x
Učitavanje

5.4 CC licencije

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

COPYRIGHT

Autor je osoba koja stvara izvorna (često kažemo originalna) autorska djela. 

Autorsko djelo može biti pjesma, crtež, fotografija, neki tekst, skica, građevina, ali i računalna igrica ili računalni program. Ono je tada izvorno i kreativno. Autorsko djelo je rezultat rada, proizvod, tj. ono što je autor stvorio. 

Autori odlučuju na koji način žele dopustiti da se netko koristi njegovim  autorskim djelima.

To je uređeno skupom pravila koje nazivamo autorsko pravo ili autorska prava.

Autorska djela i autorska prava u doba interneta

Svi tekstovi, crteži i fotografije objavljene na internetu također su djelo nekog autora i one su autorsko djelo. Samim time zaštićeni su autorskim pravima.

Ilustracija – autorsko djelo i autorska prava – Kopiranje tuđeg teksta
Kopiranje tuđeg teksta s interneta. S leđa nam je prikazana djevojka koja sjedi pred zaslonom stolnog računala. Na zaslonu je označen odlomak teksta dok je pokazivač na naredbi

Krši li Ana autorska prava kopirajući tekst s interneta za potrebe svojega seminarskog rada ili prezentacije?

null
null

Kako bi se pojednostavnio pristup autorskim djelima, koje su autori odlučili ustupiti ostalima na uporabu, osmišljene su licencije.  Licencijama autori dopuštaju drugima da se koriste njihovim djelima. Ujedno,  licencije omogućuju autorima kontroliranje uporabe tih njihovih djela.

Licencije osiguravaju da se nitko ne može umjesto autora potpisati kao stvaratelj izvornog djela.

CC licencije

CC licencija

CC licencija dolazi od riječi Creative Commons. Izraz Creative Commons mogli bismo prevesti kao kreativno zajedničko dobro. 

Creative Commons licencijama autori dopuštaju da se njihovo djelo koristi dok god se njih navodi kao autore.

Tekst, koji je Ana pronašla na internetu, objavljen je pod CC licencijom. Dakle, Ana ne krši autorska prava ako taj tekst iskoristi u svojemu seminarskom radu.

Smije li se Ana potpisati kao autorica teksta pronađenog na internetu i preuzetog s interneta?

null
null

Postoji 6 osnovnih CC licencija. Neke su strože, a neke manje stroge, ali sve one podržavaju otvoreni pristup uporabe obrazovnih sadržaja. 

Otvoreni pristup izražava se dozvolom uporabe, prepisivanja, mijenjanja i dijeljenja sadržaja koji su nastali u obrazovne svrhe. Takvi se sadržaji nazivaju otvoreni obrazovni sadržaji, eng. Open Educational Resources ili skraćeno OER.

CC BY - Imenovanje

Pravokutni znak kojem su gornje dvije trećine sive boje dok je najdonja trećina crne boje.. Krajnje lijevo je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj su slova CC. Desno je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je crna stilizirana figura čovjeka. Ispod tog kruga su bijela slova BY.
Okreni

Najotvorenija CC licencija – dopušta gotovo sve dok god se navodi autor izvornog djela. Djela nastala pod CC BY licencijom mogu se i prodavati, ali mora se navesti ime autora izvornog djela.

Povratak

Što se smije, a što ne s CC BY licencijom.

Potpisati se kao autor djela

Dopušteno je

Nije dopušteno

null
null

CC BY -SA (ShareAlike) - Imenovanje, dijeli pod istim uvjetima

Pravokutni znak kojem su gornje dvije trećine sive boje dok je najdonja trećina crne boje.. Krajnje lijevo je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj su slova CC. Desno je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je crna stilizirana figura čovjeka. Ispod tog kruga su bijela slova BY. Krajnje desno je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je crna strelica koja ide u smjeru suprotnom od kazaljki sata i tvori krug. Ispod ovog kruga su bijela slova SA.
Okreni

Ovom se licencijom također može koristiti, preuređivati i prodavati djela dok god se navodi izvorni autor. Razlika je u tome da se sva daljnja djela, nastala na ovom djelu, smiju licencirati isključivo pod CC BY -SA licencijom.

