izmjerio visinu Keopsove piramide u Egiptu tako da je čekao da sjena štapa bude jednaka duljini štapa i onda je izmjerio sjenu piramide i tako saznao visinu piramide.

Jeste li znali?

U mnogim trgovinama koje prodaju boju postoji mogućnost računalnog miješanja boja. Kupac odabere iz široke palete boja nijansu koja mu se sviđa, prodavač upiše u stroj za miješanje boja šifru nijanse, a računalni program izračuna koliko koje boje treba pomiješati. Programer je morao povezati šifru nijanse s omjerom boja i proporcijom pomoću koje se izračuna koju količinu neke boje treba upotrijebiti za određenu količinu neke nijanse. Kupi li se premalo boje, pomoću šifre lagano se dokupi još iste nijanse.