x
Učitavanje

3.5 Aktivnosti za samostalno učenje

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Slijedi nekoliko zadataka:

Projekt

Promatraj svijet oko sebe i zapisuj gdje si sve zamijetio slijed, grananje i ponavljanje.

Neka projekt traje tjedan dana, a na kraju tjedna, u tablicu zapiši zamijećene algoritme te nacrtaj dijagram toka za svaki algoritam.

Dijagrame pokaži prijatelju i pokušajte napisati programe u Pythonu koji će rješavati zadane probleme.

Zadatak 1.

Napiši program koji će za uneseni broj dana izračunati koliko je to godina, mjeseci i dana. Pretpostavit ćemo da svaka godina ima tristo šezdeset i pet dana, a mjesec trideset dana.

Praktična vježba

Na Android uređaju preuzmi aplikaciju Algoritam Grad: Kodiranje za djecu s životinjama. Započni trening i razvij svoje algoritamske vještine!

Zadatak 2.

Napravi program u koji će korisnik unositi broj knjiga koje je pročitao prošle godine. Ako je broj veći od 25 , program ispisuje: "Bravo, svaka ti čast!"; ako je broj između 20 i 25 , program ispisuje: "Vrlo dobro, samo tako nastavi!"; ako je broj između 15 i 20 , program ispisuje: "Zadovoljan sam, ali možeš ti i bolje!"; ako je broj između 10 i 15 , program ispisuje: "Sljedeće godine svakako pokušaj pročitati više knjiga!", a ako je broj manji od 10 : "Nisam zadovoljan, brzo po knjigu!"

Praktična vježba

Na pametnom telefonu preuzmi aplikaciju Lightbot. Započni trening i razvij svoje algoritamske vještine!

Napravi program u koji će se unositi broj učenika u tvom razredu. Ako je broj učenika u razredu paran, program treba ispisati poruku "Par!" onoliko puta koliko ima učenika. Ako je broj učenika u razredu neparan, program treba ispisati poruku "Nepar!" onoliko puta koliko ima učenika.

...i na kraju

Za daljnja istraživanja posjeti Edutorij, drugi modul šestog razreda osnovne škole i Edutorij, treći modul prvog razreda srednje škole. Sretno!

Povratak na vrh