x
Učitavanje

1.6 Aktivnosti za samostalno učenje

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Praktična vježba

Pomoću ASCII-jeve tablice napišite poruku prijatelju koristeći se binarnim sustavom (kodirajte je). Neka poruka bude pitanje kako bi vam prijatelj odgovorio. 

Praktična vježba

Sretan broj
Učenica sjedi u školskoj klupi. S njene lijeve strane je čašica s olovkama, a s desne su udžbenici. Djevojčica drži olovku na desnoj sljepoočnici i razmišlja o tome koji je njen sretan broj.

Nasumice zapišite 1 B i pretvorite ga u dekadski broj. Zatim, zapišite svoj omiljeni (sretan) broj i pretvorite ga u binarni zapis kako biste vidjeli kako izgleda u tom obliku.

Za znatiželjne

Digitalni uređaji
Različiti digitalni uređaji koji se koriste kod kuće - smart TV, prijenosno i stolno računalo, tablet, digitalni fotoaparat, USB štapić i mobitel.

Pregledajte sve digitalne uređaje kojima raspolažu vaši ukućani i vi. Istražite i zapišite koliki su kapaciteti spremnika tih uređaja pa usporedite zapisano kako biste zaključili koji uređaj ima najveći, a koji najmanji kapacitet spremnika (PAZITE: kapaciteti spremnika moraju biti izraženi u istim mjernim jedinicama kako biste ih mogli usporediti, odnosno poredati!).

Praktična vježba

Staro računalo
Jedno od prvih računala (ogromnih dimenzija) i dvije djelatnice koje nadgledaju njegov rad.

Istražite koje je bilo prvo računalo. Kada je izumljeno i tko je izumitelj? Kolikog je kapaciteta bio njegov spremnik? Kako je izgledalo? Pregledajte i virtualno obiđite muzej - ako još niste bili u njemu. Možete li vjerovati da su računala nekad bila takva? I to nije bilo toliko davno... 

Koji zapisi mogu pripadati oktalnome brojevnom sustavu?

null
null
Povratak na vrh