Povratak

Zadatak 1.

Osmisli situaciju u kojoj bi neko autorsko djelo zaštitio/zaštitila CC BY -SA licencijom.

Jedan od mogućih scenarija:

Marko je programirao jednu računalnu igricu. Želi je dati na uporabu ostalima i želi da je drugi programeri slobodno dograđuju i poboljšaju dok god njega navode kao izvornog autora i dok god poboljšanu verziju njegove igrice i dijele pod istim uvjetima. 

Smatra da CC BY -SA licencija najviše odgovara njegovim željama.


CC BY -ND (NoDerivates) - Imenovanje, bez prerada

Pravokutni znak kojem su gornje dvije trećine sive boje dok je najdonja trećina crne boje. Krajnje lijevo je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj su slova CC. Desno je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je crna stilizirana figura čovjeka. Ispod tog kruga su bijela slova BY. Krajnje desno je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj su dvije paralelne crne, horizontalne crte kao znak jednakosti. Ispod ovog kruga su bijela slova ND.
Okreni

Djelo objavljeno pod CC BY -ND licencijom smije se dalje objavljivati, dijeliti ili prodavati dok god se navodi autor izvornog djela i dok god se djelo prenosi u cijelosti i bez izmjena. -ND je kratica od No derivate. Djelo pod tom licencijom se ne smije mijenjati.

Povratak

Ana je ipak odlučila da će svoju fotografiju objaviti pod nekom CC licencijom. Htjela bi da, tko god preuzme njenu fotografiju, navede nju i izvornog autora i više ne mijenja fotografiju. Ne smeta joj niti da njena fotografija bude uvrštena u udžbenik neke izdavačke kuće. 

Pomogni Ani izabrati CC licenciju.

null

CC BY -NC (NonCommercial) - Imenovanje, nekomercijalno

Pravokutni znak kojem su gornje dvije trećine sive boje dok je najdonja trećina crne boje. Krajnje lijevo je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj su slova CC. Desno je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je crna stilizirana figura čovjeka. Ispod tog kruga su bijela slova BY. Krajnje desno je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je znak za dolar (veliko S kroz koje prolazi okomita crta) crne boje i prekrižen crnom kosom crtom. Ispod ovog kruga su bijela slova NC.
Okreni

Kad je nešto nekomercijalno, to znači da nije za prodaju. NC dolazi od riječi Noncommercial

Radove, koji su objavljeni pod CC BY-NC licencijom, može se preuzeti u cijelosti ili samo dio, mogu se uređivati i mijenjati, ali se ne smiju prodavati. 


Povratak

Ana je pronašla na internetu fotografiju koju želi malo preurediti. Fotografija je objavljena pod CC BY -NC. Ani se njezina preuređena slika tako svidjela da je želi objaviti na portalu za prodaju fotografija. Smije li Ana to učiniti?

null
null

Smije li Ana zaštititi svoju uređenu fotografiju pod licencijom © Sva prava pridržana?

null
null

CC BY -NC -SA - Imenovanje, nekomercijalno, dijeli pod istim uvjetima

Pravokutni znak kojem su gornje dvije trećine sive boje dok je najdonja trećina crne boje. Krajnje lijevo je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj su slova CC. Desno od njega se nalaze tri znaka. Prvi je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je crna stilizirana figura čovjeka. Ispod tog kruga su bijela slova BY. Drugi je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je znak za euro (slovo C polovicom kojeg su smještene dvije horizontalne crte te tako tvore stilizirano E) crne boje prekrižen crnom kosom crtom. Ispod ovog znaka su bijela slova NC. Treći je znak krug crnog obruba s bijelom podlogom na kojoj je crna strelica koja ide u smjeru suprotnom od kazaljki sata i tvori krug. Ispod ovog su znaka bijela slova SA.
Okreni

Osim što se mora navesti izvornog autora, novo se djelo mora objaviti pod istom licencijom. Novo djelo ne smije biti komercijalno (NC), tj. ne smije biti na prodaju jer ni originalno djelo to nije.

