x
Učitavanje

2.3 Operacijski sustav

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Stvaranje drvenog čovječuljka

Kao što je na početku drveni čovječuljak običan komad drva, tako i računalo nije ništa drugo nego ogromna količina lima i plastike. Tu količinu lima i plastike treba složiti i urediti. Kod računala nije kao kod drvenog čovječuljka potrebna čarolija kako bi ta nakupina lima i plastike "oživjela", nego je potrebna programska podrška, odnosno programi. Programi su jezik pomoću kojega ta nakupina lima i plastike "komunicira".

Program

Program je niz naredbi zadanih računalu koje ono razumije i izvršava ih točno onim redoslijedom kojim su naredbe zadane. Program se piše u nekom od programskih jezika.

Operacijski sustav - "duša računala"

Računalo može imati razne programe, ali jedan skup programa važniji je od svih ostalih i bez njega računalo ne može funkcionirati. Taj skup programa „oživljuje računalo“.

Nazivamo ga OPERACIJSKI SUSTAV.

Operacijski sustav pokreće se pri uključivanju računala, nakon što je program (koji je zapisan u memoriju računala) provjerio ispravnost rada svih sklopova računala i utvrdio da je sve u redu.

Operacijski sustav

Operacijski sustav jest skup programa koji upravljaju radom računala i svim njegovim dijelovima (sklopovlje) i programima i podatcima. Operacijski sustav omogućuje komunikaciju između korisnika i računala.

Svakom novom verzijom operacijskog sustava nastoji se pružiti i osigurati jednostavnije i intuitivnije korištenje njegovim mogućnostima. Zato kažemo da su današnji operacijski sustavi i programi korisnički orijentirani odnosno usmjereni prema korisniku (eng. user friendly ).

Danas možemo upotrebljavati više programa odjedanput i imati otvorene/aktivne različite dokumente, jednostavno se prebacivati iz jednog dokumenta u drugi, a moguće je i da više korisnika istodobno radi na jednom dokumentu. Sve nam to omogućuje operacijski sustav.

Najčešći operacijski sustavi

Najčešći operacijski sustavi jesu sljedeći:

Linux je najpoznatiji besplatni operacijski sustav. Windows i MacOS i iOS komercijalni su operacijski sustavi (oni koji se plaćaju). Razvile su ih tvrtke Microsoft i Apple. Android je najmlađi operacijski sustav i postavlja se na mobilne uređaje.

Windows i iOS također možemo pronaći na mobilnim uređajima, a Linux je predviđen isključivo za postavljanje na računalima.

Zanimljivost

Windows phone su pametni telefoni s operacijskim sustavom Windows, a iPhone sa sustavom iOS.

Linux upotrebljavaju superračunala diljem svijeta. Čak i operacijski sustav Android rabi Linux jezgru.

Kutak za znatiželjne

Projekt

Istraži spomenute operacijske sustave i o njima izradi umnu mapu. Svaki operacijski sustav neka ima pripadajuću granu, a onda se grane dalje dijele...

Za svaki operacijski sustav navedi:

Saznaj:

Radna površina

Nakon uključivanja računala pomoću gumba za uključivanje, pričekamo da se operacijski sustav pokrene, te uskoro na zaslonu ugledamo radnu površinu.

Gumb za uključivanje računala
Tipka za uključivanje računala koju simbolizira gotovo puni krug kojeg prekida okomita crta postavljena na gornjem dijelu kruga.

Radnu površinu možemo prilagođavati svojim potrebama.

Radna površina

Kutak za znatiželjne

Slike radnih površina u različitim operacijskim sustavima.

Rad s ikonama

Osnovne radnje s ikonama, bez obzira na to predstavljaju li one mapu, program, datoteku ili prečac, jesu sljedeće:

  • Stvaranje nove ikone –->  jedan desni klik na radnu površinu --> novo.
  • Označavanje ikone  –-> jedan lijevi klik na ikonu.
  • Premještanje ikone, tzv.  metoda povuci-spusti  –-> klikni na ikonu i drži  –-> vuci gdje želiš premjestiti  –-> otpusti.
  • Brisanje ikone  –-> jedan desni klik na ikonu --> izaberi Izbriši ili označiti ikonu + tipka Delete.

Zadatak 1.

Isprobaj samostalno sve osnovne radnje s ikonama.

Organizacija i urednost digitalnog prostora

Kao što je urednost važna u svakidašnjem životu, tako je jednako važno organiziranim i urednim održavati i digitalni prostor. Biti uredan i organiziran vrlo je praktično i te osobine podižu našu produktivnost - brži smo u obavljanju obveza i zadataka. Urednost gradi i naše samopouzdanje i pridonosi osjećaju uspješnosti.

Ana želi urediti radnu površinu svojeg računala kako bi joj rad na računalu bio ugodan. Želi da su joj omiljeni programi i dokumenti kojima se često koristi nadohvat ruke. Međutim, radna joj je površina puna ikona raznih fotografija i prezentacija. Ono što traži nikako ne može odmah naći.

Pomogni Ani urediti prostor za rad na računalu. 

null
null

Prozori

Ovisno o tome što ikona označava, dvoklikom (dvostrukim klikom) na ikonu otvaramo mapu, dokument, program ili vezu do koje nas vodi prečac.

Jedno im je zajedničko. Svi se otvaraju u prozoru. Svi prozori imaju neke zajedničke elemente.

Primjer prozora u programu Blok za pisanje (Notepad) operacijskog sustava Windows
Primjer prozora u programu Blok za pisanje (Notepad) operacijskog sustava Windows. U gornjem lijevom kutu je naslovna traka, a u desnom su opcije za kontrolu prozora. Ispod njih je traka s izbornicima. S donje i desne strane prozora su klizači.

Zadatak 2.

  • Dvoklikni na jednu ikonu na svojoj radnoj površini.
  • Isprobaj klizače.
  • Istraži gumbiće za kontrolu prozora.

...i na kraju

Procijenite svoje znanje...

Procijenite svoje znanje

Povratak na vrh