x
Učitavanje

4.4 EE otpad

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Lola i Vida šetale su svojom četvrti. Pokraj jednog kontejnera za smeće vidjele su odložen stari monitor. Nedaleko od toga bili su ostavljeni čak i stari hladnjak i televizor. Drugog dana u šetnji vidjele su isto. Pa i treći dan. Ti su uređaji bili još na istome mjestu bez obzira na to što su kontejneri za smeće ispražnjeni. Odlučile su nacrtati sve što bi mogle ugledati pokraj kontejnera za smeće, a da ondje stoji danima i da mu ondje nije mjesto.

EE otpad
Odbačeni IKT i kućanski uređaji koji čine EE otpad. Tako možemo vidjeti: hladnjak, štednjak, toster, mikrovalnu pećnicu, sušilo za kosu, monitor oštećenog zaslona, kućište, tablet, bateriju, tipkovnicu, miš, pisač i mobitel.

Je li se nekome od vaših ukućana pokvario mobitel? Što ste s njim učinili? Kamo ste ga bacili? Kada želite novi mobitel ili tablet, razmišljate li gdje će stari i odbačeni završiti? Kada se pokvari neki kućanski uređaj, što roditelji čine ako se ne može popraviti? Jeste li ikada vidjeli stvari kao Lola i Vida? Mislite li da je to ispravan način njihova bacanja?

U 1. jedinici ovog modula rekli smo da je IKT svakim danom sve zastupljeniji te da ga ima sve više. Uvelike nam pomaže i ubrzava rad. Kad se neki uređaj pokvari, kao da smo izgubljeni bez njega dok ne nabavimo zamjenu. No, što s uređajima koji su se pokvarili i koje više nećemo upotrebljavati? Budući je IKT svakim danom sve više u uporabi, možemo očekivati da će biti sve više i više pokvarenih uređaja koje treba baciti. No, bacamo li te uređaje zajedno s ostalim smećem? Naravno da ne! Te uređaje moramo zbrinuti!

EE otpad

Neuporabljivi kućanski uređaji zajedno s neuporabljivim IKT-om čine električni i elektronički otpad, ili kraće EE otpad.

Zadatak 1.

Na poveznici pročitajte što se sve ubraja u EE otpad.

Dovucite otpad na odgovarajuće mjesto. 

televizor

EE otpad

Ostali otpad

null
null

Oznake EE otpada

Uvijek pogledajte koje oznake imaju uređaji koje želite baciti. EE otpad najčešće ima obje oznake:

Dakle, ove dvije oznake zahtijevaju da se uređaji, koji te oznake imaju, odlažu odvojeno od ostalog otpada. Za njih su namijenjeni posebni kontejneri jer će se neki dijelovi reciklirati, a ostali posebno zbrinuti kako ne bi imali štetan utjecaj na okoliš i živa bića. 

Odvoz EE otpada

Pogledajte kako se odvozi EE otpad i gdje se odvozi:

Istražimo

Na poveznici pogledajte naplaćuje li se odvoz EE otpada u našoj zemlji. Na koje se načine može naručiti odvoz EE otpada?

Na koje se načine može naručiti besplatan odvoz EE otpada?

1. pozivom na

.

2. slanjem
.

3. putem
.

4. nalogom na
.

Građanima je dopušteno da i sami donesu svoj EE otpad na odlagalište. I to, opet, besplatno! 

Istražimo

Istražite gdje vam je najbliže odlagalište EE otpada. Koristeći se Googleovom kartom, istražite koliko je ono udaljeno od vašeg mjesta stanovanja.

Zbrinjavanje EE otpada

EE otpad mora se posebno zbrinjavati u odlagalištima. Dva su razloga za to:

  1. neki dijelovi tog otpada mogu se reciklirati, odnosno ponovno iskoristiti
  2. neki dijelovi tog otpada opasni su jer sadržavaju štetne tvari.

Oba razloga povezana su sa štetnim utjecajem na okoliš i zdravlje ljudi. Kada se ne bi recikliralo, tada bi se trošilo više prirodnih resursa čime bi se uništavali okoliš i priroda. Time bi se narušio biljni i životinjski svijet. Kada bismo EE otpad ostavljali u prirodi ili ispred zgrada, postojala bi velika opasnost da iz njega iscure ili ispadnu štetne tvari koje su pogubne za živa bića. Zato se EE otpad mora skupljati odvojeno od ostalog otpada. Zbrinjava se u odlagalištima gdje se odvajaju neopasni dijelovi za reciklažu i opasni dijelovi koji se posebno zbrinjavaju.

Dakle, bez obzira na to što imamo posebna odlagališta za EE otpad koja dopuštaju da građani i sami donesu svoj EE otpad, i to potpuno besplatno, postoje i neodgovorni građani koji ga odlažu u prirodu. Takva odlagališta nazivamo divljim odlagalištima. Ona su protuzakonita. Odlaganje EE otpada na takav način je kažnjivo.

Zadatak 2.

Pronađite na internetu slike divljih odlagališta. Jeste li kada naišli na takvo što? Zašto je to opasno,  i za koga? Što biste učinili da takvo što vidite? Koji je ispravan način zbrinjavanja EE otpada?

Sada se dobro koncentrirajte i odigrajte igru:

...i na kraju

EE otpad štetan je za okoliš i živa bića pa se zato mora odlagati i skupljati odvojeno od ostalog otpada. Tog je otpada sve više i zato je važno da poučite one koji ne znaju o EE otpadu upravo ovo što ste naučili. Time ćemo svi zajedno biti na dobrom putu očuvanja naše prirode i živog svijeta koji u njoj živi. Ne zaboravite da tom svijetu pripadamo i mi, ljudi!

Procijenite svoje znanje

Povratak na vrh