Povratak

Zadatak 2.

Istraži i objasni pod kojom je licencom objavljen ovaj DOS (digitalni obrazovni sadržaj).

CC BY -NC -ND - Imenovanje, nekomercijalno, bez prerada

Pravokutni znak kojem su gornje dvije trećine sive boje dok je najdonja trećina crne boje. Krajnje lijevo je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj su slova CC. Desno od njega se nalaze tri znaka. Prvi je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je crna stilizirana figura čovjeka. Ispod tog kruga su bijela slova BY. Drugi je krug crnog obruba i bijele podloge na kojoj je znak za euro (slovo C polovicom kojeg su smještene dvije horizontalne crte te tako tvore stilizirano E) crne boje prekrižen crnom kosom crtom. Ispod ovog znaka su bijela slova NC. Treći je znak krug crnog obruba s bijelom podlogom na kojoj su dvije crne paralelne, horizontalne crte kao znak jednakosti. Ispod ovog su znaka bijela slova ND.
Okreni

Ovo je najstroža od svih šest CC licencija. Ona dopušta samo da se nečije autorsko djelo koristi u nekomercijalne svrhe, tj. da djelo ostane besplatno, da se navede izvornog autora i da se uopće ne mijenja izvorni uradak.

Povratak

Ani ne smeta da netko zarađuje na njezinoj slici, bilo joj je važnije da je nitko više ne mijenja. Zbog toga se odlučila za CC BY -ND licenciju, inače bi izabrala CC BY -NC-ND.

Pretraživanje sadržaja koje je objavljeno pod nekom CC licencijom

Želimo li biti sigurni da ne kršimo nikakva autorska prava, pri pretraživanju ćemo se koristiti specijaliziranim tražilicama koje izlistavaju isključivo tekstove, videozapise, fotografije ili ilustracije objavljene pod nekom CC licencijom.

Jedna od takvih tražilica je i ova.

Snimka ekrana CCSearch tražilice
Zaslon CCSearch tražilice. U gornjem su dijelu uz CCSearch opcije About, Browse by Collection i Feedback. Ispod njih je opcija Alati. Na središnjem dijelu zaslona je tražilica iznad koje stoji natpis

Sad već znaš korake u pretraživanju interneta. Posloži ispravnim redoslijedom korištenje CC Search tražilice.

  • Otvoriti internetski preglednik
  • Upisati ključnu riječ ili ključne riječi po kojima se želi pretraživati slike pod CC licencama.
  • Izabrati željenu sliku.
  • Kliknuti gumb Search.
  • Kopirati predviđeni tekst kojim se imenuje izvorni autor.
  • U adresnu traku internetskog preglednika upisati adresu ove CC Search tražilice
null
null

Ako se koristi Googleova tražilica za pretraživanje interneta, dobro je u alatima, pod Dozvole korištenja, uključiti opciju koja nam najviše odgovara. 

Uključimo li nekomercijalno korištenje, dobit ćemo u pravilu više rezultata. Tu mogućnost ima samo pretraživanje slika.

...i na kraju

Upoznao/upoznala si se s pojmom autorskog djela, autorskih prava i s pojmom licencija pod kojim se neki sadržaj objavljuje.

Sigurno se ne bi osjećao/osjećala dobro kada bi otkrio/otkrila kako je netko iskoristio tvoj crtež i kako je taj crtež objavljen na internetskim stranicama škole ili u školskom listu kao crtež nekoga drugog učenika. 

Već smo govorili da pravila ponašanja iz stvarnog svijeta trebamo preslikati i na ponašanje u virtualnom svijetu.

Zbog toga, treba uvijek, prije nego što se koristimo sadržajem s interneta, provjeriti pod kojim je uvjetima taj sadržaj objavljen. Treba provjeriti i smijemo li se njime koristiti i pod kojim uvjetima.

Povratak na vrh