x
Učitavanje

1.1 Čovjek VS. računalo

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Borba čovjeka i računala
Borba čovjeka i računala na primjeru šaha. S lijeve strane sjedi dječak dok je na stolu s desne strane stolno računalo. Računalo šahovske figure pomiče mehaničkom rukom. Na semaforu vidimo da računalo vodi 2:0 u ovom dvoboju.

Koje računske radnje poznajete? Jesu li vam teški zadatci u kojima treba podijeliti dva prirodna broja? Kada trebate riješiti neki takav teški zadatak, poželite li koristiti računalo ili džepno računalo kako biste dobili rezultat istog trenutka? Poželite li katkad da možete „razmišljati” poput računala? Mislite li da računalo može zamijeniti čovjeka? Tko uopće omogućuje takav rad računala?

Računalo obavlja samo ono što mu je naređeno odnosno zadano. Sve operacije koje obavlja računalo ili bilo koji drugi uređaj koji sadrži u sebi računalo u širem smislu poput perilice rublja, mikrovalne pećnice ili klima uređaja rezultat su programa koje je napravio upravo čovjek. No, možemo reći da između čovjeka i računala postoje svojevrsne sličnosti i razlike. Razmislite koje bi one bile.

Pogledajmo fotografiju. Što možete vi, a vaše računalo ne može?

Čovjek i računalo
Dvije fotografije. Na lijevoj je formalno odjeveni muškarac azijskog porijekla. S desne strane je stolno računalo koje se sastoji od mini kućišta, monitora, tipkovnice, miša, pisača, čitača, dva zvučnika, web kamere i mikrofona.

Računalo

Računalo je stroj kojemu je za rad potrebna električna energija. Čovjek pomoću računala izvodi četiri osnovne radnje – unos podataka, obradu podataka, prikaz rezultata i pohranu podataka.

Pogledajmo koje sposobnosti i vještine je čovjek želio realizirati u predmetnom okruženju kroz rad računala (ulazno-izlazne jedinice). Dovucite kartice na odgovarajuća mjesta.

osjetilo

Čovjek

Računalo

null
null

Po nekim svojim značajkama i radnjama, možemo vidjeti kako su određene intelektualne sposobnosti čovjeka i rad računala slični. Nije li logično da će čovjek kao tvorac stvoriti računalo koje funkcionira na isti način kao neke njegove (intelektualne) sposobnosti?  Nakon što čovjek primi podatke osjetilima, razmišlja o njima mozgom. Rezultate svog razmišljanja izgovora, napiše ili nacrta. To pohrani u svojemu pamćenju i ostaje mu zapis ili crtež. 

Računalu unosimo podatke mišem, tipkovnicom, mikrofonom, zaslonom osjetljivim na dodir, čitačem, digitalnom kamerom. Te podatke obrađuje procesor i rezultate prikaže na monitoru, pomoću pisača, projektora, zvučnika, slušalica. Rezultati se pohrane u spremnik.

No, čovjek i njegove značajke i sposobnosti razlikuju se od računala koje je umjetna tvorevina.

Dovucite značajke na pravo mjesto.

samostalnost

Čovjek

Računalo

null
null

Razlike ćemo prikazati i sažeti u sljedećoj tablici.

Čovjek Računalo
Energija hrana, sunčeva svjetlost, voda, zrak električna energija - struja
Osjećaji ima nema
Razmišljanja da ne
Obrada podataka
brzina obrade informacija u mozgu primljenih putem osjetila
brzina obrade podataka u procesoru
Odgovornost da ne
 

Sljedeća ilustracija prikazuje unutarnje ljudske organe i unutarnje dijelove računala. Promotrimo ju. Mislite li da su ljudsko tijelo i računalo usporedivi?

Ljudski organi i dijelovi računala
S lijeve strane je žena prikazana tako da joj se vide svi vitalni organi i krvožilni sustav dok je s desne strane kućište s otvorenom stranicom tako da su vidljivi unutarnji dijelovi računala.

Kao što svaki organ u ljudskom tijelu ima svoju ulogu tako i svaki sastavni dio računala ima svoju ulogu.

Koji dio računala tvori njegovu okosnicu, odnosno što omogućuje računalu da svi dijelovi međusobno komuniciraju?

null
null

U računalu postoji matična ploča koja predstavlja "središnje" mjesto računala. Svi dijelovi računala povezani su matičnom pločom.

...i na kraju

Moglo bi se reći da čovjek i računalo imaju sličnosti u načinu funkcioniranja: unose podatke koje obrađuju kako bi dobili rezultate koje pohranjuju. Prema navedenome, možemo zaključiti da je čovjek izumio stroj koji mu je sličan u obavljanju različitih radnji. Izumio ga je da mu bude od pomoći i da brzo i točno obavlja složene zadatke. Brzina i točnost su dvije velike prednosti računala nad čovjekom. No, uvijek ostaje da računalo ne posjeduje osobine koje su svojstvene samo čovjeku poput osjećaja i empatije kao i odgovornost u donošenju odluka i uporabe tehnologije.

Povratak na vrh